10 C
Chișinău

Administrația publică locală din Orhei și reprezentanții Blocului „Victorie” au comemorat memoria victimelor Holocaustului

Astăzi, în întreaga lume este marcată Ziua Internațională a Victimelor Holocaustului. Se împlinesc 80 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare nazist Auschwitz. Cu această ocazie, la Orhei a fost organizat un miting de comemorare, unde au participat administrația locală, reprezentanți ai Blocului „Victorie”, dar și locuitorii din oraș. Aceștia au depus flori la monumentele ridicate în memoria victimelor Holocaustului, și au ținut acolo un moment de reculegere.

În data de 27 ianuarie, în întreaga lume este marcată Ziua Internațională a Victimelor Holocaustului. Administrația publică locală din municipiul Orhei, reprezentanții Blocului „Victorie”, dar și mai mulți cetățeni au pornit în marș de la primărie spre Monumentul dedicat comemorării Victimelor Holocaustului. Aceștia au depus flori și au ținut un moment de reculegere. Chiar dacă au trecut aproape opt decenii de atunci, oamenii vorbesc cu durere în suflet despre tragicele evenimente. Astfel, conducerea municipiului a îndemnat noua generație să păstreze vii în amintire acele clipe groaznice pentru a evita repetarea lor.

TATIANA COCIU, primarul municipiului Orhei: „Acum 80 de ani, oamenii au trăit cea mai grea istorie din toate timpurile, atunci când peste 6 milioane de persoane nevinovate, care nu împărtășeau au avut de suferit chinuri, au îndurat multe umilințe și au fost tratați în cel mai neomenesc mod. Astăzi noi avem datoria sfântă să păstrăm această filă pentru ca generațiile care vin să o cunoască și să nu admită o astfel de tragedie”.

ROMAN RABINOVICI, directorul muzeului evreilor din Orhei: „A fost cu adevărat o fabrică a morții. A fost un întreg oraș, trei lagăre mari de concentrare, plus, în jur de 40 de întreprinderi, a fost o structură enormă a morții, și se consideră că acesta a fost cel mai mare lagăr de moarte din istoria omenirii”.

Și reprezentanții Blocului „Victorie”, prezenți la evenimentul de comemorare au vorbit despre lecțiile pe care omenirea este obligată să le învețe în urma acestor evenimente tragice. Aceștia au precizat că istoria ne arată la ce pot duce ura și prejudecățile, dacă sunt lăsate necontrolate. A ne aminti nu înseamnă doar a-i onora pe cei care au murit, ci și a lupta astăzi împotriva tuturor manifestărilor de xenofobie, antisemitism și discriminare, astfel încât acest lucru să nu se mai poată întâmpla niciodată, au mai spus reprezentanții Blocului „Victorie”.

VADIM FOTESCU, deputat Blocului „Victorie”: „Facem apel să nu se permită rescrierea istoriei și să nu uităm paginile sale rușinoase, când un întreg popor a fost pus pe marginea distrugerii totale. Astăzi vrem să mulțumim tuturor luptătorilor care au eliberat oamenii din lagărele de concentrare și au oprit acest genocid. Sarcina noastră este nu doar să ne amintim de istorie, ci și să nu permitem oprimarea niciunui popor”.

REGHINA APOSTOLOVA, deputat Blocului „Victorie”: „Din 2015, la 27 ianuarie, a devenit o tradiție să ne întâlnim aici și să cinstim memoria celor uciși în Holocaust. Sarcina noastră este să nu uităm această zi. Este extrem de important să vorbim despre pace, despre interzicerea violenței asupra oricărui popor”.

După omagiul de la Monumentul Victimelor Holocaustului, reprezentanții Blocului „Victorie” au mers la cimitirul evreiesc din Orhei, unde la fel au despus flori la monumentul ”Pământenilor noștri evrei – victime ale fascismului” în memoria celor care exterminați de naziști.

Iar președintele Blocului „Victorie”, Ilan Șor, a scris pe pagina sa de Telegram că, ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului este una dintre cele mai negre pagini din istoria omenirii. Holocaustul a dus la exterminarea și frângerea destinelor a milioane de oameni. Aceste evenimente teribile rămâne tot mai mult în trecut, dar durerea nu se stinge. ”În Moldova încă locuiesc martori ai acelei tragedii — prizonieri ai lagărelor de concentrare, oameni care și-au pierdut persoanele dragi și cei care au trăit în ghetouri într-o atmosferă de frică constantă. Orice istorie povestită de o persoană care a supraviețuit Holocaustului este mai teribilă și mai veridică decât mesajele oficiale seci.

Sunt mândru că blocul „Victorie” și susținătorii noștri prețuiesc memoria evenimentelor din cel de-al Doilea Război Mondial, a oamenilor care au supraviețuit războiului, a celor a căror viață a fost curmată. Marșuri de comemorare, flori la memoriale, evenimente istorice — toate acestea vorbesc despre legătura dintre timpuri și păstrarea istoriei”, a scris liderul Blocului „Victorie”.

Și în municipiul Bălți, reprezentanții și activiștii blocului „Victorie” au depus flori cu ocazia aniversării a 80 de ani în memoria victimelor Holocaustului.

În perioada anilor 1941-1945, șase milioane de evrei, dintre care 1,5 milioane de copii, au fost exterminați de naziști doar pentru faptul că erau reprezentanții acestei etnii. Cea mai mare atrocitate din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, din păcate, nu a ocolit nici țara noastră, unde au fost exterminați în jur de 350 mii de evrei.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE