Maia Sandu s-a întâlnit cu ambasadorii statelor europene și ai țărilor membre ale formatului G7, inclusiv – Statele Unite, Canada și Japonia. Potrivit serviciului de presă al aparatului președintelui, unul dintre subiectele principale a fost securitatea energetică a țării noastre.
Se pare însă că ambasadorul Rusiei, de unde până pe 1 ianuarie 2025 venea gazul în Moldova, nu a fost invitat. Despre acest subiect și despre alte teme discutate la întâlnire, aflați, în continuare.
În cadrul întâlnirii cu diplomații străini, Maia Sandu a subliniat principalele provocări cu care se confruntă țara noastră. Potrivit unui comunicat al Președinției, șefa statului a evidențiat criza energetică, care afectează direct nivelul de trai. Vinovată pentru această criză, conform unui tipar bine cunoscut, este Rusia, care ar urmări să influențeze procesele electorale.
Maia Sandu a subliniat că Republica Moldova depune eforturi pentru asigurarea securității energetice și pentru reducerea vulnerabilității economice a cetățenilor. Președintele a mulțumit și partenerilor internaționali pentru sprijinul acordat.
Canalul 5 a contactat serviciul de presă al Președinției pentru a afla dacă ambasadorul Rusiei, țară care joacă un rol important în asigurarea gazului pentru țara noastră, a fost invitat la această întâlnire, însă nu am primit nici un răspuns nici la apelurile telefonice, și nici la mesajele trimise. Un alt subiect discutat la întâlnirea președintelui cu diplomații, conform comunicatului de presă, a fost reforma justiției.
Maia Sandu a subliniat că aceasta nu este doar o condiție pentru aderarea la Uniunea Europeană, dar și o așteptare a cetățenilor, care își doresc un sistem judiciar corect, independent și eficient. Potrivit Maiei Sandu, în acest proces au fost realizate progrese semnificative. „Reformele în domeniul justiției, în special evaluarea externă a judecătorilor, încep să dea rezultate și trebuie să continue cu o viteză mai mare”, a declarat șefa statului.
Despre faptul că, conform tuturor sondajelor de opinie, corupția a crescut și implică reprezentanți ai partidului de guvernământ, că din justiție pleacă masiv specialiști și judecători, iar reforma însăși s-a discreditat, desigur că președintele nu a spus nimic.
Un alt subiect important discutat a fost lupta împotriva corupției politice. Maia Sandu a subliniat necesitatea consolidării instituțiilor responsabile de combaterea corupției, precum și îmbunătățirea bazei legale pentru aplicarea unor sancțiuni mai dure împotriva celor implicați în corupția politică și electorală.
Aceste măsuri sunt necesare pentru asigurarea corectitudinii alegerilor parlamentare, spun în administrația prezidențială.
Și din nou o remarcă: Maia Sandu nu a spus niciun cuvânt despre faptul că aceste acțiuni au devenit un mijloc de presiune politică împotriva opoziției, că schemele implementate de reprezentanții PAS nu sunt investigate, și, de asemenea, cum majoritatea parlamentară a votat recent pentru reducerea pedepselor pentru infracțiunile de corupție.
Fraze generale au fost exprimate și de către ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Janis Mazeiks, și de ambasadorul României, Cristian-Leon Ţurcanu, la care a apelat canalul de Telegram MorariNews pentru un comentariu.”
JANIS MAZEIKS, ambasadorul Uniunii Europene în Moldova
– Am discutat situații în domeniul energetic, problemele cu care țara confruntă și problemele în domeniul justiției ți luptei împotriva corupției.
– Ambasadorii nu sunt mulțumiți de rezultatele în justiție?
– Nu, acest este un proces care nu este terminat. Este foarte important de continuat.
– Despe parlamentarele ați discutat, despre alegirile parlamentare?
– Nu.
– Dar despre regiunea Transnistreană?
– Doar în contextul energetic.
CRISTIAN-LEON ȚURCANU, ambasadorul României în Moldova
– A fost o discuție de lucru despre temele curente, energie respectiv și reformele are loc în RM.
– Dar mai exact despre ce?
– A fost o dicuție de lucru, vă dați seama că eu nu pot să vă spun toate elementele care au fost discutate.
Iar însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Statelor Unite în Republica Moldova, Daniela DiPietro, a refuzat să comenteze.
DANIELA DIPIERRO, Însărcinat cu Afaceri la Ambasada SUA în Moldova
– Despre ce ați vorbit cu Maia Sandu?
– Buna dimineața! Ciao!
Jurnalistul Dmitri Ciubașenko a scris pe canalul său de Telegram că „la întâlnirea cu ambasadorii occidentali, președintele diasporei, Maia Sandu, a lăsat să se înțeleagă clar că la alegerile parlamentare vor participa nu cei care vor, ci cei cărora le va permite ea”. „Cumva, nu este o noutate”, consideră Ciubașenko.
De menționat este că, în acest an, Maia Sandu a convocat două ședințe ale Consiliului de Securitate, în cadrul cărora au fost discutate problemele legate de securitatea energetică și lupta împotriva corupției politice.