Criza energetică din Republica Moldova, care a provocat o catastrofă umanitară pe malul stâng al Nistrului, capătă tot mai clar contururile unei crize politice. Unii experți consideră că aceasta este rezultatul unor acțiuni deliberate ale regimului de guvernare Sandu- PAS, care ar putea duce la consecințe periculoase nu doar pentru țara noastră, ci și pentru întreaga regiune.
Până la escaladarea unui conflict îndelungat. Ce scopuri urmărește, de fapt, regimul de guvernare, care se ascunde după paravanul siguranței energetice, aflăm din comentariul realizat de colega mea, jurnalista Olga Dziatcovscaia.
Ați înțeles cu toții că această criză energetică, la care regimul de guvernare Sandu-PAS a contribuit semnificativ prin acțiunile sale și care a lovit direct locuitorii Transnistriei, declanșând în regiune o catastrofă umanitară, nu mai este doar despre economie sau securitate energetică, ci e despre altceva? Iar acest „altceva” guvernarea PAS încearcă să-l ascundă în spatele unor declarații răsunătoare despre disponibilitatea de a găsi o soluție. Doar că nu prea reușește.
Și iată doar câteva presupuneri despre adevăratele obiective pe care le-ar putea urmări regimul Sandu-PAS, folosind drept paravan criza energetică. Prima – regimul Sandu are nevoie stringentă de energie electrică ieftină înainte de alegerile parlamentare pentru a câștiga. Însă nu poate recunoaște acest lucru deschis.
„Un șir de experți consideră că refuzul autorităților pro-europene de la Chișinău de a relua livrările de gaze către Transnistria ascunde dorința de a forța Rusia să asigure volumele anterioare de gaze, care ar permite, inclusiv, producerea de energie electrică la Centrala de la Cuciurgan și
pentru malul drept al Nistrului.
Însă PAS nu poate spune acest lucru deschis, deoarece aceasta ar însemna o recunoaștere directă a eșecului său total și a faptului că afirmațiile despre „independența energetică față de Rusia” sunt false. Totul trebuie să pară ca și cum Rusia ar fi revenit singură la vechea schemă”, afirmă comentatorul politic, Dumitru Ciubașenco.
DUMITRU CIUBAȘENCO, comentator politic
„Un șir de experți consideră că refuzul autorităților pro-europene de la Chișinău de a relua livrările de gaze către Transnistria ascunde dorința de a forța Rusia să asigure volumele anterioare de gaze, care ar permite, inclusiv, producerea de energie electrică la Centrala de la Cuciurgan și pentru malul drept al Nistrului.
Însă PAS nu poate spune acest lucru deschis, deoarece aceasta ar însemna o recunoaștere directă a eșecului său total și a faptului că afirmațiile despre „independența energetică față de Rusia” sunt false. Totul trebuie să pară ca și cum Rusia ar fi revenit singură la vechea schemă.
Cel de-al doilea scop sau, așa cum spune analistul politic motivație, ar fi că regimul de la guvernare încearcă să impună Rusia să „ofere volumele necesare de gaze prin șantajul cu criza umanitară din Transnistria”, din dorința de a dezavua anunțul Gazprom-ului conform căruia acesta oprește livrările de gaze către „Moldovagaz” nu din cauza întreruperii tranzitului de către Ucraina, ci din cauza refuzului părții moldovenești de a recunoaște datoria istorică pentru livrările de gaze.
Potrivit lui Ciubașenco, dacă aceste două ipoteze sunt corecte, „avem de-a face cu intrigi josnice ale autorităților de la Chișinău, ostaticii cărora sunt sute de mii de cetățeni ai Republicii Moldova”.
A treia ipoteză – falimentarea deliberată a economiei Moldovei și îmbogățirea elitelor politice atât a celor de la Chișinău, cât și a celor de la București prin achiziții frauduloase de gaze și energie electrică la prețuri ridicate. Iar toate acestea sunt făcute sub pretextul că avem stare de urgență, care permite luarea deciziilor fără control parlamentar.
