Astăzi se împlinesc 188 de ani de la trecerea în neființă a marelui poet, publicist, dramaturg și eseist, Alexandr Pușkin, un geniu al literaturii universale. La Chișinău, comemorarea a început cu depuneri de flori la bustul poetului din Parcul Ștefan cel Mare, din partea organizației de tineret a Blocului „Victorie”. Memoria marelui Pușkin a fost onorată la Orhei, dar și în autonomia găgăuză.
Astăzi se împlinesc 188 de ani de la trecerea în neființă a marelui poet, publicist, dramaturg și eseist, Alexandr Pușkin, un geniu al literaturii universale. La Chișinău, comemorarea a început cu depuneri de flori la bustul poetului din Parcul Ștefan cel Mare, din partea organizației de tineret a Blocului „Victorie”. Memoria marelui Pușkin a fost onorată la Orhei, dar și în autonomia găgăuză.
Luni, 10 februarie, la Chișinău, în Parcul Central, s-a desfășurat o ceremonie de comemorare a 188 de ani de la trecerea în neființă a marelui poet al literaturii universale, Alexandr Sergheevici Pușkin. De dimineață, membrii blocului „Victorie” au depus flori la monumentul scriitorului, în semn de omagiu și respect față de moștenirea literară pe care a lăsat-o.
VADIM FOTESCU, deputat Blocul ”Victorie”
Într-o astfel de zi, nu putem să trecem cu vederea un astfel de eveniment, așa că Blocul „Victorie” este prezent aici pentru a cinsti memoria marelui poet. Suntem convinși că operele lui Pușkin vor educa încă multe generații și vor aduce satisfacție celor care le vor citi și, celor care vor cunoaște stilul marelui poet.
REGHINA APOSTOLOVA, deputat Blocul ”Victorie”
– Ne mândrim cu faptul că Pușkin și-a petrecut la noi ultimii ani ai tinereții sale aici și că, tocmai aici, a creat lucrări precum „Fântâna din Bahcisarai”, „Țiganii” și primele versuri
din „Evghenii Oneghin”.
Cu flori și un mesaj de recunoștință a venit și aripa tânără a blocului „Victorie”.
IURIE VITNEANSCHI, liderul aripii tinere al blocului „Victorie”
– Avem o atitudine de respect profund față de întreaga operă a lui Aleksandr Pușkin, care a scris lucrări mărețe, devenit cunoscute nu doar în Rusia, ci în întreaga lume. Suntem convinși că este necesar să-i cinstim memoria și să ne exprimăm respectul față de întreaga sa creație.
Și conducerea autonomiei găgăuze a depus jerbe de flori la bustul marelui scriitor, în semn de omagiu și recunoștință pentru contribuția sa remarcabilă la literatura universală.
Împreună cu președintele Adunării Populare Dmitrii Konstantinov și membri ai Comitetului Executiv, am depus flori la bustul marelui poet de la Comrat.
În zilele noastre, când politicienii încearcă să rescrie istoria și să distrugă legăturile culturale dintre popoarele noastre, moștenirea lui Pușkin ne unește într-un singur spațiu cultural și spiritual, a scris într-o postare pe Telegram, bașcanul Găgăuziei Evghenia Guțul.
Tradițional, memoria lui Alexandr Pușkin a fost onorată și la Orhei. Primarul Tatiana Cociu a subliniat valoarea deosebită a operei sale pentru cultura Moldovei și mândria de a avea un monument dedicat marelui poet, vizitat de mulți pentru a-l omagia.
TATIANA COCIU, primarul municipiului Orhei
– Noi ne bucurăm să avem opera sa în cultura Republicii Moldova, pentru că, deși a trăit puțin, a lăsat o valoare imensă în literatura universală. Suntem mândri că avem și monumentul scriitorului rus aici, pe teritoriul municipiului Orhei, unde, an de an, venim să ne reculegem în fața marelui scriitor. Ne bucurăm că foarte mulți oameni care iubesc opera sa vin aici și se reculeg în fața acestui monument.
Avem o datorie eternă față de viitorul copiilor noștri, aceea de a le lăsa această moștenire și de a le povesti cine este Pușkin, pentru că Pușkin a scris despre dragostea de țară, despre dragostea de patrie și ne-a lăsat o valoare imensă incontestabilă.
Ceremonia de comemorare a fost înfrumusețată de prezența unui grup de elevi, care au oferit celor prezenți un recital din poeziile marelui poet, aducând un omagiu emoționant legendei literaturii.
Născut pe 6 iunie 1799 la Moscova, Aleksandr Pușkin este unul dintre cei mai importanți scriitori ai literaturii ruse și un fondator al literaturii moderne. Opera sa cuprinde poezie, proză, dramă și eseuri, fiind un creator de legături între tradițiile populare ruse și literatura europeană clasică. Începând cu anul 2010, printr-o decizie a ONU, ziua de 6 iunie, data nașterii lui Alexandr Pușkin, este sărbătorită ca Ziua Internațională a Limbii Ruse.