5 C
Chișinău

UE se transformă într-o zonă a nepăsării? Curtea belgiană a respins acțiunea de corupție împotriva Ursulei von der Leyen |VIDEO

Unul dintre cele mai răsunătoare cazuri de corupție din Uniunea Europeană din ultimii ani riscă să se încheie fără nicio concluzie. Curtea belgiană a respins plângerea împotriva Ursulei von der Leyen, cu privire la posibile încălcări comise în timpul achiziționării vaccinurilor în perioada pandemiei de coronavirus, în care reclamantul, un activist civic, o acuză pe șefa Comisiei Europene de distrugerea documentelor importante, abuz de putere și corupție.

Decizia instanței poate fi contestată. Activistul consideră că verdictul demonstrează că Uniunea Europeană a devenit o zonă în care lipsește libertatea, drepturile și lege, unde unii pot încălca legislația fără a se teme de sancțiuni. Se așteaptă că decizia finală în „cazul vaccinurilor” în procesul paralel de la Luxemburg va fi pronunțată în câteva luni.

Instanța din Liège, Belgia, a refuzat să continue examinarea cazului împotriva președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care este acuzată de corupție în legătură cu achiziționarea a 1,8 miliarde de doze de vaccin împotriva coronavirusului, în valoare de 35 de miliarde de euro.

Potrivit agenției „France Presse”, care citează avocatul lui von der Leyen, instanța a declarat că reclamantul „nu are dreptate pe toate punctele”. Procesul a fost intentat de activistul belgian Frédéric Baldan, care a depus plângerea în aprilie 2023. Von der Leyen este acuzată că, la sfârșitul anului 2020, ar fi semnat un contract de achiziționare a unui vaccin, ale cărui teste nu erau finalizate.

Tranzacția ar fi fost făcută prin schimburi de mesaje SMS cu directorul general al companiei americane Pfizer, Albert Bourla, fără consultarea prealabilă cu statele membre ale Uniunii Europene. Activistul a cerut publicarea acestei corespondențe, însă purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a refuzat, afirmând că von der Leyen „a șters-o din greșeală”.

În ciuda solicitărilor din partea mass-media și a parlamentarilor, parametrii generali ai contractelor de achiziție a vaccinurilor, inclusiv costul exact, condițiile de livrare și distribuire a responsabilității pentru efectele secundare, nu au fost încă făcute publice.
Conform activistului, președinta Comisiei Europene ar fi depășit atribuțiile și ar fi încălcat codul de conduită al Comisiei.

De asemenea, el o acuză de distrugerea documentelor guvernamentale și de corupție. Nemulțumirile au fost și din cauza faptului că, în mijlocul pandemiei de coronavirus, s-ar fi achiziționat mai multe vaccinuri decât era necesar. În decembrie 2023, statele membre ale Uniunii Europene ar fi aruncat cel puțin 215 milioane de doze, în valoare de 4 miliarde de euro.

Aproape 500 de persoane, inclusiv partide politice și autorități din Ungaria și Polonia, s-au alăturat procesului, iar hotărârea instanței din Liège se aplică și acestora, dar poate fi contestată.

Autorul cererii, Frédéric Baldan, și-a exprimat indignarea față de verdict, subliniind că instanța belgiană „a împărțit cetățenii în două clase: cei ca von der Leyen, care pot încalcă legea fără teama că vor fi urmăriți de justiție, și restul europenilor, care au fost transformați în cetățeni de rang inferior, fără posibilitatea de a-și apăra drepturile”.

„Refuzul instanței de a examina această plângere a demonstrat că Uniunea Europeană s-a transformat într-o zonă cu lipsă de libertate, de absență a drepturilor și de ilegalitate”, a declarat el.

Pe lângă procesul din Belgia, Curtea Europeană de Justiție din Luxemburg examinează plângerea publicației „New York Times”, care a solicitat accesul la corespondența dintre Von der Leyen și șeful Pfizer, dar a primit un refuz.

Comisia Europeană a susținut că mesajele de pe telefonul Ursulei von der Leyen nu sunt documente care trebuie păstrate conform reglementărilor și, prin urmare, nu pot fi găsite. O decizie în acest caz, la Luxemburg, este așteptată în câteva luni.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE