Mariana Durleșteanu, care, între 2008-2009, a ocupat funcția de ministru al Finanțelor, acuză o schemă de corupție ce implică sume uriașe de bani europeni destinați crizei energetice din Moldova. Potrivit ei, sutele de milioane de euro alocate de Uniunea Europeană, ce ar fi trebui să sprijine populația să depășească criza energetică, ”nu ajung la cetățeni”, dar sunt deturnați prin companii fantomă, conturi offshore și scheme de corupție cu gaz rusesc.
Într-o postare pe Facebook, Durleșteanu a menționat că fondurile alocate de Uniunea Europeană pentru subvenții energetice și dezvoltarea energiei alternative sunt utilizate pentru achiziții opace de combustibil. Gazul este cumpărat prin intermediari din Dubai și vândut Moldovei la prețuri umflate, diferențele fiind transferate în conturi offshore. Cei care ar dirija toate aceste scheme ar fi ”fostul ministru al Infrastructurii, Andrei Spînu, prim-ministrul Dorin Recean și conducerea ”Energocom”.
”Energocom”, sub controlul lui Andrei Spînu, cumpără gaz „din Europa”, dar prin companii fantomă din Dubai; Gazul este vândut Moldovei la prețuri umflate, verificați lanțul marjei de profit ce ține câți dolari pe m3 rămân pe fir, această diferența se evaporă în conturi offshore; Cetățenii plătesc tarife mai mari, în timp ce Guvernul prezintă situația ca pe un succes”, a scris Mariana Durleșteanu pe pagina sa de Facebook.
Am solicitat o reacție la declarațiile fostului ministru al Finanțelor, de la Guvern și ”Energocom”. Comunicatorul Executivului, Daniel Vodă, ne-a declarat că acestea sunt niște falsuri distribuite în spațiul public și că toate informațiile despre fondurile care sunt alocate de europeni sunt direcționați exclusiv pentru a sprijini cetățenii moldoveni în contextul crizei energetice.
DANIEL VODĂ, purtător de cuvânt al Guvernului: „Mai mult ca atât, în cazul energiei electrice, până la sfârșitul anului fiecare om din această țară va putea să vadă în propria factură acest ajutor. Ceea ce ați menționat anterior cu repartizarea, deci, toate aceste informații au fost public comunicate, sunt cunoscute sumele, sunt cunoscute tranzacțiile pe sprijinul european către regiunea transnistreană de 20 de milioane, instituțiile au raportat și au spus ce cantitate de gaz a fost procurată și când a fost livrată. Toate aceste date sunt disponibile în spațiul public și pot fi consultate din surse și nu putem decât să respingem ca fiind nefondate și lipsite de argumente aceste acuzații”.
La rândul său, directorul general interimar al ”Energocom”, Eugeniu Buzatu a dezmințit informațiile publicate de fosta ministră a Finanțelor, Mariana Durleșteanu precum că ”Energocom” ar fi implicată în schemele de corupție din domeniul energiei.
EUGENIU BUZATU, director general interimar al ”Energocom”: „Teoriile acestea conspiraționiste multă lumea poate să le spună. Nu știu ce relevanță are declarațiile unei foste ministre a finanțelor și cu tot ce s-a întâmplat acum cu ”Energocom”. ”Energocom” a acționat strict conform dispoziției CSE și în limita mandatului său, adică noi am achiziționat gaze naturale de pe platformele tranzacționare din Uniunea Europeană, așa cum este și în dispoziția CSE, le-am achiziționat și le-am adus către RM pentru necesitățile malului stâng, în limita a 20 de milioane de euro, care a fost un ajutor să zicem așa, din partea Uniunii Europene”.
L-am telefonat și pe fostul ministru al Infrastructurii, Andrei Spînu pentru a comenta declarațiile Marianei Durleșteanu, însă acesta nu ne-a răspuns la apeluri. Nici pe paginile de pe rețelele de socializare, acesta nu a venit cu o reacție.
În postarea sa, Mariana Durleșteanu a venit și cu câteva măsuri pentru a opri aceste practici, inclusiv asigurarea transparenței în achizițiile de gaz ale ”Energocom”, publicarea furnizorilor reali și a prețurilor la care cumpără Moldova, eliminarea intermediarilor dubioși și solicitarea unui audit european.
Totodată, potrivit lui Durleșteanu, cotațiile TTF pentru gaz indică deja creșteri, ceea ce ar putea amplifica și mai mult impactul negativ asupra economiei moldovenești. (SCREEN 2) Într-o altă postare, ea a scris că unii ”experți”, dar și troli i-au sărit în cap, în apărarea ”dominatorului”, referindu-se la fostul ministru al Infrastructurii, Andrei Spînu și la corupția din instituțiile statului. Tot pe Facebook, ea și-a exprimat speranța că sesizarea sa despre achizițiile dubioase de gaze și banii aruncați în Energocom nu va fi îngropată, iar cei vinovați vor răspunde! ”Cred că furtul miliardului va fi “floare la ureche” versus cele întâmplate în sectorul energetic și infrastructură”, adaugă Durleșteanu.