În România, valul de concedieri continuă să afecteze diverse industrii, cu mii de oameni deja disponibilizați și alții care urmează să își piardă locurile de muncă. Sectoarele cele mai afectate sunt auto, IT, construcții și textil, iar prognozele pentru 2025 sugerează că numărul concedierilor ar putea depăși 10.000.
În România, concedierile devin tot mai frecvente în mai multe industrii. Potrivit Ziare.com, mii de oameni au fost deja dați afară, iar alte câteva mii urmează să fie concediați în perioada următoare. Cele mai afectate sectoare sunt industria auto, IT, construcțiile și industria textilă, unde disponibilizările sunt cauzate de scăderea comenzilor și eliminarea facilităților fiscale.
Portalul mai subliniază că, estimările pentru 2025 sugerează că numărul total al concedierilor din diverse sectoare economice ar putea depăși 10.000. Un sondaj recent realizat de PwC România arată că ponderea companiilor ce preconizează reduceri de personal a crescut semnificativ, ajungând la 11% în ianuarie curent, față de doar 2% în ianuarie anul trecut. Printre sectoarele afectate se numără retailul, unde 17% dintre companii planifică reducerea numărului de angajați.
De asemenea, aproape jumătate dintre angajatorii din IT și telecom se așteaptă la reducerea numărului de lucrători, iar concedieri sunt prognozate și în industria auto – 22%, manufacturieră – 15% și în serviciile financiare – 13%.
Ținem să precizăm că și industria germană trece printr-o criză profundă, iar tot mai mulți muncitori din sectoarele auto și siderurgic și-au pierdut locurile de muncă. Pe fondul războiului din Ucraina și al creșterii protecționismului, Germania se află într-un punct critic. Modelul economic vechi nu mai funcționează, iar țara trebuie să se reinventeze pentru a rămâne relevantă global. După doi ani de recesiune, un fenomen rar în ultimele două decenii, Germania își pierde statutul de motor economic al Europei.