-1.2 C
Chișinău

Europa se află în pragul unei noi crize energetice. Prețurile gazelor ating maxime istorice

Europa se află în pragul unei noi crize energetice. Prețul gazelor este în creștere semnificativă, atingând 58,75 euro pentru un megawat-oră, cel mai ridicat nivel înregistrat după luna februarie 2023. Această situație este agravată de faptul că depozitele de gaze se golesc rapid. În plus, autoritățile anunță că cererea de gaze este estimată să crească cu 17% în februarie 2025 comparativ cu anul precedent, ceea ce va intensifica presiunea pe stocurile de gaze.

Analizând situația, experții subliniază fragilitatea aprovizionării cu gaze în Europa, în special în contextul absenței gazelor rusești și a vremii nefavorabile.

Potrivit agenției de informare Bloomberg, Europa este în pragul unei noi crize energetice ce ar putea declanșa noi probleme economice. Se întâmplă după ce, luni, prețurile de referință la gaze au crescut cu 5,4%, astfel, un megawat- oră ajungând să coste până la 58,75 euro. Este vorba despre cel mai ridicat preț care s-a înregistrat după luna februarie 2023, în condițiile în care cotațiile futures au crescut timp de patru săptămâni la rând. Depozitele de gaze din Europa se golesc rapid în această iarnă și nu există stimulente economice pentru ca marile companii de utilități, ca Uniper sau Eni, să își facă rezerve de gaze la prețurile actuale. În consecință, s-au înmulțit îngrijorările în ce privește stocarea de gaze în vara acestui an, precum și în ce privește aprovizionarea cu combustibil în iarna ce va veni, anunță Bloomberg.

Decidenții sunt neliniștiți și de faptul că Europa a început să se bazeze mai mult pe surse intermitente de energie, precum vântul. Însă absența vântului în această iarnă, cumulată cu vremea friguroasă și pierderea tranzitului gazelor rusești prin Ucraina la începutul anului, au forțat țările din Europa să recurgă la gazele din depozite.

Acest lucru a făcut ca, gradul de umplere a depozitelor de gaze din Europa să ajungă la jumătate, însemnând cel mai redus nivel de după 2022. Presa europeană anunță că prețul gazelor cu livrare la vară este atât de mare încât nu este profitabil să reumpli depozitele, fapt care înseamnă că guvernele vor trebui să intervină. Analiștii europeni susțin că pierderea celei mai mari părţi din gazele ruseşti în ultimii trei ani „a făcut pieţele de gaze europene mai vulnerabile la şocurile de preţuri ca răspuns la întreruperile pe termen scurt, cererea de gaze lichefiate din Asia şi schimbarea vremii”.

Un raport al ICIS, agenția globală de analiză a pieței ce furnizează informații și date despre piețele de mărfuri, inclusiv gaze naturale, estimează că în luna februarie 2025, consumul de gaze al Europei ar urma să fie cu 17% mai mare decât în luna februarie 2024, ca urmare a cererii din sectoarele rezidenţial şi comercial. Europa de Nord-Vest se pregătește pentru vremea geroasă din zilele următoare, fapt care va majora și mai mult cererea de încălzire, va goli și mai tare depozitele și va alimenta șirul de majorări de prețuri.

Astfel, analiștii precizează că există riscul ca Uniunea Europeană să intre în primăvară cu un grad redus de umplere a depozitelor deoarece nu doar cotaţiile pentru luna următoare au crescut, dar au crescut şi preţurile pentru calendarul 2026-2027. Totodată, analiștii mai spun că, cu cât prețurile stau la un nivel ridicat o perioadă mai lungă de timp, cu atât este mai posibilă o revenire, sub o formă sau alta, a livrărilor de gaze rusești prin Ucraina.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE