Anton Malîșev, deținutul politic, despre care s-a anunțat cu mare fast că a fost eliberat de autoritățile de la Tiraspol cu ajutorul mai multor instituții ale statului moldovean, ca răspuns la condițiile impuse de Chișinău pentru tranzitarea gazului, se pare că nu a fost chiar deținut politic, ci traficant de droguri, condamnat la 8 ani de închisoare.
Informația a fost constatată jurnaliștii portalului Telegraph, care au publicat documente ce confirmă sentința acestuia.
Mai mult de atât, după ce a fost eliberat, Malîșev a fost imediat reținut de polițiștii moldoveni pentru o infracțiune similară. În plus, și avocatul Promo-LEX, Vadim Vieru a recunoscut că ceea ce s-a întâmplat în acest caz a fost o criză de comunicare, iar acest lucru trebuie recunoscut, a adăugat ONG-istul.
Marți, 11 februarie, asociația Promo-Lex a anunțat eliberarea lui Anton Malîșev, după ce Chișinăul a cerut Tiraspolului să elibereze mai mulți deținuți din stânga Nistrului, pentru a permite tranzitarea gazelor spre regiune.
Ulterior, portalul de știri Telegraph a publicat pe canalul său de telegram documente ce confirmă că Malîșev nu este un „deținut politic”, așa cum fusese descris anterior, ci un traficant de droguri condamnat în anul 2022 de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, pentru trafic de droguri în proporții deosebit de mari, în urma descoperirii asupra sa a 32,71 grame de PVP, o substanță stupefiantă. Malîșev a primit 8 ani de închisoare.
După ce a fost eliberat de Tiraspol, Malîșev a fost reținut de autoritățile moldovenești. Pentru Radio Europa Liberă, șefa secției comunicare și protocol a Inspectoratului General de Poliție, Diana Fetco, a confirmat informațiile. Potrivit ei, deținutul era dat în căutare încă din 2021 și a reiterat decizia Judecătoriei Chișinău din 20 mai 2022.
Asociția Promo-LEX a anunțat că eliberarea lui Anton Malîșev a fost făcută datorită eforturilor mai multor instituții ale statului moldovean, printre acestea se numără Biroul Politici de Reintegrare, Guvernul Republicii Moldova, Oficiul Avocatului Poporului și reprezentanții misiunilor diplomatice.
Totuși portalul Telegraph scrie că a solicitat un comentariu de la Guvern, care a refuzat însă să ofere explicații clare cu privire la implicarea mai multor instituții în eliberarea unui traficant de droguri condamnat.
Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a menționat însă înainte de ședința Guvernului că nu se poate expune asupra vinovăției deținutului, dacă a greșit, trebuie să răspundă, însă misiunea autorităților constituționale a fost să îl scoată pe cetățean din custodia administrației de la Tiraspol.
OLEG SEREBRIAN, vicepremierul pentru Reintegrare
Atâta timp cât nu există o sentință este doar o anchetă, nu pot să spun eu, să dau astfel de declarații că este un traficant. Se va verifica.
– Este o sentință?
– Este în verificare, în proces de verificare. Era în căutare din câte cunosc. Aici instituțiile de resort vor da mai multe detalii despre la ce stadiu este, a fost sau nu.
Misiunea noastră era ca acest cetățean să nu fie în custodia să zic așa în ghilimele, a autorităților neconstituționale. Dacă a înfăptuit ceva grav, a greșit undeva există instanțe de judecată care vor confirma acest lucru.
Ulterior însă, Biroul de Reintegrare și-a șters comunicatul prin care anunța reușita cazului, iar avocatul Promo-LEX, Vadim Vieru, care l-a reprezentat pe Malîșev, și-a pus cenușă pe cap și a recunoscut că ce s-a întâmplat în cazul Malîșev reprezintă, într- adevăr, o criză de comunicare, iar acest lucru trebuie recunoscut.
”Îmi asum și eu partea de vină. Pe alocuri, din lipsă de informații complete (nu din rea-credință), mesajul nu a fost transmis corect și am lucrat cu datele pe care le aveam la acel moment. Nu știam că există mandate de căutare pe numele lui”, s-a scuzat apărătorul.
Amintim că la începutul acestei luni, Maia Sandu a grațiat și un traficant de droguri, Morozov Mihail Vitalie, însă publicului nu i-a fost oferită vreo explicație despre această decizie prezidențială.
De când este președinte, Sandu a grațiat cel puțin doi traficanți de droguri, precum și a promulgat o lege prin care au fost relaxate sancțiunile pentru astfel de activități ilegale și pentru consumul de stupefiante.