6.1 C
Chișinău

„Nu genocidului poporului transnistrean”. Proteste în regiunea transnistreană. Sute de locuitorii din regiunea cu pancarte s-au adunat la mai multe puncte de control | VIDEO

Sute de locuitorii din regiunea transnistreană s-au adunat la ieșirile din orașul Bender, Rîbnița și Dubăsari spre partea moldovenească. Aceștia protestează față de autoritățile de la Chișinău care, în opinia lor, nu permit ajungerea gazului rusesc pe teritoriul Tiraspolului. Cu pancarte în mâini pe care este scris: „Moldova este vinovată de moartea cetățenilor transnistreni”, „Nu genocidului poporului transnistrean”și ”Moldova lasă să treacă gazul”, oamenii au cerut rezolvarea crizei energetice. Ei susțin că, din motiv că Chișinăul împiedică livrările de resurse energetice pe malul stâng al Nistrului, mor oamenii de frig în case.

„Maia Sandu interzice să dea gaz Transnistriei. Avem bătrâni, copii care îngheață în case. De ce să suferim așa? Nu trebuie să suferim. Vrem ca Maia Sandu să permită ca să avem și noi gaz, lumină, ca să nu suferim, oamenii sunt bătrâni îngheață, mor în case. Noi nu avem, nici gaz și nici lumină”.

„Moldova vrea să ne pună în genunchi, noi trebuie să nu permitem acest lucru”.

„Din cauza deciziilor autorităților moldovenești nu doar noi cei din Transnistria suferim, întrebați orice cetățean care trăiește în partea dreaptă a râului, ce are astăzi – gaz ieftin sau lumină ieftină? Nu”.

Locuitorii din Râbnița, la fel, au ieșit la protest pentru a-și spune nemulțumirea. Cu drapelul Rusiei în mâini și pancarte cu inscripții „Serebrian, destul cu minciunile”, locuitorii cer să revină la o viață normală. Cu ochii în lacrimi, aceștia spun că trăiesc un adevărat coșmar fără lumină, căldură și gaz.

„Casă pe pământ, fără sobă. este foarte greu să ne încălzim, încălzitoarele nu ne ajută, deconectează lumina câte cinci ore pe zi. La fel, este greu cu lecțiile, pentru că expediază teme pentru acasă și copii trebuie să le facă. Trebuie să căutăm cu ce să ne încălzim, când să gătim, foarte greu. Nu știu ce fac cei învârstă. Mama mea este pensionară și la fel îi este foarte greu să încălzească apartamentul, deja geamurile curg, pe țevi curge apă. Așteptăm foarte mult gazul, așteptăm ca autoritățile moldovenești să accepte și să permită livrările de gaz”.

„Da, trăim pe o bucată mică de pământ, care, în contextul întregii planete, aproape că nu se vede. Totuși, astăzi vrem să fim auziți de toți și să punem capăt acestei neînțelegeri”.

„Nu suntem oameni răi, suntem oameni buni, care iubesc munca, își iubesc pământul și își doresc să fie bine”.

Și muncitorii de la uzina Metalurgică din Rîbnița – care a intrat în inactivitate după oprirea livrărilor de gaze rusești în stânga Nistrului – au ieșit să protesteze.

„Este un genocid al poporului, al oamenilor din Transnistria. Este extrem de dureros să vedem ceea ce se întâmplă. Situația este foarte gravă”.

Și cei din Bender au ajuns la limita disperării. Sute de oameni au ieșit la punctul de trecere spre partea moldovenească

ANATOLII BULDA, președintele Uniunii Apărătorilor dim Bender: „Am construit republica, o dezvoltăm, dar trebuie să o și păstrăm. De aceea, populația din Transnistria, locuitorii din Bender sunt foarte revoltați pentru că în afară de faptul că Moldova ne-a creat o criză politică, de transport și o blocadă informațională, ne-a creat și o blocadă energetică”.

Guvernul a reacționat la protestele din regiunea transnistreană. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat că manifestațiile din această regiune fac parte dintr-o „agenda deja cunoscută”, menită să creeze tensiuni și să escaladeze situația de securitate.

De aproape o lună, locuitorii din stânga Nistrului trăiesc fără gaz, în frig și cu întreruperi de curent de până la cinci ore pe zi. În tot acest timp, nu au fost găsite soluții pentru a aduce gaz în regiune. Deși autoritățile din Transnistria au anunțat că au ajuns la un acord cu Rusia pentru a cumpăra combustibil, încă nu s-au înțeles asupra modalității de livrare pe teritoriu. Autoritățile transnistrene acuză Chișinăul că blochează livrările de gaze din Federația Rusă. Și asta pentru că, mai întâi, Maia Sandu a declarat că livrările se fac doar prin Moldovagaz, după care a cerut ca acestea să se facă pentru lei moldovenești, solicitări acceptate de Tiraspol, ca mai apoi să condiționeze acceptarea furnizării gazului prin retragerea trupelor ruse de pe teritoriul regiunii.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE