Centrul Rus de Știință și Cultură din Chișinău reprezintă o platformă de dezvoltare pentru viitoarea generație, dar și a culturii ruse. De această părere sunt artiștii, profesorii și toți vizitatorii centrului, care participă zilnic la tot felul de evenimente festive, organizate în cadrul instituției.
Răfuiala, cu tot ceea ce reprezintă cultura, nu ar trebui să existe din cauza unor politici sau a unor neînțelegeri între marile puteri, mai spun oamenii.
Centrul Rus de Știință și Cultură din Chișinău reprezintă o platformă de dezvoltare pentru viitoarea generație, dar și a culturii ruse. De această părere sunt artiștii, profesorii și toți vizitatorii centrului, care participă zilnic la tot felul de evenimente festive, organizate în cadrul instituției. Răfuiala, cu tot ceea ce reprezintă cultura, nu ar trebui să existe din cauza unor politici sau a unor neînțelegeri între marile puteri, mai spun oamenii. cantă la pian
Centrul Rus de Știință și Cultură din Chișinău organizează anual numeroase festivaluri, care atrag sute de participanți din întreaga țară. La aceste evenimente, atât tinerii, cât și adulții pasionați de cultura rusă, au ocazia să se implice în activități educaționale și culturale variate.
În plus, pe lângă festivaluri, sunt organizate cursuri de limba rusă pentru toate nivelurile, evenimente culturale, expoziții și spectacole care pun în valoare tradițiile și valorile culturale ale Rusiei. Centrul dispune, de asemenea, de o bibliotecă vastă, cu acces la o colecție variată de cărți, publicații și materiale audiovizuale în limba rusă, inclusiv literatură clasică și contemporană, dar și lucrări academice și de specialitate.
Președintele Centrului, Dumitru Nikolaev, a condamnat intenția de închidere a instituției, subliniind că acest lucru ar lăsa copiii fără o platformă esențială pentru dezvoltarea lor.
DUMITRU NIKOLAEV, președintele Centrului Rus de Știință și Cultură
Există mulți copii cu potențial, dar nu toți devin talente. De ce? Pentru că nu are cine să lucreze cu ei. Talentul nu se dezvoltă singur, ci prin muncă organizată și constantă. Prin festivaluri, prin oportunități de a performa, prin interacțiuni cu profesioniști. Festivalurile noastre, care există datorită Centrului Rus de Cultură, sunt esențiale pentru această dezvoltare.
Dacă acest centru dispare, vom avea mari probleme: nu vom mai avea spații pentru evenimente, nu vom mai avea echipamente, nu vom mai avea specialiști calificați, oameni care știu să lucreze cu copiii și tinerii, oameni cu experiență, profesioniști, doctori în științe și personalități culturale recunoscute. A lucra cu copiii este o muncă specială și esențială. Și dacă acest centru este închis, vom pierde o parte importantă din cultura și viitorul nostru.
La rândul lor, profesorii care activează în cadrul Centrului Rus de Știință și Cultură subliniază importanța crucială a continuării activității instituției. Aceștia consideră că evenimentele organizate de centru contribuie semnificativ la crearea unui spațiu cultural rusesc prietenos, în special pentru tineri.
În același timp, dascălii resping ferm speculațiile care sugerează că centrul ar fi plin
de ”spioni”, numindu-le o aberație totală.
LUDMILA SLEPȚOVA, vicepreședintele Centrului Rus de Știință și Cultură
Aici interpretăm muzică, cântăm cântece în limba rusă, iar festivalul nostru devine tot mai popular cu fiecare an. Chiar și în cei mai dificili ani ai pandemiei, am reușit să-l organizăm. Indiferent de circumstanțele actuale, continuăm să primim înscrierile celor care doresc să participe la festival.
Acest centru este inima activității culturale și educaționale pentru tineret. Faptul că se încearcă închiderea sa este, în opinia mea, o crimă împotriva culturii și a generației viitoare. Trebuie să facem tot posibilul pentru a păstra acest centru așa cum este acum, pentru binele copiilor și tinerilor care cresc aici.
