Afacerile și populația Moldovei au suferit cel mai mult din cauza crizei energetice izbucnite în Uniunea Europeană ca urmare a sancțiunilor antirusești impuse sub pretextul necesității asigurării independenței energetice.
Expertul economic Veaceslav Ioniță a afirmat acest lucru în emisiunea „Podcast politik” cu Natalia Morari. Expertul a mai subliniat că piața energetică a țării noastre rămâne monopolizată de stat, în ciuda tuturor discuțiilor regimului de guvernământ Sandu-PAS despre liberalizare.
VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic
Afacerile moldovenești au cunoscut cel mai mare șoc energetic din Europa. Am luat date timp de 5 ani când am avut fluctuații, cel mai mic tarif și cel mai mare tarif pe care îl aveau toate țările europene.
Iar cea mai mare diferență între cel mai mic și cel mai mare tarif a fost în Moldova – de 6 ori! Chiar și atunci când prețurile gazelor au început să scadă, afacerile noastre nu aveau dreptul de a trece la furnizori alternativi. La noi, 93% din piața gazelor este monopolizată, iar 7% este o piață liberă.
În același timp, subliniază expertul, companiile private de pe piața liberă, în ciuda promisiunilor și declarațiilor zgomotoase ale regimului de guvernare Sandu-PAS, cu privire la liberalizarea pieței de gaze după aderarea Republicii Moldova la cel de-al treilea Pachet Energetic al UE, încă nu au acces în afaceri.
Potrivit lui Ioniță, toate aceste inițiative ale proprietarilor privați, care ar putea furniza gaze mult mai ieftin, inclusiv în cadrul comenzilor statului cu administrațiile locale, sunt pur și simplu blocate de autorități.
Cu siguranță toată lumea își amintește de exemplul companiei Nordgaz furnizare, care trebuia să livreze Găgăuziei combustibil cu 10 lei, dar autoritățile nu au permis. Și, așa cum au afirmat experții, nu doar pentru că echipa lui Ilan Șor a fost implicată în aceste livrări, ci și din dorința de a menține monopolul Moldovagaz, din care statul câștigă bani uriași.
Mai mult, dacă pentru afaceri șocul despre care vorbește Ioniță a dus la datorii sau la închideri, atunci pentru populație a dus la o sărăcire și mai mare. Având în vedere că nu a mai rămas aproape nimic din economia noastră, iar populația a devenit principalul consumator de gaze, ei sunt cei care au devenit principala victimă a tuturor războaielor și problemelor legate de gaze, crede expertul.
Pentru a înțelege: industria moldovenească consumă doar 20% din combustibilul albastru, iar 40% merge către gospodării.
VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic
În Moldova, problema gazelor nu este o problemă economică, ci o problemă socială. Nu avem economie, nu avem industrie, s-a oprit gazul și nu s-a întâmplat nimic. La noi, populația care suferă cel mai mult din cauza lipsei gazului este cea care are nevoie de căldură și electricitate.
Amintim că, din cauza încetării tranzitului de gaze naturale de către Ucraina din 1 ianuarie 2025, regiunea transnistreană s-a aflat în pragul unei catastrofe umanitare în lipsa gazului și a electricității. Iar malul drept este nevoit să plătească tarife semnificativ mai mari: la gaze cu TVA – cu 28% mai mult, la electricitate – cu 70%, la încălzire în Chișinău – cu 38%, în nordul țării – cu 17%, iar în sud – cu 12%.
Și toate acestea doar pentru că regimul de guvernare Sandu-PAS nu a făcut nimic pentru a preveni o criză energetică.