8.3 C
Chișinău

„În ziua de azi satul meu dispare. Nimeni nu ține cont de oameni”. Părinții elevilor care învață în gimnaziul din satul Iliciovca au venit la protest, cerând să nu se închidă instituția de învățământ | VIDEO

Protest la Consiliul Raional Florești. Părinții elevilor care învață în gimnaziul din satul Iliciovca au venit să-și apere școala, după ce au aflat că, prin decizia consilierilor raionali, instituția urmează să fie lichidată. Nemulțumiți și revoltați, oamenii spun că își fac griji pentru viitorul copiilor și nu-și doresc ca acest lucru să se întâmple. Alături de părinți a fost și primarul localității care a venit să-i susțină. Între timp, secretarul Consiliului a anunțat că proiectul a fost exclus de pe ordinea de zi, dar nu este clar dacă se va reveni ulterior la el.

Dis-de-dimineață, părinții elevilor care învață în gimnaziul satului Iliciovca, raionul Florești s-au adunat la Consiliul Raional, acolo unde urma să fie pus în discuție proiectul ce prevede lichidarea instituției de învățământ. Hotărârea a ajuns pe ordinea de zi a ședinței, deoarece, potrivit autorului proiectului, școala are condițiilor precare – clădirea nu a fost reparată de mult timp, sala de sport a fost declarată nesigură, iar toaleta este amplasată în exterior. Îngrijorați, părinții spun că nu-și doresc ca instituția să fie lichidată, iar copiii să rămână pe drumuri.

ULIANA VIZAC, părinte: „Noi am fost foarte uimiți, cu ce ocazie școala se lichidează? A fost o noutate trăsnet. În 2021 de către Consiliul Raional a fost adoptată decizia că instituția noastră gimnazială „Svetlana Toma” i s-a acordat statut că nu va fi închisă niciodată, noi avem 50 de elevi. E problema în aceea că noi avem distanță 25 de km până în raion, copiii trebuie să facă în fiecare zi o navetă de tur-retur de 50 km. La statutul de școală mică legea unde se preconizează că cea mai apropiată rază ca copilul să fie transferat trebuie să fie de la 10-15 km. Ne doare sufletul, noi avem copilași în sat, noi vrem ca ei să învețe acasă”.

Mai mult, părinții afirmă că școala are condiții satisfăcătoare și invită autoritățile să vină în vizită ca să le evalueze.

ULIANA VIZAC, părinte: „Au spus că la noi școala nu corespunde cerințelor. Noi vă invităm la noi, toate posturile TV, prim-ministrul, Dorin Recean, ministrul Educației – Dan Perciun , pe domnul președinte al raionului, domnul Vasile, să vină la fața locului și să vadă ce condiții avem noi excepționale, nu toate școlile se bucură de astfel de condiții, reparație în fiecare clasă, noi avem mobilă nouă, am ptimit tehnică pentru clasa informațională, pentru prezentări, noi avem tot ce necesită. Avem o cantină foarte bună, orice cantină în orice instituție publică la început de an trebuie să aibă acreditare de la ANSA, că corespunde anumitor cerințe, noi aceste cerințe în fiecare an le îndeplinim”.

Împreună cu părinții, la Consiliul Raional a venit și o locuitoare în vârstă a comunei Iliciovca. Femeia ne-a spus că nu vrea ca satul său să moară, or, fără școală asta îi este sortit.

„În ziua de azi satul meu dispare. Nimeni nu ține cont de oameni, au anulat lucrul cu populația, toată populația a rămas dispersată, nu mai este populație, iar dacă închid școala, părinții pleacă. Pentru copil, omul este gata să plece oriunde, doar pentru a-i oferi un viitor, dar copiii noștri nu au viitor. Acest sat era atât de frumos. Eu sunt al cincilea președinte al consiliului sătesc care a păstrat toată moștenirea, și unde este acum? Nu este și de aceea am venit astăzi să susțin tineretul, pentru ca școlile să nu fie închise”.

Într-un final, în fața oamenilor a ieșit secretarul Consiliului Raional care a anunțat că proiectul a fost exclus de pe ordinea de zi, dar nu este clar dacă se va reveni ulterior la el sau nu.

DANIEL TURCULEȚ, secretarul Consiliului Raional Florești: „Dispoziția președintelui raionului Florești privind convocarea în ședința de astăzi a fost modificată și chestiunea numărul 16 cu privire la lichidarea gimnaziului Iliciovca a fost exclusă de pe ordinea de zi, respectiv nu va fi examinat respectivul proiect de lege”.

Deocamdată, părinții nu au primit un răspuns oficial privind motivele pentru care proiectul a fost exclus de pe ordinea de zi. Astfel, nu se cunoaște de ce cu o zi înainte, Consiliul avea o poziție, iar acum a renunțat la ea. Totuși, ei susțin că vor lupta în continuare pentru instituția de învățământ.

„Au spus că va fi o hotărâre oficială unde vom face cunoștință de ce au exclus proiectul de pe ordinea de zi. Este important că nu vor închide școala. Pentru noi aceast lucru este cel mai important”.

„Noi suntem deschiși să conlucrăm, să punem mână la mână să facem tot necesarul ca copiii noștri să învețe și instituția să fie de nota 10”.

Precizăm că, anterior, Ministerul Educației a anunțat că reformează sistemul de învățământ preuniversitar care prevede trecerea copiilor din gimnazii cu un număr mai mic de 50 de elevi la cele 35 de școli model pe care vrea să le creeze. Potrivit unui proiect de lege, statul va oferi 1000 de lei per elev părinților care vor accepta să-și dea copiii la școli mai mari. Și această decizie a fost dur criticată de către cadrele didactice și de părinții care susțin că asta îi va determina pe tineri să plece din sate și, drept urmare, localitățile rurale vor muri. Și profesorii vizați de reorganizare se tem că vor rămâne fără locuri de muncă. Nemulțumiți de reformă sunt și părinții, îngrijorați de modul în care copiii lor vor trebui să parcurgă kilometri întregi, pe drumuri proaste, spre instituțiile de învățământ din alte localități. Iar unii deja o fac. Oamenii din sate spun că aceste acțiuni ale autorităților vor duce la o și mai mare migrare a tinerilor și, prin urmare, la dispariția localităților.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE