Un grup de deținuți din cadrul Penitenciarului nr.17-Rezina, unde sunt încarcerați cei condamnați la pușcărie pe viață, sunt în greva foamei. Informația a fost confirmată de reprezentanții Administrației Naționale a Penitenciarelor. Acțiunea are loc după ce de la 1 ianuarie curent a fost modificat meniul deținuților.
Purtătorul de cuvânt al Administrației Naționale a Penitenciarelor, Mihai Rotaru, a declarat pentru Canal 5 că, pe 10 februarie, mai mulți deținuți de la Penitenciarul nr. 17-Rezina nu au consumat micul dejun și prânzul, însă au participat la toate activitățile de reintegrare socială, conform programului zilnic.
Rotaru a mai adăugat că, deținuții nu au depus reclamații cu privire la calitatea hranei sau la refuzul de hrană către conducerea Penitenciarului și nici către Administrația Națională a Penitenciarelor. Potrivit acestuia, deținuții au rămas în camerele lor, unde beneficiază de produse alimentare primite prin intermediul coletelor și pachetelor de provizii de la rude.
Reprezentanții ANP afirmă că administrația Penitenciarului, împreună cu secțiile și serviciile competente, a discutat cu deținuții și a rezolvat problemele apărute pe parcurs. În legătură cu modificarea meniului, aceștia spun că, de la implementarea noilor reguli privind alimentația, nu au primit plângeri pe acest subiect.
„Normele de alimentație au fost actualizate, deoarece cele aprobate în 2006 erau învechite. Modificarea a fost realizată cu ajutorul unui medic nutriționist delegat de Ministerul Sănătății și cu sprijinul Oficiului Consiliului Europei la Chișinău”, a spus Mihai Rotaru, subliniind că Ministerul Justiției și ANP fac toate demersurile necesare pentru a asigura condiții decente de detenție și respectarea drepturilor fundamentale ale deținuților.
De asemenea, menționăm că, din 1 ianuarie, meniul deținuților a fost modificat, reducându-se cantitatea de carne și pâine, iar în locul acestora au fost adăugate magiunul și merele.
Amintim că mediul de detenție din închisorile Moldovei este una dintre restanțele semnalate de Comisia Europeană în raportul privind deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.
Autorii raportului au remarcat că, în timpul elaborării documentului, „autoritățile nu au întreprins niciun fel de acțiuni pentru a îmbunătăți situația” din penitenciare și au subliniat că majoritatea deciziilor CEDO împotriva Moldovei se referă la condițiile inumane de detenție.