Tarifele mari la utilități îi scot în stradă şi pe timp iarnă. Vorbim de pensionarii din țara noastră, care, deși au muncit din greu o viață întreagă, au ajuns acum cu niște pensii mizere, încât abia de pot lega tei de curmei. Așa că, pentru a putea achita facturile sau a-și cumpăra medicamente, ei scot la vânzare tot ce au prin gospodării – lactate, ouă, murături, conserve. Deseori însă se întorc cu ele acasă, deoarece sărăcia este simțită și în rândul cumpărătorilor.
Pe Valentina în vârstă de 62 de ani am găsit-o în apropiere de Piața Centrală. Femeia și-a amenajat o tarabă cu de toate și sta cuminte pe un scăunel în speranța că cineva se va opri să cumpere din marfa scoasă de vânzare.
„Venim de la Colonița. Vindem ce avem acasă. Varză murată, avem vacă, avem brânză, avem smântânică, borș acru, borcane cu conserve”.
Doar așa, spune femeia, poate aduna ceva bănuți pentru a supraviețui. Ar vrea, desigur, să stea acasă, la cald, dar cu pensia pe care o primește nu-și permite asemenea lux.
„Am pensia de 1.368 de lei, cu ce să trăiesc și încă să plătesc gazul și lumina mi-a venit 3.700? Trebuie să trăiesc cu ceva. Venim de două ori pe săptămână și facem, iată frunze de vie, ce strângem din grădină, noi nu cumpărăm de nicăieri, este munca noastră pe care o avem”.
Și această femeie stă în stradă, tot nu de viață bună.
„Cu 140 vând rața, dar până o cresc… cu 40 ouăle, brânza este 140”.
Prin mulțime am întâlnit-o și pe această bătrână, care la fel cu greu face față cheltuielilor lunare.
„Am venit cu câteva ouă, baba le-a strâns de la găinușe și vreau să fac o copeică pentru pâine, dar de când stau, nimeni nu mă întreabă nici ce ai, nici ce dai”.
Unii pensionari au venit la piață cu brânză și lapte de casă.
„30 de lei sticla de un litru și jumătate, brânza – 80. Dacă nu aș avea asta nu voi avea cu ce plăti facturile, gazul, lumina. Ne chinuim să ținem o vacă și plătim. Dacă nu aș avea, nu aș avea de unde plăti, cu o mie și jumătate eu nu aș avea de unde să plătesc”.
Așa că, de-i frig, de plouă, bătrânii, împovărați cu grija facturilor și a prețurilor tot mai mari, sunt nevoiți să stea în stradă în speranță că cineva va avea nevoie de produsele lor. Cei drept, cumpărătorii nu stau la coadă.
„Cum poți supraviețui cu o pensie de 2500 de lei. Cum poți cumpăra carne și restul? Și încă să plătești serviciile comunale?”
„Vedeți ce prețuri mari sunt? Eu mai fac față cu chiu cu vai. Eu nu-mi fac închipuire cum trăiește lumea asta și nu se revoltă. Eu am lucrat și m-am asigurat că pot să manânc și o bucată de unt, dar nu știu ce face lumea în ziua de azi. Îmi pare rău de conducerea asta că își bate joc de oamenii noștri că sunt vai și amar de capul lor”.
Unii dintre cei cu care am discutat dau vina pe cei de la putere pentru sărăcia în care a ajuns o țară întreagă.
„Îmi pare rău că avem așa conducere. Cu așa prețuri mai ales pensionarilor le este foarte greu. Probabil ar trebui să-și scadă din salariul lor, în folosul pensionarilor”.
„Să se gândească conducerea țării la noi, pensionarii – cu așa prețuri și așa salarii nimeni nu poate trăi aici. Nu ne ajunge nici de medicamente, de nimic, de foc nici nu mai vorbim. Dacă nu ne-ar ajuta copiii, noi înghețăm în casă. De mâncare poate mai găsim o bucățică și nu mai murim de foame, dar de frig, precis că înghețăm în casă. Nu avem nici cu ce plăti lumina, au scumpit-o, nici gazul, cum să trăim noi?”
Începând cu 10 ianuarie 2025, s-au majorat tarifele pentru energia electrică, dar și pentru căldură. Creșterile au fost precedate de scumpirea gazului cu 3 lei și 34 de bani, astfel, cetățenii achită în prezent 16 lei și 74 de bani pentru metrul cub. În prezent, pensia minimă în Moldova este de 2.700 de lei, însă nu toți pensionarii beneficiază de această sumă, mulți având pensii sub 2.000 de lei, în special cei fără stagiu complet de muncă. Moldova este considerată cea mai săracă țară din Europa, iar rata sărăciei absolute a crescut de la 23% în 2018 la 31,1% în 2022, atingând cel mai înalt nivel din ultimii opt ani. Potrivit ultimelor date publicate de Casa Națională pentru Asigurări Sociale, la începutul acestui an, în Republica Moldova avem aproape 530 de mii de pensionari care au atins limita de vârstă. Amintim că, la 1 aprilie 2023, guvernul a aprobat indexarea pensiilor doar cu 15%, ceea ce era de două ori mai puțin decât rata inflației, care ar fi trebuit să fie luată în considerare la indexarea veniturilor pensionarilor. În 2024, indexarea pensiilor a fost de 6 %, deși prețurile medii de consum în 2023 au crescut cu 13 %.