Vă mai amintiți stația cu mozaic din Stăuceni, demolarea căreia a fost oprită, după revolta societății la intenția fostul ministru Andrei Spînu de a o dărâma în cadrul unui proiect de restaurare a punctelor de oprire din țară? Ei bine, de atunci, lucrurile stau nemișcate. De fapt, s-au mișcat, obiectivul de artă a degradat și mai mult.
Totuși, nu a apărut o haltă nouă și nici nu a fost reabilitată cea veche, așa cum promitea fostul demnitar PAS, care, mai mult decât atât, făgăduia restaurarea tuturor acestor stații din țară. Spînu și-a părăsit funcția, iar înlocuitorul său nu a continuat proiectul. Cum arată acum stația a mers să vadă o echipă Canal 5.
A trecut aproape un an de când stația cu mozaic din Stăuceni se află încă în ruine. În jurul acesteia sunt mormane de gunoi și pietre împrăștiate, deși în februarie anul trecut, fostul ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a promis că o va restaura.
Atunci, ministrul a anunțat pe canalul său de Telegram că a solicitat Administrației de Stat a Drumurilor să oprească lucrările de demolare, subliniind că stația cu mozaic reprezenta un monument de cultură.
„Mulțumesc cetățenilor care ne-au sesizat referitor la lucrările de demolare a stației cu mozaic de la Stăuceni. Am cerut Administraţia de Stat a Drumurilor de urgență să oprească imediat lucrările. În perioada următoare vom analiza modul în care stația de la Stăuceni poate fi reabilitată.
De asemenea, vom face o evaluare a tuturor stațiilor cu mozaic de pe drumurile naționale și regionale pentru a le păstra și renova. Lucrurile frumoase din țara noastră trebuie protejate” , a scris Spînu, dar așa și nu a mișcat un deget pentru a-și îndeplini promisiunea. Acesta și-a părăsit funcția la sfârșitul anului trecut, iar noul ministru nu a continuat proiectul.
În schimb, lângă punctul de oprire a fost construit unul nou și scump, edificat în cadrul proiectului lui Andrei Spinu. Pare să nu se fi găsit bani însă pentru stația atât de apreciată de fostul demnitar PAS, spre nemulțumirea cetățenilor.
– Am văzut când au început să o distrugă, au venit și au luat un interviu, iar de atunci s-au oprit.
– Nu trebuie, ea nu încurca la nimeni absolut, acolo îndeosebi lumea stătea la dos.
– Pentru ce au distrus și au lăsat așa? Pentru că le-au dat în obraz și ei s-au oprit din distrus, dar eu nu înțeleg ce au vrut să facă ei cu aceasta. Au făcut-o pe aceasta de 200.000 de mii?
– Aceia e pe viață, dar aceasta ce?
– Nu trebuia distrusă, era bună așa cum era, dar nu trebuiau să facă altele.
– Ea era în stare bună, dar au distrus-o pentru ce? Pentru ca să facă altele noi, politicienii fac asta.
– Ce părere aveți despre faptul că deja de un an stă în ruine?
– Ea o să mai stea așa încă un an și nimeni nu o să facă nimic, dar ar trebui să o repare așa cum a fost. Nu trebuia distrusă, trebuia lăsată așa cum era, pentru că față de astea care sunt e mai bună, era frumoasă, în stare bună.
– Eu cred că trebuie să restaureze și să păstreze valorile care, de-a lungul timpului, au apărut în viața neamului nostru. Orașul devine tot mai frumos când se păstrează acest aspect mai nou și tradițional, spre deosebire de clădirile noi, care sunt construite rapid, așa ca ciupercile după ploaie, și care, după părerea mea, sunt mai puțin valoroase.
Contactați de Canal 5 pentru a afla ce măsuri a luat Andrei Spînu atunci când a anunțat că stația va fi renovată, de ce în prezent starea acesteia rămâne neschimbată și câți bani sunt necesari pentru renovare, reprezentanții Administrației de Stat a Drumurilor, în gestiunea căreia se află stația, nu ne-au răspuns la apeluri și mesaje.
Stațiile cu mozaic din Moldova reprezintă un patrimoniu cultural important, fiind considerate adevărate lucrări de artizanat și design urban. Acestea, dar și alte puncte de transport au fost construite în perioada sovietică și sunt decorate cu mozaicuri colorate, ce reflectă atât stilul artistic al vremii, cât și istoria și cultura regiunii.
Mozaicurile sunt realizate din pietre, sticlă și alte materiale, și au fost folosite pentru a înfrumuseța și personaliza respectivele construcții publice.
Din păcate, în ultimii ani, multe dintre aceste stații au fost supuse demolării sau lăsate să degradeze, astfel că au devenit o preocupare pentru patrimoniul cultural național. În unele cazuri, autoritățile au promis restaurarea lor, dar multe stații au rămas în ruine, iar procesul de conservare și reabilitare este lent sau inexistent.