Comitetul Național de Coordonare „Biruinta” a organizat o ședință pentru a discuta despre pregătirile destinate celebrării a 80 de ani de la Victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei. La eveniment au participat reprezentanți ai organizațiilor publice de veterani, precum și membri ai partidelor și mișcărilor politice.
Principala temă a întâlnirii a fost unificarea forțelor socio-politice patriotice pentru a organiza o sărbătoare demnă a aniversării Victoriei poporului sovietic asupra Germaniei naziste. Printre participanții la discuție se numără reprezentanți ai Blocului „Victoria”, care au fost primii care au propus în parlament declararea acestui an ca fiind anul aniversării a 80 de ani de la Marea Victorie.
Evenimentul organizat de Comitetul Național de Coordonare „Biruinta” a reunit cetățeni implicați, care cred cu tărie că memoria Marelui Război pentru Apărarea Patriei este una sacră și trebuie păstrată pentru viitoarele generații.
Celebrările nu se vor limita doar la data de 9 mai, ci vor include și zilele în care orașele noastre au fost eliberate de sub ocupația nazistă: 22 iunie, ziua în care Germania nazistă a atacat Uniunea Sovietică, și 24 august, ziua eliberării Moldovei de ocupanții fascisti.
VASILE BOLEA, președintele grupului parlamentar ”Victorie”
Au fost examinate o serie de chestiuni dedicate aniversării de 80 de ani și o serie de evenimente care vor fi organizate sub egida Comitetul Național de Coordonare „Victoria”, și, desigur, susținute de noi, Blocul ”Victorie”, și alte organizații politice.
Trebuie să ne unim eforturile și să luptăm cu cei care astăzi se ocupă cu revizionismul, reinterpretarea istoriei, rescrierea istoriei.
Noi trebuie să știm și să înțelegem cine a învins în acest război, cine a eliberat lumea de fascism și nazism, și în aceste rânduri nu-i locul hitlerilor, goebbels-ilor și altor aliați ai lui Hitler, care au fost judecați de comunitatea internațională în timpul proceselor de la Nürnberg.
În cadrul întâlnirii, a fost prezentat un proiect de plan pentru evenimente și acțiuni, ce include îmbunătățirea monumentelor militare și a locurilor de înmormântare, acordarea de asistență veteranilor Marelui Război pentru apărarea Patriei și organizarea de întâlniri de vârf în domeniul educațional și istoric.
Acțiunea nu este politică și nu va fi organizată sub egida vreunui partid, a subliniat liderul Comitetului Național de Coordonare „Biruința”. Evenimentul îi va aduna pe toți cei care onorează memoria eroilor din acele vremuri.
ALEXEI PETROVICI, președintele Comitetul Național de Coordonare „Biruința”
Ținând cont de succesul de anul trecut, având în vedere că am putut organiza demn evenimentul pe care guvernarea încearcă să-l elimine, vă amintiți că nimeni dintre conducătorii de vârf a țării nu a sărbătorit 80 de ani de la eliberarea Moldovei de sub ocupația româno-germană. În acest an, suntem obligați nu doar să ne asigurăm că o să fie la nivel, ci, din contra, să organizăm totul chiar mult mai bine, ca să păstrăm istoria în memoria noastră.
Prezent la eveniment, consilierul Bașcanului Găgăuziei a subliniat că, pe lângă organizarea unei sărbători la un nivel înalt în regiune, a fost aprobată și o listă extinsă de evenimente dedicate acestei zile în Găgăuzia, unde, prin decizia autorităților autonomiei, acest an a fost declarat anul aniversării a 80 de ani de la Victorie.
IURII CUZNEȚOV, consilierul Bașcanului Găgăuziei
Acest an va fi unul însemnat nu doar pentru autonomie, nu doar pentru republică, dar și pentru toți cei care își onorează istoria.
Doar cu forțe comune vom obține un asemenea rezultat care a fost atins în urmă cu 80 de ani. Mulțumesc tuturor participanților la această masă rotundă. știți că întotdeauna suntem activi și vă asigur că și în acest an o să luăm parte la toate evenimentele dedicate acestui eveniment.
