De anul trecut și până acum, nimic nu s-a schimbat în ce privește siguranța publică în Chișinău. Orașul își păstrează poziția în topul mondial al celor mai criminale urbe. O arată clasamentul actualizat al bazei globale de date Numbeo. Mai sigură decât capitala noastră este cea a statului vecin România și chiar a Ucrainei, aflată în război. Potrivit bazei globale de date Numbeo, care a actualizat clasamentul mondial al celor mai criminale orașe, capitala noastră a ocupat locul 218 din 380, cu un indice al criminalității de 42.0. Comparativ cu anul anterior, când indicele era de 42.7, situația rămâne aproape aceeași în ce privește protecția cetățenilor.
Mai lipsită decât noi de pericole este capitala României vecine, București, dar și Kievul, cu toate că Ucraina se află în plin război.
O rată mai mare a criminalității decât a noastră se înregistrează „în țări din Africa, America de Sud și Asia, cunoscute pentru inegalitatea socială și economică, instabilitatea politică, corupția, accesul limitat la educație și servicii de sănătate, și alte probleme sociale, care pot contribui la creșterea infracționalității”.
Situația este și mai alarmantă când analizăm clasamentul european, în care capitala Republicii Moldova se situează pe locul 65 din 149. Aici, puțin mai în fața noastră se află Kievul, dar mult mai jos – Bucureștiul, mai exact, pe locul 116. Totuși, prima jumătate a listei este ocupată de orașe din țări situate în vestul continentului eurpean, precum – Franța, Belgia și Italia.
Pentru a înțelege care este dinamica privind criminalitatea în municipiul Chișinău și în țară, dar și pentru a obține comentarii asupra rezultatelor ratingului Numbeo ne-am adresat la Ministerul de Interne, Procuratura Generală și Inspectoratul de Poliție Chişinău, însă serviciile de presă ale acestor instituții nu ne-au răspuns la apeluri.
De altfel, societatewa ține minte și acum crimele răsunătoare produse în Moldova. Anul trecut a fost marcat de un șir de tragedii. Pe 10 iulie, un bărbat a împușcat mortal, în plină stradă, în Cahișinău, un cetăţean al Turciei, liderul unei grupări infracţionale.
Altă tragedie răsunătoare, care a șocat societatea, a fost omorul Anei-Maria Guja, o tânără însărcinată în șase luni. Pe banca acuzaților a ajuns Gheorghe Cotorobai, fost polițist, care, potrivit anchetei, a răpit-o, a abuzat-o sexual și a ucis-o. Acesta a fost condamnat la detenție pe viață.
Un băiețel de 14 ani a decedat după ce a fost accidentat de către primarul satului Boldurești, fost comisar de poliție al raionului Nisporeni și care a fugit de la locul accidentului, dar a fost reținut a doua zi după impact.
Și violul în grup al unei femei din Strășeni a oripilat societatea. O mamă tânără, care crește și educă singură doi copii, a fost violată de trei indivizi. Cazul a avut loc în satul Rădeni din raionul Strășeni, în luna septembrie a anului trecut. Deși inițial bănuiții au fost reținuți, oamenii i-au văzut la scurt timp prin sat.
Un alt caz deosebit de grav a fost omorul unui copil de doar 5 ani, ucis de propria mamă. Femeia, cu probleme psihiatrice, avea prescris tratament și fusese afectată de pierderea unui alt copil și a soțului său. După tragedie, fiica femeii a fost luată în grija rudelor, iar suspecta a murit subit în spital, în octombrie 2024.