8.9 C
Chișinău

Centrul Național de Expertize Judiciare dezminte declarațiile Veronicăi Dragalin despre expertiza drumului Leova-Bumbăta | VIDEO

Centrul Național de Expertize Judiciare o contrazice pe șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, care invoca joi o expertiză întârziată a instituției drept motiv pentru care dosarul penal privind construcția drumului Leova-Bumbăta, construit în mandatul lui Andrei Spînu, se află, în continuare, la faza de urmărire penală. Mai exact, era vorba de anul 2028, termen pentru finalizarea cercetării. Centrul afirmă însă că Dragalin deține o informație veche ce nu reflectă realitatea și că evaluarea va fi gata mult mai devreme, fiind vorba chiar de câteva luni.

Dragalin a vorbit de anul 2028, ca termen de prezentare a rezultatelor expertizei tehnice esențiale pentru anchetă, făcând referire la un răspuns primit „recent” de la Centrul Național de Expertize Judiciare din Moldova. Indignată pentru limita stabilită, ea s-a revoltat de cum funcționează în general lucrurile în țară.

VERONICA DRAGALIN, șeful Procuraturii Anticorupție: „Recent am primit un răspuns de la CNEJ – instituția responsabilă pentru expertiză din RM care ne-a informat că cel mai devreme, când vor putea să facă o expertiză este anul 2028. Eu nu știu cum lucrează țara aceasta și alte instituții în țara asta, dar asta nu e rezonabil, trebuie de găsit o modalitate de a depăși așa ceva, deci, clar lucru, noi nu putem bloca un dosar până în 2028 pentru că ce, nu știu, sunt așa de ocupați experții de la CNEJ. Înseamnă că trebuie să avem experți din România, din altă parte și nu de la CNEJ”.

În reacție la această declarație, CNEJ-ul afirmă însă că expertiza este deja în lucru din octombrie 2024 și că debutul lucrărilor a fost amânat din cauza unor cereri de recuzare a experților judiciari. Instituția mai spune că în urma unor demersuri a fost identificat un specialist din Ucraina, care trebuie ÎNSĂ desemnat de Procuratura Anticorupție. „Estimăm că expertiza, care este una prioritară, va fi finalizată în 2-3 luni din momentul soluționării aspectelor procesuale privind desemnarea expertului ucrainean”,  se arată în comunicatul Centrului de Expertiză.

Canal 5 a solicitat un comentariu de la Procuratura Anticorupție pentru a afla dacă într-adevăr instituția a primit o astfel de înștiințare din partea centrului și dacă au fost informați despre identificarea unui specialist din Ucraina, dar și despre faptul că, expertiza va fi finalizată în 2-3 luni din momentul soluționării aspectelor procesuale privind desemnarea expertului ucrainean. Deocamdată, nu am primit, însă, niciun răspuns.

Amintim că 280 de milioane de lei a costat proiectul de construcție a drumului de acces de doar trei kilometri spre punctul de trecere a frontierei Leova-Bumbăta, lucrările la care au fost anunțate de ministrul de atunci al Infrastructurii Andrei Spînu. Inițial, costul podului și al drumului de acces a fost estimat la 250 de milioane de lei, însă ulterior bugetul a crescut cu încă 30 de milioane de lei, ceea ce a generat critici și suspiciuni de corupție. Conform unor calcule, prețul final ar fi echivalent cu aproximativ 3,5 milioane de euro pe kilometru de drum, transformând acest proiect în cel mai scump din istoria Republicii Moldova în domeniul infrastructurii rutiere și supranumit muzeul corupției în aer liber. Procuratura Anticorupție anchetează proiectul într-o cauză penală pentru „abuz de putere și abuz de serviciu”, în care șeful Administrației de Stat a Drumurilor a primit statut de învinuit. Acesta a respins acuzațiile şi a declarat că la mijloc, de fapt, ar sta interese ascunse a unor persoane, dar a refuzat să ofere alte detalii.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE