Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale s-a angajat să redreseze situația de la Întreprinderea de Stat „Calea Ferată din Moldova”. O declarație plauzibilă, însă trasă la indigo, după ce și alți oficiali sau predecesori bine intenționați s-au etalat cu intenția de a susține Calea Ferată și, mai mult, se declarau competenți și în stare să salveze situația.
Ce propune de această dată ministerul ș cum au funcționat inițiativele anterioare de resuscitare a Căilor Ferate, aflați în continuare.
Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale declară că se angajează să redreseze situația de la Întreprinderea de Stat „Calea Ferată din Moldova.
Într-o declarație publică, postată pe pagina ministerului, se spune că – citez – „Există deja un plan concret, bazat pe două direcții esențiale, pentru a transforma CFM într-o companie modernă și sustenabilă (…) Primul fiind un audit complet, pentru a identifica sursa problemelor și am inițiat un proces de reorganizare care să facă CFM mai eficientă și mai transparentă.
(…) Un alt pas important este atragerea de investiții pentru modernizarea infrastructurii și a trenurilor. Autoritățile mai declară că CFM este o întreprindere strategică pentru R. Moldova, iar Ministerul este ferm angajat să contribuie prin politicile sale la redresarea situației.
„Statul și-a asumat responsabilitatea de a moderniza căile ferate.
În prezent, sunt în derulare proiecte majore cu finanțare din fonduri europene, care vizează reabilitarea liniilor de la Tighina la Giurgiulești și de la Ocnița la Căinari. De asemenea, se lucrează la reabilitarea podului feroviar de la Fălciu-Cantemir și segmentul de la Văleni, ceea ce va permite creșterea tranzitului de mărfuri, creșterea vitezei trenurilor și îmbunătățirea siguranței și atractivității rețelei.
În cadrul planului de redresare a CFM este luat în calcul mecanismul de alocare a subvențiilor pentru întreținerea infrastructurii feroviare și a serviciilor de transport de pasageri care vor fi aplicate în conformitate cu bunele practici europene. Vom transforma CFM într-un partener de încredere pentru călători și economie”, se mai aratăîn declarația postatăpe pegina ministerului.
Toate acestea le-am auzit deja de mai multe ori. Nu cu mult timp în urmă, și predecesorul actualului ministru, Vladimir Bolea, Andrei Spînu, a vorbit mult despre planurile de reabilitare a Căii Ferate.
Însă, în afară de vorbe, nu s-a întâmplat nimic, cu excepția vânzării vechii tehnici la fier uzat.
La drept vorbind, intenții de salvare a situației de la CFM au mai existat, însă acele mișcări nu s-au soldat cu mari rezultate, așa că, întreptinderea chiar se duce și acum de râpă.
Amintim că, în perioada în care la conducerea Întreprinderii Căile Ferate ale Moldovei era Oleg Tofilat, acesta declara că – citez – Reabilitarea mai multor tronsoane de cale ferată va constitui o prioritate a CFM. În 2024 vom lucra mult la reabilitarea infrastructurii”.
De asemenea și fostul ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu declara – citez” Sunt 2 elemente, pe care trebuie să le facem: unu – să investim în infrastructură și acesta este rolul Guvernului, al doilea element, care trebuia să se întîmple și încă nu s-a întîmplat nici în ultimii ani, dar a început acum, în ultimele luni, este că însăși compania CFM trebuie să se optimizeze și să fie profitabilă.
Așa sau altfel, situația a ajuns acolo de unde a pornit, iar restanțele salariale vorbesc de la sine.
Întrebarea este care e soarta împrumutului contractat de la Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare în valoare de 23 de milioane de eurodestinați reabilitării coridorului feroviar Vălcineț- Ocnița-Bălți-Ungheni-Chișinău-Căinari cu o lungime de 446 de kilometri, contractat în luna octombrie, 2023.
Referitor la noua inițiativă a autorităților de a salva Calea Ferată și dacă e în stare ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea sa resusciteze morttul, vom vedea în perioada următoare. Cert este că pentru revigorarea CFM e necesară multă experiențăși de cadre de care actuala guvernare, totuși, duce lipsă. Iar cei care au rămas, din cauza lipsei salariilor, cu greu vor rezista până când toate aceste strategii vor începe să fie implementate.