5 C
Chișinău

Guvernarea PAS găsește o nouă sursă de venit pentru bugetul de stat: costuri suplimentare pe umerii vânătorilor și pescarilor, aducând noi cheltuieli pentru aceștia |VIDEO

Guvernarea PAS a mai inventat o modalitate pentru a mai aduce bani în bugetul de stat și a mai pune pe umerii oamenilor noi și noi cheltuieli. Este vorba despre Legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic, care prevede că, începând din acest an, terenurile pentru vânătoare vor fi atribuite în gestiune contra cost și nu gratuit, cum era până în prezent.

Pentru a putea face față acestor costuri, Societatea Vânătorilor și Pescarilor a fost nevoită să dubleze costul cotizației anuale pentru membrii săi.

Chiar dacă statul nu favorizează în nici într-un fel vânătorii și pescarii, aceștia sunt impuși să plătescă mai mult pentru pasiunea lor, bani care vor ajunge în bugetul de stat. Se întâmplă după ce, la inițiativa deputaților PAS, a fost adoptată o lege care prevede că, din acest an, statul va transmite în folosință, persoanelor jurridice, fondurile cinegetice, adică – terenurile pentru vânătoare, contra cost, prin licitație deschisă.

Astfel, Societatea Vânătorilor și Pescarilor din Republica Moldova va trebui să achite pentru terenurile care au fost folosite până acum gratis, dacă aceștia vor câștiga această licitație, iar pentru a face față costurilor, asociația a fost nevoită să majoreze prețul cotizației anuale. Asftel, dacă până acum, vânătorii și pescarii achitau 700 de lei, acum vor scoate din buzunar mai mult decât dublu – 1550 de lei.

MIHAIL ȘCERBLIUC, specialist principal studioul Vânătorilor, SVPM

Propunerile au parvenit din teritoriu, cu majorări, cam cât ar trebui să fie, s-au făcut calcule de către administrație, adică de ce nu mai puțin și de ce nu mai mult. Această sumă ca să înțelegeți nici ea nu va acoperi, ne vom gândi pe parcurs cum vom ieși din situație.

Chiar dacă le va fi foarte greu să facă față acestor cheltuieli, iar din cauza scumpirilor unii ar putea renunța la pasiunea lor, reprezentanții Societății Vânătorilor și Pescarilor spun că vor participa la aceste licitații.

MIHAIL ȘCERBLIUC, specialist principal studioul Vânătorilor, SVPM

Sunt licitații deschise, vom participa, vor fi create aceste fonduri delimitate și evident din sursele financiare pe care noi le vom avea aceea și vom putea lua în gestiune.

-Influențează acest lucru asupra activității?

– Sigur, sunt cheltuieli financiare pe care le suportăm, membrii noștri sunt impuși să suporte careva cheltuieli. Poate în careva măsură se va răsfrânge și asupra numărului de membri care vor rămâne.

Proiectul propus de actuala guvernare impune condiții aspre, susține Șcerbliuc. Pentru a participa la aceste licitații, asociația sau persoana juridică trebuie să dețină sume bănești care ar acoperi cheltuielile pentru următorii doi ani. Un hectar de teren care va fi scos la licitație va costa între 3 lei 50 de bani și 19 lei, prețul depinde de teren – dacă acesta este arabil, pășune sau pădure.

MIHAIL ȘCERBLIUC, specialist principal studioul Vânătorilor, SVPM

Mai mult ca atât, condiția de participare la aceste licitații și în general de a primi un fond, trebuie să fie la această asociație sau la persoana juridică, cine va fi, suma dublă ca să-și poată permite să achite pe doi ani, adica pe anul acesta și să fie garantat că și pentru anul viitor are bani și aici se pune întrebarea de unde banii aceștia să-i avem, noi putem doar din cotizațiile noastre, fiecare să achite.

Șcerbliuc susține că nu cunoaște din ce motiv autoritățile au decis să introducă aceste costuri, mai ales că statul nu contribuie și nu ajută cu nimic la popularea terenurilor cu animale și păsări.

MIHAIL ȘCERBLIUC, specialist principal studioul Vânătorilor, SVPM

Noi până acum și cu legea veche și cu acea mai veche și cu aceasta actuală – noi populăm terenurile de vânătoare a animalelor. Fazanul este una din specii care într-adevăr s-a adaptat pe terenurile noastre și an de an peste 30 de mii de păsări.

La fel, Șcebliuc ne-a explicat că cei care nu sunt membri ai asociației nu au dreptul la pescuit și vânat pe terenurile gestionate de către societate. Și scumpirile din ultima perioadă, spune Mihail Șcerbliuc, au influențat creșterea prețului la cotizația anuală.

Am încercat să aflăm de ce totuși s-a decis implementarea acestei legi canume cu aceste condiții. Șeful secției politici în domeniul forestier și cinegetic din cadrul Ministerului Mediului, Sergiu Portneacov ne-a comunicat că la temelia acestui proiect stă faptul că folosirea resurselor naturale sunt contra cost.

SERGIU PORTNEACOV, șef secție politici în domeniul forestier și cinegetic, Ministerului Mediului

Societatea vânătorilor pentru că vâna pe terenurile neîmpădurite nu plătea nici un leu statului, cu toate că vânatul sau animalul reprezintă bunul statului. Acum legea 55 prevede o normă nouă.

Întreaga Republică Moldovă ca suprafață cinegetică va fi delimitată în fonduri cinegetice sau fonduri de vânătoare, care va avea suprafața nu mai mică de 5000 de hectare, în contextul legii, respectiv vor fi scoase la licitație deschisă.  Persoanele care vor câștiga licitația vor încheia un contract și vor plăti suma pentru fiecare fond în parte pentru folosința lui anual.

Potrivit lui Portneacov, la licitație poate participa orice persoană juridică din Moldova care are minim trei angajați cu studii în domeniul cinegetic, silvic și forestier, cu o vechime în muncă de trei ani de zile și care au bani pe cont pentru a plăti minim doi ani de zile consecutiv plata pentru folosința terenului.

Întrebat însă, ce va face statul cu acești bani, Sergiu Portneacov ne-a comunicat că vor fi alocați în bugetul se stat și nu există vreo prevedere care să garanteze că mijloacele bănești vor fi utilizate anume pentru mediu sau protecția naturii.

SERGIU PORTNEACOV, șef secției politici în domeniul forestier și cinegetic, Ministerului Mediului

Banii se vor duce în bugetul de stat, ca circuit închis al banilor în RM se vor cheltui unde va considera statul Republicii Moldova că este necesar, nu este obligatoriu că vor fi folosiți pentru mediu sau pe compartimentul cinegetic.

Rămâne deschisă totuși întrebarea despre ce fel de terenuri sau fonduri cinegetice este vorba în lege, din moment ce majoritatea terenurilor din țară sunt proprietate privată?

Într-o altă ordine de idei, Sergiu Portneacov a recunoscut că statul nu face nimic în beneficiul vânătorilor și pescarilor și nu contribuie la popularea terenurilor cu animale.

SERGIU PORTNEACOV, șef secției politici în domeniul forestier și cinegetic, Ministerului Mediului

Nu poți să folosești bunul statului gratuit.

– Să înțelegem, toate comoditățile pentru vânători le face asociația?

– Presoana juridică, nu e obligatoriu să fie o asociație de vânători.  La moment, ministerul absolut, și în general, nu are nici o îndatorire față de vânătorii din Republica Moldova.

Rămâne deschisă totuși întrebarea despre ce fel de terenuri sau fonduri cinegetice este vorba în lege, din moment ce majoritatea terenurilor din țară sunt proprietate privată? În prezent, în cadrul Societății Vânătorilor și Pescarilor din Moldova sunt înregistrați 15 mii de vânători și în jur la 40 de pescari.

Potrivit lui Șcebliuc, plus la cotizația anuală, cei care doresc să vâneze fazani achită câte 400 de lei pe zi, iar cei care vânează prepelițe, câte 20 de lei pe zi.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE