Președinta Maia Sandu a efectuat o vizită în raionul Leova. Potrivit informației din comunicatele oficiale despre această vizită, totul a decurs perfect – șefa statului a discutat cu localnicii și a analizat împreună cu primarii și autoritățile raionale proiectele implementate și măsurile care trebuie luate pentru îmbunătățirea condițiilor de viață ale oamenilor.
Totuși, imaginea reală a vizitei poate fi descoperită în materialele video postate pe rețelele de socializare: întrebările incomode din partea cetățenilor au surprins-o pe Maia Sandu, încercând să evite răspunsurile.
„Maia Sandu a subliniat că, în cadrul programului „Satul European”, în raionul Leova au fost implementate 29 de proiecte. Șefa statului a declarat că autoritățile vor continua să susțină primarii care lucrează în favoarea comunităților lor și aduc mai multe investiții în fiecare raion”, a raportat serviciul de presă al președintelui despre vizita Maiei Sandu în raionul Leova.
În comunicatul președinției nu sunt menționate întrebările incomode care au surprins-o pe șefa statului, nici încercările Maiei Sandu de a evita răspunsurile la acestea, cu atât mai puțin problemele de care s-au plâns oamenii. Astfel, în Iargara, președinta a fost întrebată despre datoriile legate de plata salariilor feroviarilor, o întrebare care evident, i-a stricat dispoziția.
MAIA SANDU, președinte
„- Cum să trăim cu un salariu de 4000 de lei, pe care nu ni-l dau de jumătate de an? Explicați-le oamenilor. -Unde lucrați? -La calea ferată…
Este o problemă mare, avem acum un ministru nou și așteptăm de la el o soluție la această problemă.
Ministrul nou ne-a spus că nu ține de el. Dar cum să nu țină de el, dacă este ministru al infrastructurii? Astăzi, oamenii noștri au plecat la muncă – muncitori la cale ferată – nimeni nu i-a întrebat ce au pus în geantă. De jumătate de an nu au salariu, iar fiecare are o familie…
Da, sunt de acord cu dumneavoastră. Este o problemă mare. Cu ce să plătim serviciile comunale? Iar ei ne taie curentul – dacă nu plătești, imediat îți taie totul. Așa nu se poate, trebuie să te gândești puțin și la oameni.”
Răspunsurile neclare și evazive ale Maiei Sandu au generat o serie de comentarii dure pe rețelele de socializare.
„Maia Sandu nu are nici cea mai mică idee despre cum trăiesc oamenii din țară. Ea stă în biroul ei, primește un salariu gras și nu știe ce înseamnă foamea și facturile neplătite. Iar noi, cetățenii de rând, trebuie să ne bucurăm că avem un nou ministru, care, ca și predecesorii săi, nu face nimic pentru a rezolva problemele.” „Patru ani de scuze, iar salariile lor sunt de 100.000. Totul este „ok” doar pentru ei”. – ȘI
MERGEM LA COMENTARII: „Și înainte nu știa despre asta? Abia acum este o mare problemă?”… „Sandu, ia exemplu de la Iohannis”… „Problemă? Dar cine, dacă nu Sandu, ar trebui să rezolve toate aceste probleme? Ce infantilism!” „Dacă aș fi în locul acestei femei, nu aș fi pus o astfel de întrebare, pentru că aceste 46 de kilograme de neînțelegere oricum nu vor primi răspuns, aș fi mers pur și simplu și i-aș fi scuipat în faț㔄Oameni, pe cine am ales? Cea mai mare problemă a Moldovei este Sandu.”
Acestea sunt doar câteva dintre comentariile utilizatorilor rețelelor sociale. Noul ministru al infrastructurii, despre care vorbește Maia Sandu, este Vladimir Bolea. Această funcție, în care a fost transferat din Ministerul Agriculturii, o ocupă deja de aproape trei luni.
Prezentând noul șef al Ministerului Infrastructurii în noiembrie anul trecut, prim-ministrul Dorin Recean a declarat că în fața lui Bolea se află o serie de sarcini complexe, inclusiv restructurarea căii ferate. Cu toate acestea, de atunci, nici noul ministru, nici alți reprezentanți ai autorităților nu au propus niciun pas real pentru rezolvarea problemelor feroviarilor.
După cum spun aceștia, Bolea nu s-a întâlnit niciodată cu ei. „Pentru a plăti salariile, trebuie să ai bani, iar pentru a avea bani, trebuie să îi câștigi”, a declarat Vladimir Bolea recent.
Dar, neavând posibilitatea nici să muncească, nici să câștige, și nemaifiind plătiți din iulie anul trecut, angajații întreprinderii de stat „Calea Ferată a Moldovei” au început să demisioneze masiv. Până în prezent, aproximativ 900 de persoane au demisionat.
Federația Sindicatelor Feroviarilor din Moldova a anunțat că vineri, 14 februarie, angajații căii ferate vor organiza un protest lângă clădirile Guvernului, Parlamentului și Administrației Prezidențiale. În aceeași zi, proteste vor avea loc și în orașele Ocnița, Bălți, Ungheni, Bender, Basarabeasca și Giurgiulești.