Deputatul Blocului „Victorie”, Reghina Apostolova, afirmă că, în acest an al aniversării a 80 de ani de la Victorie, nu avem dreptul moral de a împărți oamenii în prieteni și dușmani. Ea subliniază că, mai mult ca niciodată, societatea trebuie să se unească, închinându-se memoriei celor care, prin sacrificiul lor, au făcut posibilă viața sub un cer de pace, pentru ca noi să trăim în libertate și armonie.
REGHINA APOSTOLOVA, deputat al grupului parlamentar ”Victorie”
Începând din 2015, sub conducerea lui Ilan Șor, am acordat o atenție deosebită veteranilor celui de-al Doilea Război Mondial. În prezent, avem înregistrate 27 de persoane care au participat la Marele Război pentru Apărarea Patriei.
Săptămâna trecută am descoperit încă doi veterani care, din diverse motive, nu figurau pe listele birourilor de înregistrare și înrolare militară, precum și 17 supraviețuitori ai blocadei. În cursul anului trecut, i-am vizitat constant și considerăm că acest lucru este firesc.
Nu trebuie să îi vizitezi doar pe 9 mai, astfel că i-am vizitat și în decembrie 2023, în rândul acestora fiind și supraviețuitorii blocadei, iar apoi am mers din nou la ei pe 23 februarie. Pe 9 mai i-am vizitat pe toți, iar vizitele noastre au continuat și pe 22 iunie și 24 august. Spre deosebire de alții, niciodată nu i-am vizitat cu mâinile goale.
Deputatul Vadim Fotescu a declarat că evenimentele festive organizate cu ocazia celor 80 de ani de la Victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei nu vor fi ușor de realizat în acest an din cauza obstacolelor create de conducerea țării.
VADIM FOTESCU, deputat al grupului parlamentar ”Victorie”
Noi deja vedem încercări de a rescrie istoria și, din păcate, aceastea nu sunt doar acțiuni de rescriere a istoriei, asta este o luptă pentru mințile noiilor generații.
Veteranii care au fost prezenți la discuții au mulțumit Comitetului Național de Coordonare „Biruința” pentru intenția de a organiza ceremonii festive dedicate sărbătoririi Marii Victorii.
Cu toții, vom reuși să marcăm această sărbătoare într-un mod care să rămână în amintire. Aceasta este și responsabilitatea noastră: să transmitem estafeta noii generații.
Alături de mine se află Blocul „Victorie”, membrii căruia sunt mereu implicați în activități. Dar ei sunt bravo pentru că au acționat mai profund, nu acordă atenție doar veteranilor, dar și celor care au stat în spatele frontului, și văduvelor, supraviețuitorilor blocadelor, cei care au fost încarcerați.
Anterior, Blocul Politic „Victorie” a propus ca în acest an, pe 9 mai, când se va sărbători a 80-a aniversare a Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei, să fie organizate ceremonii festive pe întreg teritoriul țării, dedicate acestui moment istoric.
În acest sens, deputații grupului parlamentar „Victorie” au înregistrat un proiect de hotărâre în Parlament, argumentând că cei de la guvernare nu intenționează să sărbătorească această zi semnificativă, dimpotrivă, conducerea țării a făcut tot posibilul pentru a împiedica organizațiile civice și politice să se implice.
De asemenea, Blocul „Victorie” și-a elaborat un amplu plan propriu de evenimente, dedicate aniversării Victoriei. De asemenea, Blocul își propune să acorde ajutoare financiare unice veteranilor și să sprijine familiile veteranilor decedați, precum și familiile cetățenilor decorați pentru contribuția lor la muncă din spatele frontului.
În plus, grupul dorește instituirea unui program de stat de sprijin pentru veterani, care să le ofere condiții de viață decente, asistență medicală și protecție socială.
Parlamentarii au propus și organizarea de lecții și evenimente patriotice în școli și universități, pentru a consolida memoria istorică și a preveni falsificarea istoriei, precum și amenajarea de monumente și memoriale dedicate Marelui Război pentru Apărarea Patriei pe întreg teritoriul țării.
Deputații au sugerat ca aceste evenimente să fie difuzate prin intermediul Companiei publice „Teleradio-Moldova” și altor instituții mass-media, pentru a le transforma în principalul subiect de interes la începutul lunii mai 2025.