VALENTINA DELIMARSKAIA, profesor de limba și literatura rusă
Activitatea Centrului este absolut necesară. În orice organizație comunitară există un spațiu unde oamenii pot vorbi limba lor maternă și își pot păstra cultura. Fiecare naționalitate are dreptul la un loc unde să trăiască și să transmită mai departe tradițiile familiei, din generație în generație.
Această platformă, această sală, este indispensabilă, pentru că aici cântăm, citim, comunicăm, avem teatru de păpuși, proiecții de filme, întâlniri culturale și sărbători de Anul Nou pentru copii.
MARINA MAMALIGĂ, profesoară de muzică
Este un loc în care tinerii artiști își pot face debutul. Scena este mică, sala este intimă și confortabilă, ceea ce îi ajută pe copii și tineri să se simtă în largul lor. Este un prim pas, un loc unde pot câștiga încredere înainte de a evolua pe scenele mai mari ale Chișinăului.
Nu mi se pare că acest centru desfășoară vreo activitate agresivă. Rolul său este pur cultural, axat pe dezvoltarea tinerilor artiști. Nu văd nimic rău în faptul că tinerii interpretează muzică rusă sau recită poezii ale scriitorilor ruși.
Părinții tinerilor vizitatori ai acestei instituții de cultură sunt, de asemenea, împotriva lichidării ei, având în vedere că, în fiecare zi, copiii lor frecventează centrul pentru a-și dezvolta talentele și pentru a avea oportunități de a deveni cineva în viață. Ei consideră că această instituție joacă un rol esențial în formarea viitoarelor generații.
ECATERINA, părinte
Cred că acest Centru este necesar, deoarece aici copiii își dezvoltă talentele noi. Este a treia oară când participăm aici. Copilul meu este mulțumit, suntem foarte mulțumiți de tot, ne place. Atmosfera este foarte caldă, ca într-o familie. Nimeni nu se simte jenat, toți se simt ca acasă.
Desigur, aș vrea ca acest centru să existe în continuare.
Am venit cu nepoata. Vreau să o ascult cântând pe scenă, să ascult și alți participanți.
Cred că sunt mulți copii care vin aici și ar trebui să continue să vină. Mi-aș dori foarte mult ca acest centru să rămână deschis.
Amintim că decizia autorităților de a închide Centrul Cultural Rus din Chișinău este un răspuns la presupusele acțiuni repetate ale Federației Ruse de încălcare a spațiului aerian al Republicii Moldova, după ce resturi de drone au fost descoperite în 13 februarie în sudul țării.
Asta, deși rezultatele anchetei privind proveniența aparatelor de zbor nu au fost anunțate încă. În acest context, Dorin Recean a numit Casa Rusă un centru de influență, iar Mihai Popșoi o amenințare la adresa securității naționale.
Centrul Rus de Știință și Cultură respinge aceste afirmații și susține că activitatea sa se axează doar pe organizarea evenimentelor culturale cu poeți, scriitori și copii și nu are nicio legătură cu cele întâmplate.
În același timp, liderul Blocului „Victorie”, Ilan Șor a anunțat că lucrează la lansarea unei inițiative de amploare pentru crearea unei rețele a ”Casei Rusești” în toată Moldova. Anul acesta, blocul își propune să deschidă peste o mie de astfel de centre în fiecare localitate unde oamenii vorbesc, gândesc și simt în limba rusă.
Centrul Rus din Chișinău a început să funcționeze în februarie 2009. Pe site-ul organizației se menționează că aceasta se ocupă cu „promovarea culturii ruse, educației și științei rusești; sprijinirea conaționalilor; consolidarea pozițiiei limbii ruse; conservarea patrimoniului istoric și memorial; diplomația publică și schimburile de experiență”.
Menționăm că guvernarea PAS s-a răfuit anterior cu zeci de angajați ai Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, acuzându-i de spionaj. Deși a trecut aproape un an de atunci, nu au prezentat dovezi care să susțină aceste acuzații. Astfel, aceste afirmații rămân simple invenții sterile ale autorităților de la Chișinău.