De exemplu, doar în primele 20 de zile ale acestui an, aproximativ 60% din energia electrică necesară Republicii Moldova a fost achiziționată din România. La un preț de două ori mai mare decât cel la care Centrala de la Cuciurgan care vindea până de curând energie pentru malul drept al Nistrului. S-a achitat un preț de 126,75 euro per MWh în loc de 64 de euro.
Acum calculați cât au costat în total aceste achiziții pentru bugetul de stat și, mai ales, pentru cetățenii simpli, care sunt obligați să plătească pentru toate acestea. Miliarde de lei. La ce preț cumpără astăzi regimul Sandu-PAS gaze naturale de pe bursele europene? Acest lucru rămâne mare secret.
Scopul numărul trei. Regimul de la guvernare știe că va pierde alegerile parlamentare, așa că intenționează să rămână la putere cu orice preț, iar simplele declarații și discursuri nu vor fi suficiente. Este nevoie de un factor destabilizator foarte serios. Iar asta ar fi deja ceva mult mai grav.
De exemplu, fostul consilier al Maiei Sandu și viceprim-ministru pentru reintegrare, Vlad Kulminski, a declarat într-un interviu pentru o publicație ucraineană că, dacă la alegerile parlamentare din Republica Moldova vor câștiga partidele pro-ruse, Ucraina va considera acest lucru o amenințare la adresa securității sale naționale. Și nu este vorba despre vreo „minte înfierbântată” din Ucraina, ci despre un politolog moldovean care vorbește despre o posibilă reacție justificată a țării vecine sub forma unor!
VLAD KULMINSKI, ex-consilier al Maiei Sandu
Pentru că aceasta nu va mai fi doar o simplă amenințare pentru Ucraina, ci o amenințare care va necesita un răspuns. Imediat.
— Din partea Ucrainei?
— Da.
— Vorbim despre un răspuns militar? Este evident, nu-i așa?
Astfel de declarații au stârnit un val de critici nu doar în Republica Moldova și în Transnistria, mulți analiști și experți, le-au perceput ca pe un apel deschis adresat conducerii Ucrainei de a ataca țara noastră. Partidul Comuniștilor din Republica Moldova a calificat aceste declarații în termeni direcți – o provocare și o trădare de patrie.
„Acest provocator, foarte apropiat de regimul Sandu, dă de înțeles că, dacă alegătorii vor vota împotriva politicii inumane a partidului de guvernământ, ar putea urma o invazie a Ucrainei în Republica Moldova. Niciun alt guvern moldovean nu a ajuns până acum la un asemenea nivel de stupiditate și josnicie pentru a-și asigura supraviețuirea.
Practic, alegătorilor moldoveni li se sugerează să voteze doar pentru PAS, de frica de a nu fi uciși de trupele ucrainene. Alimentarea atmosferei de frică, ură și agresivitate este singurul domeniu în care regimul de guvernare a excelat cu adevărat”, se spune în declarațoia PSRM.
DIN DECLARAȚIA PCRM:
„Acest provocator, foarte apropiat de regimul Sandu, dă de înțeles că, dacă alegătorii vor vota împotriva politicii inumane a partidului de guvernământ, ar putea urma o invazie a Ucrainei în Republica Moldova. Niciun alt guvern moldovean nu a ajuns până acum la un asemenea nivel de stupiditate și josnicie pentru a-și asigura supraviețuirea.
Practic, alegătorilor moldoveni li se sugerează să voteze doar pentru PAS, de frica de a nu fi uciși de trupele ucrainene. Alimentarea atmosferei de frică, ură și agresivitate este singurul domeniu în care regimul de guvernare a excelat cu adevărat”.
Kulminski s-a supărat pe aceste critici și, deja în direct la TV8, a încercat să explice ce a vrut să spună.
VLAD KULMINSKI, FOST CONSILIER AL MAIEI SANDU:
„Vă spun ce am spus… Este o absurditate totală, nimic de genul acesta. Am spus un lucru simplu: dacă în Republica Moldova vor câștiga forțele proruse, atunci Ucraina va considera acest lucru o amenințare la adresa securității sale. Ce este aici atât de ieșit din comun?”
– Într-adevăr, ce e atât de extraordinar aici? Nici SIS, nici președinta, nici majoritatea sa parlamentară nu văd nimic ieșit din comun în această afirmație.
Puzzlul este completat și de declarațiile Maiei Sandu, care inițial dădea asigurări că autoritățile de la Chișinău nu vor împiedica livrările de gaze rusești către malul stâng al Nistrului, însă apoi a trecut la șantaj deschis la adresa Transnistriei.
MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova
„Exact asta își dorește Federația Rusă, exact asta își dorește Kremlinul – să ne învrăjbească între noi. Pe de o parte, cred că, în ultima perioadă, am observat un interes tot mai mare din partea locuitorilor de pe malul stâng al Nistrului față de ceea ce se întâmplă pe malul drept. Am văzut simpatie față de procesul de integrare europeană, iar acest lucru cred că irită Federația Rusă.
Prin intermediul acestei crize, Federația Rusă urmărește, în primul rând, să deterioreze atitudinea locuitorilor din stânga Nistrului față de autoritățile de la Chișinău. Dar, în același timp, această criză creează un teren favorabil pentru ca și locuitorii de pe malul drept să-și pună întrebări legitime: „Noi plătim pentru toate resursele energetice, prețul acestora este destul de ridicat, din păcate, și de ce ar trebui să facem ceva pentru malul stâng?”
Acum suntem pregătiți, cu sprijinul donatorilor – și este important să subliniem acest aspect – să oferim și un ajutor financiar malului stâng, însă acest lucru se poate întâmpla doar atunci când armata rusă va pleca din regiune și când misiunea de menținere a păcii va fi înlocuită cu o misiune civilă sub egida ONU sau a UE. Acestea sunt principalele condiții care trebuie îndeplinite pentru ca noi să putem oferi un sprijin substanțial.
Putem presupune că acest lucru demonstrează încă un obiectiv, al patrulea – regimul Sandu-PAS nu intenționează să soluționeze conflictul transnistrean, ci îl va folosi ori de câte ori îi va fi convenabil. Inclusiv prin escaladarea tensiunilor în relațiile cu Rusia, provocând-o astfel la acțiuni de răspuns.
Cât despre locuitorii malului stâng al Nistrului, care îngheață și stau fără electricitate de mai bine de două săptămâni, oficialii de la Chișinău nu dau doi bani pe ei. Ba chiar nici nu se străduiesc să ascundă acest lucru. Politologul Anatolii Dirun i-a răspuns recent Maiei Sandu în cadrul emisiunii „Puls” difuzate pe canalul nostru.
ANATOLII DIRUN, politolog
„Desigur, un astfel de anunț provoacă regrete, deoarece, în esență, impunerea unor condiții… Dacă Maia Grigorievna ar fi făcut această declarație acum jumătate de an, înainte de Anul Nou, adică înainte de criza energetică, atunci aceasta ar fi fost percepută foarte calm, într-un mod normal, pentru că face parte din retorica tradițională.”
„Dar astăzi, oamenii din Transnistria – din Bender, Rîbnița, Grigoriopol – stau fără electricitate, fără căldură, fără apă.”
„Și când ei aud de la președintele Moldovei că «suntem gata să vă ajutăm, dar mai întâi trebuie să plece armata rusă», în opinia mea, consilierii Maiei Grigorievna fie nu au explicat bine situația, fie au exagerat.”
„Astfel de declarații, desigur, anulează toate intențiile bune, pașii pozitivi și orice inițiativă în această direcție. Este o formulare nereușită care, cel puțin, reduce atractivitatea Chișinăului în ochii locuitorilor Transnistriei.”
