8.3 C
Chișinău

Acord între Guvernul Moldovei și UE pentru criza energetică din Transnistria: 64 de milioane de euro, dar cu multe semne de întrebare |VIDEO

În condițiile în care regiunea transnistreană se confruntă cu o criză energetică de mai bine de o lună, iar populația îngheață în case din cauza lipsei de căldură și a întreruperilor prelungite de curent electric, guvernul Moldovei și Uniunea Europeană au anunțat doar în ultima zi a lunii ianuarie că urmează a fi semnat un acord destinat parțial spre rezolvarea acestei probleme.

Este vorba despre alocarea unui ajutor de 64 de milioane de euro pentru țara noastră, dintre care mai puțin de jumătate sunt destinate achiziționării de gaz și energie electrică pentru ambele maluri ale Nistrului.

Totodată, pe site-ul Guvernului, acest tip de finanțare este denumit ajutor nerambursabil, în timp ce în hotărârea Comisiei pentru Situații de Urgență, privind semnarea documentului, nu se precizează dacă este vorba despre un grant sau un nou împrumut. Cum au reacționat autoritățile din Transnistria și ce suspiciuni juridice ridică acest acord, aflați în următorul reportaj.

Conform documentului publicat pe site-ul Guvernului, Comisia pentru Situații de Urgență, în contradicție cu Legea privind tratatele internaționale și Regulamentul privind mecanismul de semnare, aplicare și încetare a acordurilor internaționale, a decis să- i acorde secretarului general al Guvernului, Artur Mija, împuterniciri pentru a purta negocieri și a semna, în regim de urgență, un acord între Guvernul Republicii Moldova și Comisia Europeană privind alocarea a 64 de milioane de euro pentru țara noastră.

Conform hotărârii Comisiei pentru Situații de Urgență, din primul tranșă al fondurilor menționate, 10 milioane de euro vor fi alocate pentru achiziționarea de energie electrică pentru necesitățile malului drept al Nistrului; 20 milioane de euro vor fi destinate achiziționării de gaze naturale ca ajutor umanitar pentru regiunea transnistreană. Al doilea tranșă, în valoare de 27 milioane de euro, va fi utilizată pentru susținerea bugetului, iar 7 milioane de euro vor fi oferite ca ajutor suplimentar.

Este de menționat că în hotărâre nu se precizează dacă aceste fonduri vor fi acordate sub formă de granturi sau împrumuturi, deși în comunicatul de presă sunt menționate ca finanțare nerambursabilă. Guvernul a promis să ofere informații suplimentare despre cele 34 milioane de euro destinate susținerii bugetului.

La Tiraspol, ca răspuns la anunțul privind ajutorul din partea Comisiei Europene, s-a spus că cele 20 de milioane de euro vor acoperi necesitățile regiunii doar pentru 20 de zile.

Între timp, avocatul Serghei Mișin, răspunzând la întrebările Canal 5, a declarat că astfel de soluții, pentru ieșirea regiunii Transnistria din criza energetică, trezește suspiciuni, începând cu chestiuni procedurale și încheind cu timpul limitat de acțiune. El nu exclude că fondurile alocate de Comisia Europeană ar putea fi un împrumut și nu un grant, având în vedere că decizia a fost luată într-un cadru închis de Comisia pentru Situații de Urgență.

Mișin a mai spus că nu înțelege de ce Moldovei i-au fost alocate 10 milioane de euro pentru achiziționarea de energie electrică pe piața liberă, când acești bani ar fi putut fi folosiți pentru cumpărarea de gaze pentru centrala termoelectrică Moldovenească, iar apoi să se primească electricitate de acolo la un preț mai mic. Toate acestea ar putea indica scheme financiare obscure, a concluzionat expertul.

SERGHEI MIȘIN, jurist

Este foarte posibil ca 10 milioane din această sumă să meargă direct, fără a ajunge în Republica Moldova, către furnizori europeni de energie electrică, la un preț mult supraevaluat. Am fi putut cumpăra cu acești 10 milioane un volum suplimentar de gaze, să le transferăm la MGRES și să obținem energie electrică la un preț mai mic.

În loc să se permită, cu adevărat, livrarea de gaze umanitare, care ar fi putut fi deja pe teritoriul Transnistriei și datorită cărora MGRES ar fi putut să reînceapă să funcționeze, iar Moldova ar fi putut primi energie electrică mai ieftină, aici se poate observa nimic altceva decât scheme care vizează umplerea propriilor buzunare ale celor aflați la putere. Și pe această bază, tocmai din acest motiv, au căutat astfel de opțiuni pentru a obține diverse împrumuturi, credite și ajutoare nerambursabile din partea Uniunii Europene.

Amintim că participarea Uniunii Europene în depășirea crizei umanitare din Transnistria a fost anunțată acum câteva zile, după ce situația de pe malul stâng al Nistrului a devenit critică, iar Tiraspolul a solicitat 3 milioane de metri cubi de gaze pentru a menține presiunea în rețeaua de gaze.

S-a raportat că UE este pregătită să ofere 30 de milioane de euro pentru achiziționarea de gaze pentru regiune. Ulterior, Tiraspolul a cerut clarificări, acuzând Chișinăul de încercarea de a schimba complet esența și scopul ajutorului.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE