Lucrătorii de la Calea Ferată nu și-au primit salariile de aproape șase luni. Această situație la întreprinderile feroviare i-a făcut pe mulți să-și părăsească locurile de muncă, iar cei rămași își cheamă aproape zilnic colegii pe rețelele de socializare să protesteze pentru a cere plata banilor câștigați cinstit.
Președintele sindicatului lucrătorilor feroviari, Ion Zaporojan, a declarat pentru Canal 5 că, dacă nimic nu se va schimba până la începutul lunii februarie, aceștia vor ieși la proteste în masă.
Acțiunile vor avea loc atât în capitală – în fața Parlamentului, Guvernului și Președinției – cât și la toate nodurile feroviare din țară. O altă formă de protest a lucrătorilor va fi concedierea. De exemplu, lucrătorii din stația Ocnița au decis deja să demisioneze aproape in corpore, ceea ce va afecta semnificativ activitatea căilor ferate din țară.
Pe rețelele de socializare, indignați de situația actuală, lucrătorii feroviari se întreabă unde sunt salariile promise, cum pot supraviețui fără lefuri și de ce autoritățile nu întreprind nimic. Mulți sunt siguri că cei de la guvernare pur și simplu i-au abandonat. Oamenii scriu că trăiesc deja „6 luni fără salarii”, că „Toată lumea știe despre Calea Ferată. Știe și Sandu, doar că nu-i pasă de noi” și «Este groaznic! Un strigăt al sufletului!».
Sindicatul feroviarilor spune că a expediat numeroase solicitări de ajutor către autorități, inclusiv către președintele Parlamentului Igor Grosu, premierul Dorin Recean și șefa statului, Maia Sandu, însă fără rezultat.
Totodată, potrivit modificărilor la Codul feroviar, care au intrat în vigoare acum un an, statul ar fi trebuit să prevadă în buget circa 400 de milioane de lei pentru susținerea și infrastructura căii ferate, inclusiv 80 de milioane de lei pentru achitarea transportului intern.
Totuși, acest lucru nu s-a întâmplat niciodată. La începutul lunii ianuarie, feroviarii s-au întâlnit cu președintele Comisiei parlamentare pentru buget, economie și finanțe, Radu Marian, dar nu sunt mulțumiți de propunerile acestuia de a aștepta până în luna martie.
ION ZAPOROJAN, președintele sindicatului lucrătorilor feroviari
A spus că va face tot posibilul, ați văzut răspunsurile lui…. au de gând să rectifice bugetul, a numit primele zile din martie, iar eu i-am spus că „e prea târziu” – ar trebui să o facem astăzi, pentru că asta e, oamenii nu au ce să mănânce și cu ce să meargă la serviciu
Lucrătorii gării Ocnița, aproape în totalitate, își vor da demisia din cauza restanțelor salariale de două luni. Dacă acest lucru se va întâmpla, atât trenurile marfare, cât și trenul de călători Kiev-Chișinău ar putea să nu mai circule acolo. După cum a declarat reprezentantul Sindicatului lucrătorilor din transportul feroviar pentru Canal 5, angajații gării au decis să lucreze în continuare, în regim normal, dar numai până la 1 februarie.
Zaporojan a declarat că Radu Marian le-a promis în cadrul întâlnirii că statul va oferi Căii Ferate credite externe în condiții avantajoase, însă situația rămâne, în continuare, aceeași. Președintele sindicatului feroviarilor a mai spus că, în condițiile actuale, de la începutul lunii viitoare, lucrătorii vor ieși la proteste de amploare în toată țara, la care vor participa reprezentanți ai tuturor organizațiilor sindicale.
ION ZAPOROJAN, președinte al sindicatului lucrătorilor feroviari
Dacă Guvernul nu-și va îndeplini promisiunea de a include în buget suma necesară, atunci vom organiza proteste în fața Parlamentului, Guvernului, Președinției și pe loc, la toate nodurile feroviare din țară începând cu luna februarie: Ocnița, Bălți, Ungheni, Bender, Chișinău, Basarabeasca, Giurgiulești – peste tot.
Precizăm că întreprinderea de stat Calea Ferată din Moldova se confruntă cu dificultăți financiare de mai bine de un an. Anterior, angajații Căii Ferate au organizat mai multe proteste pentru a cere plata salariilor.
Potrivit analizei financiare și economice a companiei, în ultimii 10 ani, pierderile totale ale CFM au ajuns la aproape două miliarde de lei. Totodată, Ion Zaporojan a declarat că, din 1992, compania nu a mai primit subvenții de la stat, așa cum se întâmplă în toate țările vecine.
Amintim că, din cauza situației financiare dificile, de la începutul anu,lui curent, calea ferată a anulat două curse interne. Este vorba despre rutele Chișinău – Bender și Bălți – Rogojeni. Potrivit sindicatelor, aproximativ 1.500 de persoane au plecat deja din companie, în timp ce aproximativ 4.900 de angajați încă mai lucrează. Fluxul de concedieri continuă.