Minus o școală cu predare în limba rusă în Republica Moldova. Este vorba de gimnaziul din satul Iliciovca raionul Floreşti, pentru închiderea căreia autoritățile invocă mai multe condiții precare de studiu. Dacă pe ușa instituției va fi pus lacăt, copiii vor trebui să parcurgă o distanță de 30 de km până la școala la care ar putea fi mutați, dar cui îi pasă? Poate doar părinților care își fac griji, mai ales de bobocii de clasa întâi.
Începând din luna septembrie, primul sunet ar putea să nu mai răsune la gimnaziul din satul Iliciovca, raionul Floreşti, pentru că ar putea fi închis din cauza condițiilor precare – clădirea nu a fost reparată de mult timp, sala de sport a fost declarată nesigură, iar toaleta era amplasată în exterior. Astfel, elevii ar putea fi puși în situația de a parcurge 30 km pentru a ajunge la cea mai apropiată școală cu predare în limba rusă, scrie balti.today. Părinții sunt îngrijorați de viitorul copiilor lor și spun că nu au fost informați despre această situație, primind doar un mesaj text în chatul cu părinții.
„De ce să nu învețe copii? Ea va avea 7 ani în luna februarie, unde să se ducă? În ce raion? Ce mamă va permite asta? Toți vor trebui să plece”.
„Ni s-au propus autobuze, dar copilul meu este clasa întâi, eu nu voi permite ca el să meargă în alt raion cu autobuzul. Eu va trebui să plec de aici. Să plec peste hotare sau în alt oraș”.
„Băiatul meu învață aici și a venit și mi-a zis că se închide școala”.
„Chiar și Maia Grigorevna să vină aici, noi nu ne temem, dar vrem ca să se facă ceva pentru acest sat”.
Primarul localității a declarat pentru sursa citată că au fost strânse semnături pentru ca școala să continue să funcționeze. Totuși, decizia finală va fi luată în cadrul ședinței consiliului raional programată pentru 23 ianuarie. Directorul gimnaziului a refuzat să comenteze pentru reporterul de la balti.today, la fel ca și directorul adjunct al instituției. Am încercat să contactăm pe cineva din administrația școlii, dar la numerele afișate nu am primit niciun răspuns. Șefa Direcției Educație Florești a declarat că școala a fost inclusă pe lista de lichidare din cauza condițiilor precare.
DIANA PANTAZ, șef al Direcției Educație Florești: „Sală sportivă avariată, bibliotecă nu au, blocul alimentar necesită reparație capitală. Ca să facem învățământ de calitate, avem nevoie de condiții bune. Copii sunt foarte puțini, vor fi transportați elevii. Nu este prima instituție care este închisă”.
Anul trecut, în raionul Florești, au fost lichidate școala primară din Dumitreni și școala primară din Cenușa. Totodată, alte zeci de școli au fost închise și în alte raioane. Pe lângă asta, Guvernul închide colegii, școli profesionale și universități, în ciuda criticilor din societate și a protestelor în rândul profesorilor și al părinților. Ministerul Educației a anunțat că reformează sistemul de învățământ preuniversitar care prevede trecerea copiilor din gimnazii cu un număr mai mic de 50 de elevi la cele 35 de școli mode pe care vrea să le creeze. Potrivit unui proiect de lege, statul va oferi 1000 de lei per elev părinților care vor accepta să își dea copiii la școli mai mari. Și această decizie a fost dur criticată de către cadrele didactice și de părinți care susțin că asta îi va determina pe tineri să plece din sate și drept urmare localitățile rurale vor muri. Și profesorii vizați de reorganizare se tem că vor rămâne fără locuri de muncă. Nemulțumiți de reformă sunt și părinții, îngrijorați de modul în care copiii lor vor trebui să parcurgă kilometri întregi, pe drumuri proaste, spre instituțiile de învățământ din alte localități. Iar unii deja o fac. Oamenii din sate spun că aceste acțiuni ale autorităților vor duce la o și mai mare migrare a tinerilor și, prin urmare, la dispariția localităților.