Președintele american, Donald Trump a menționat repetat într-un discurs public că alocarea a celor 22 de milioane de dolari Republicii Moldova pentru un ”proces politic incluziv și participativ” a fost o risipă a finanțelor americane. Enumerarea acesteia, dar și a altor risipe similare ale bugetului american a provocat râsul celor prezenți în sală.
DONALD TRUMP, președintele Statelor Unite ale Americii
486 de milioane de dolari pentru Consorțiul pentru Consolidarea Alegerilor și a Procesului Politic, inclusiv 22 de milioane de dolari pentru incluziune, un proces politic participativ incluziv în Moldova, și 21 de milioane de dolari pentru participarea la vot în India. De ce avem nevoie de 21 de milioane de dolari pentru participarea la vot în India?
Ținem să menționăm că, Departamentul pentru Eficiența Guvernamentală, o comisie externă creată de Donald Trump, a decis să blocheze finanțarea, care făcea parte dintr-un program mai amplu de 486 de milioane de dolari gestionat prin USAID, ce viza alegerile și îmbunătățirea proceselor politice. În această sumă intra și un grant de 22 de milioane de dolari pentru Moldova.
Precizăm că, anterior, Maia Sandu a negat că PAS ar fi fost finanțat din exterior, însă organizații precum Institutul Republican Internațional, cu care a colaborat aparatul prezidențial, primeau fonduri de la USAID.
Au apărut imagini cu tranzacții ce arată că USAID a finanțat nu doar ONG-uri, ci și reforma justiției și presa așa-zis „independentă” și proiectele de promovare a ideii de Eurointegrare înaintea referendumul inițiat de Sandu. Partidul Șansă a trimis o scrisoare către Ambasada SUA în Moldova, cerând să se clarifice cum au fost cheltuiți banii USAID și cât de legal este acest lucru.
Fostul procuror și candidat la președinție, Victoria Furtună, a depus o plângere la Procurorul General al SUA, acuzând finanțarea ilegală a uzurpării puterii în Moldova prin USAID. Procuratura Generală a Moldovei și Serviciul de prevenire a spălării banilor au fost informate despre scrisoare, dar nu au reacționat încă.