Cu alte cuvinte, regimul de guvernare Sandu-PAS a avut șansa de a apropia cele două maluri ale Nistrului printr-o soluție comună la criza energetică. Însă autoritățile au ratat această oportunitate în mod banal – și trebuie să înțelegem că – pe termen lung, poate chiar pentru mulți ani înainte.
Sau poate că au ratat-o intenționat.
Potrivit politologului Anatolii Dirun, forțele de menținere a păcii din Transnistria nu sunt doar o garanție a păcii pe malul stâng și drept al Nistrului, ci în întreaga regiune. A ignora acest lucru este o greșeală majoră, putem spune chiar fatală, a regimului PAS.
ANATOLII DIRUN, politolog
Partenerii externi, „frații mai mari”, desigur, nu vor recomanda Chișinăului oficial să facă mișcări atât de radicale în această etapă. Pentru că acest lucru ar perturba echilibrul de forțe care s-a stabilit în prezent în regiune, iar distrugerea acestui echilibru va duce inevitabil la escaladare și la acțiuni militare.
După Maia Sandu, și prim-ministrul Dorin Recean a declarat, într-un interviu pentru agenția AFP, în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos, că soluționarea crizei gazelor din Transnistria depinde de retragerea trupelor ruse, acuzând Rusia de intenția de a destabiliza situația din Republica Moldova. Se poate presupune că acest narativ va fi tot mai accentuat pe măsură ce se apropie alegerile parlamentare. Această criză a gazelor și a energiei din Transnistria are drept scop crearea unei crize de securitate în întreaga Republică Moldova și în întreaga regiune.
Rusia intenționează să-și consolideze puterea și prezența militară pentru a provoca Ucraina în vest și sud-vest, adică în regiunea Odesa”, a declarat Recean.
DORIN RECEAN, prim-ministrul Republicii Moldova
„Această criză a gazelor și a energiei din Transnistria are drept scop crearea unei crize de securitate în întreaga Republică Moldova și în întreaga regiune. Rusia intenționează să-și consolideze puterea și prezența militară pentru a provoca Ucraina în vest și sud-vest, adică în regiunea Odesa”.
Este greu să treci cu vederea schimbarea radicală a retoricii regimului Sandu-PAS. Inițial, autoritățile cereau „Gazpromului” continuarea furnizării de gaze în Transnistria, ignorând faptul că, din cauza opririi tranzitului prin Ucraina, aceste livrări sunt pur și simplu imposibile, deoarece contractul existent nu prevede noi rute.
Apoi, cereau ca Transnistria să accepte să cumpere gaze de la malul drept al Nistrului la prețuri europene, de patru ori mai mari, în condițiile în care transnistrenii nu au resurse financiare pentru acest lucru, iar autoritățile de la Chișinău știu de asta.
După aceea, au cerut din nou de la Moscova listele unor companii care ar putea, să ajute Transnistria cu gaz, amenințând în același timp cu verificări privind conformitatea cu standardele europene și internaționale.
Acum, a apărut o nouă cerință, pur politică – retragerea contingentului de pacificatori de pe teritoriul malului stâng al Nistrului. Nu mai există nici măcar o imitație de compasiune și intenția de a ajuta locuitorii din regiune.
Există o cerință politică de îndeplinit. Și nu oricum, ci de înlocuire a pacificatorilor ruși cu un contingent de forțe din statele UE. O cerință inacceptabilă pentru Transnistria! Adică o cerință sigur imposibil de îndeplinit! Căci, ce fel de contingent ar putea oferi statele UE este ușor de ghicit. Nu există nicio îndoială, vor fi așa- numiții „pacificatori” ai NATO.
Așa cum a subliniat Anatolii Dirun, încălcarea echilibrului de forțe prin retragerea misiunii de pacificare din Transnistria va duce la război. Și nu pentru gaze, ci pentru supraviețuirea fizică. Acestea sunt concluziile pentru moment.