Milioane de lei au fost alocate de USAID nu doar ONG-urilor și presei așa-zis independente, ci și pentru reforma justiției. Imagini cu extrasul unor tranzacții au apărut în spațiul public. Astfel, potrivit actelor, doar pentru secretariatul Comisiei Vetting, USAID a cheltuit peste 43 de milioane de lei.
Totodată, suma grantului acordat pentru Comisia Pre-Vetting se ridică la aproape 3,8 milioane de dolari. Instituțiile vizate nu au comentat deocamdată aceste informații.
Milioane de lei au fost alocate de USAID nu doar ONG- urilor și presei așa-zis independente, ci și pentru reforma justiției. Imagini cu extrasul unor tranzacții au apărut în spațiul public. Astfel, potrivit actelor, doar pentru secretariatul Comisiei Vetting, USAID a cheltuit peste 43 de milioane de lei. Totodată, suma grantului acordat pentru Comisia Pre-Vetting se ridică la aproape 3,8 milioane de dolari. Instituțiile vizate nu au comentat deocamdată aceste informații.
Potrivit documentelor și informațiilor apărute pe canalul de Telegram SPPOT, în perioada 24 februarie 2022 – 8 septembrie 2023, USAID a alocat 2,3 milioane de dolari – echivalentul a peste 43 de milioane de lei pentru crearea unui secretariat care să sprijine Comisia de Vetting.
Doar secretariatul acestui proces a costat cât un proiect de infrastructură. La asemenea bugete, nu e de mirare de ce componența secretariatului Comisiei rămâne învăluită în mister, se menționează pe canalul SPPOT, care a publicat cifrele.
Finanțarea ar fi fost gestionată de Dexis Interactive LLC, ce ar fi implicată în spălarea banilor europeni destinați dezvoltării țării, dar care au ajuns să fie direcționați interese politice și mass-media loiale guvernării.
La fel, a fost identificat un grant USAID în valoare de circa 3,8 milioane de dolari – echivalentul a peste 70,8 milioane de lei, acordat pe 7 septembrie 2023, pentru procesul de pre-vetting din Republica Moldova.
Totodată, potrivit canalul de Telegram SPPOT, în 2024, Institutul pentru Politici și Reforme Europene a primit un grant de circa 138.000 de dolari – peste 2,5 milioane de lei dintr-un proiect mai amplu finanțat de USAID, cu un buget total de 6 milioane de dolari – ceea ce constituie peste 112 milioane de lei.
Proiectul, gestionat prin Dexis Interactive LLC, are ca obiectiv susținerea reformei justiției și consolidarea angajamentelor anticorupție ale Guvernului Republicii Moldova, se arată în descrierea proiectului.
Amintim că, fostul procuror și candidat la președinție Victoria Furtună, a depus la Procuratură și la Serviciul de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor documentele ce aduc în prim-plan suspiciuni grave legate de utilizarea fondurilor americane și europene în Moldova, în special prin intermediul companiei DEXIS INTERACTIVE INCORPORATED. Potrivit afirmațiilor lui Furtună, această firmă ar fi implicată într-o schemă complexă de finanțare ilegală, care include plăți suspecte către membri ai sistemului judiciar, mass-media și Partidul Acțiune și Solidaritate.
În 2022, compania a înregistrat aproape 8,3 milioane de lei din activități de consultanță, iar sumele transferate către presa afiliată guvernării au fost considerabile: TV8 a primit aproape 16 milioane de lei, iar Pro TV și Jurnal TV au beneficiat de aproximativ 11 milioane și 10,7 milioane de lei, respectiv. Furtună susține că aceste fluxuri financiare ar putea constitui o formă de uzurpare a puterii judiciare și de spălare de bani. Deși a sesizat autoritățile competente, investigațiile oficiale au fost până acum ignorate.
Victoria Furtună și-a exprimat speranța că după după ce Elon Musk și Donald Trump au declarat că USAID este o organizație criminală și trebuie desființată, după ce au obținut acces la informațiile agenției, în Moldova va începe o investigație adevărată despre modul în care au fost distribuite fondurile americane.
Acum câteva zile, președintele Maia Sandu declara că procesul de Vetting va lua o pauză, din lipsă de bani, deoarece acesta era finanțat de către compania USAID. De cealaltă parte, Comisia de evaluare a judecătorilor susține că își desfășoară activitatea în mod obișnuit, audiază judecătorii Curții de Apel și nu este afectată de sistarea unor finanțări externe.