În aproape jumătate dintre școlile din Moldova, toaletele sunt amplasate cutre. Asta, deși anterior, ministrul Educației declara că până la începutul anului 2025 vor fi renovate peste 160 de școli cu blocuri sanitare. S-a ținut de cuvânt, însă doar în cazul a 18 instituții de învățământ.
Într-un raport elaborat de reprezenții UNICEF, se constată că 500 de școli din R. Moldova, din totalul celor peste 1200, elevii continuă să folosească toaletele de afară, în 88 de instituții, grupurile sanitare lipsesc în totalitate, iar în celelalte, deși există spațiile construite cândva, acestea nu pot fi folosite din cauza lipsei rețelei de apă și canalizare.
În peste 500 de școli din R. Moldova, din totalul celor peste 1200, elevii continuă să folosească toaletele de afară, arată un raport realizat de UNICEF. În 88 de instituții, grupurile sanitare lipsesc în totalitate, iar în celelalte, deși există spațiile construite cândva, acestea, de cele mai multe ori, nu pot fi folosite din lipsa rețelei de canalizare și apă.
Ministerul Educației a organizat o ședință pe tema WC-urilor în școli, unde a anunțat că, pe tot parcursul anului trecut, a renovat, din surse bugetare, blocurile sanitare în 18 instituții. Pentru aceste lucrări, autoritățile au cheltuit 17,2 milioane de lei și au organizat „sesiuni de instruire privind utilizarea și întreținerea corectă a noilor facilități”.
În 2025, Oficiul Naţional de Dezvoltare Regională şi Locală va implementa proiecte de renovare a blocurilor sanitare în alte 20 de instituții școlare. În acest scop au fost alocate 22,5 milioane de lei din bugetul de stat. Între timp, dacă în bugetul de stat nu se găsesc surse financiare pentru a crea condiții decente în școli, toaletele se renovează din banii donatorilor.
Astfel, până în 2026, în cadrul unor proiecte susținute financiar de UNICEF în parteneriat cu Banca de Dezvoltare KfW vor fi renovate blocurile sanitare din peste 120 de școli, pentru 90 fiind deja elaborate toate planurile tehnice. Aceste lucrări vor include atât construcția noilor blocuri, cât și renovarea celor existente.
De asemenea, tot cu sprijinul Băncii Mondiale, blocurile sanitare din 17 instituții școlare vor fi renovate. În 2024, au demarat lucrările în șase dintre aceste instituții. Iar Caritas Cehia va contribui la îmbunătățirea condițiilor sanitare și de alimentare cu apă potabilă în cinci școli.
Am încercat să luăm legătura cu ministrul Educației, Dan Perciun, pentru a obține un comentariu la raportul elaborat de reprezentații UNICEF. Totodată am vurut să aflăm și ce sumă de bani ar fi necesară pentru a construi celelalte blocuri sanitare, însă nu am primit niciun răspuns la apelurile telefonice.
Anterior Perciun a declarat că, până la începutul anului 2025, peste 160 de blocuri sanitare din școli vor fi renovate pentru a asigura accesul elevilor la condiții mai bune de igienă.