Între Donald Trump și Volodimir Zelensky s-a declanșat un adevărat război mediatic. Comentatorii au observat că, după o serie de declarații dure, Washingtonul a început să creeze un climat mediatic favorabil schimbării conducerii de la Kiev.
Conform revistei britanice The Economist, echipa lui Donald Trump intenționează să- l înlocuiască pe Volodimir Zelensky cu Valerii Zalujnîi. Ce a dus la deteriorarea atât de mare a relației dintre președinți și cum s-ar putea încheia conflictul vedeți în material următor.
Conflictele între cei doi președinți au început după ce secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, s-a confruntat cu un tratament dur în timpul vizitei sale la Kiev săptămâna trecută, când Ucraina a respins un acord privind metalele rare. Potrivit Associated Press, Donald Trump a povestit că Bessent a călătorit mult până la Kiev, iar această călătorie a fost „periculoasă”.
Trump a spus că ministrul său a mers în Ucraina pentru a semna un acord, dar „s-a întors cu mâinile goale”. Mai mult, cu Bessent s-au
comportat „destul de grosolan”, iar președintele Zelenski nu a fost disponibil pentru o întâlnire pentru că „dormea” și nu a putut să-l întâlnească.
Mânia președintelui american a fost stârnită și mai mult de declarația lui Zelenski referitoare la negocierile dintre delegațiile Rusiei și SUA de la Riyad. Președintele Ucrainei a afirmat că Kievul nu va recunoaște niciun acord privind Ucraina fără participarea sa. Deși el însuși a refuzat să meargă acolo. Miercuri, Donald Trump a publicat pe rețeaua sa socială TruthSocial o postare în care l-a numit pe Zelenski „dictator fără alegeri” cu un rating de 4%, care se descurcă groaznic cu îndatoririle sale.
Și un „comedian cu succese modeste” care a convins SUA să cheltuie 350 de miliarde de dolari pentru a se implica într-un război imposibil de câștigat și care nu ar fi trebuit să înceapă. Trump i-a cerut lui Zelenski să ajungă mai repede la un acord pentru pace, pentru a salva țara.
În răspunsul său la o conferință de presă, Vladimir Zelenski a declarat că președintele SUA trăiește într-un spațiu de dezinformare și folosește narațiuni ale Kremlinului.
Dacă cineva va dori să mă înlocuiască, atunci nu va fi posibil chiar acum”, a spus Zelenski și a prezentat datele unui sondaj realizat de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev, conform căruia în prezent 57% dintre ucraineni au încredere în el, iar 37% nu-l susțin.
În sprijinul lui Trump a ieșit imediat vicepreședintele JD Vance: într- un interviu acordat Daily Mail, el l-a criticat pe președintele Ucrainei pentru că l-a atacat pe Trump și a declarat că, dacă Zelenski vrea să schimbe părerea președintelui SUA vorbind de rău despre el în mass-media publice, aceasta este cea mai proastă modalitate de a interacționa cu noua administrație americană.
Între timp, ziarul britanic The Economist scrie, pe surse, că Donald Trump vrea să scape de Vladimir Zelenski prin intermediul alegerilor prezidențiale. „După atacul sever de ieri, președintele SUA lucrează deja la schimbarea conducerii Ucrainei”, se spune în material.
Ca posibil succesor, The Economist menționează pe Valerii Zalujnîi, fostul comandant popular al forțelor armate ucrainene, destituit de Zelenski și trimis ambasador la Londra.
Publicația subliniază că Trump dispune de multe pârghii de influență asupra Ucrainei – el ar putea ridica unilateral sancțiunile împotriva Rusiei și, cel mai probabil, va reduce sau va opri ajutorul militar acordat Kievului.
De asemenea, Trump ar putea opri fluxul de informații de spionaj din SUA și ar putea dezactiva terminalele satelitare Starlink, esențiale pentru comunicațiile unităților ucrainene între ele. Toate acestea ar duce la o rapidă deteriorare a situației Kievului, notează The Economist.