Sărbătorile au trecut, așa că moldovenii au scos din case brazii, care la fel ca anii precedenți vor fi colectați și transformați în îngrășăminte naturale. Compostul organic va fi folosit ulterior la plantarea altor vegetații în parcurile din capitală
„Procesul este unul simplu, cunoscut: se tochează, rumegușul ulterior fiind folosit la alte locații pentru crearea compostului, toată masa aceasta vegetală se măturează, noi o folosim ca și compost la plantarea arborilor, arbuștilor”, a explicat Dumitru Gorelco, director adjunct la Spații Verzi. Dacă anul trecut au fost reciclați peste 800 de brazi, în acest an municipalitatea spune că numărul brazilor colectați este mult mai mic.
„Cantitatea care o vedeți acum este undeva vreo 300 de bucăți, le-am adunat de luni. Noi monitorizăm și vedem că diminuează brazi naturali, probabil că lumea a recunoscut faptul că mai bine să pună un brad artificial, să-l refolosească decît să taie un brad care are și el funcția lui ecologică”, a menționat Dumitru Gorelco, notează Noi.md cu referire la Moldova 1. Locuitorii capitalei spun că sînt disciplinați și că au respectat îndemnul autorităților de a depozita brazii uscați în preajma platformelor de colectare a deșeurilor menajere.
„Noi, după sărbători, toți locatarii avem spațiul unde l-am depozitat, a venit mașina specială și l-a ridicat, nu ca în alte părți a orașului”. „Toți locatarii blocurilor de locuit pun brazii alături de urnele cu gunoi, pentru ca ulterior să-i ducă în locurile special amenajate”.
Din cei 46 de mii de brazi, pini și molizi pe care Moldsilva planifica să-i vîndă în perioada sărbătorilor de iarnă, au fost comercializați doar cinci mii și două sute, ce constituie doar 11 la sută din totalul pomilor scoși la vînzare.