0.2 C
Chișinău

Veaceslav Ioniță despre creșterea îndatorării populației: În 2024, în țară a fost înregistrat un nivel record al datoriei, care a ajuns la 14% din PIB | VIDEO

Moldovenii împrumută tot mai mulți bani. Astfel, în anul 2024, s-a înregistrat o creștere semnificativă a volumului total de credite în Republica Moldova, atingând un sold de 45 de miliarde de lei.

Datele au fost prezentate de expertul economic Veaceslav Ioniță, într-o nouă rundă de analize economice. Potrivit acestuia, moldovenii obișnuiesc să împrumute bani din trei surse: de la bănci, instituții nebancare și de la persoane fizice.

Potrivit lui Veaceslav Ioniță, băncile rămân principalul furnizor de credite, fiind urmat de instituții nebancare care includ; microfinanțarea, asociațiile de economii și împrumuturi, dar și companiile de leasing. La fel, și împrumuturile din partea persoanelor fizice reprezintă o sursă importantă de finanțare, 11 la sută din toți banii care îi împrumută oamenii sunt de la rude și prieteni.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: „În acest an soldul creditelor este de 45 de miliarde de lei, dacă observați este o creștere pur și simplu enormă și 85% din toată această creștere din 2024 se datorează instituțiilor bancare. Dacă vă uitați la bănci, cetățenii noștri deja la data de 30 noiembrie aveau 33,2 miliarde de lei împrumuturi de la bănci și estimativ 11,9 miliarde de lei, împrumuturi de la instituții nebancare – companii de leasing, companii de microcreditare, aici sunt, de fapt, cam toți banii și de la Asociația Economii și împrumuturi, unde sunt 800 milioane de lei”.

Potrivit lui Ioniță, creșterea care este foarte puternică în 2024 și, ca volum de bani, este cea mai mare din istoria Republicii Moldova. Cât despre gradul de îndatorare a populație raportat la produsul intern brut, acesta afirmă că, deși a crescut recent, rămâne sub media europeană, dar se apropie rapid de media regională.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: „În acest an noi am avut o creștere și am ajuns în 2024 la cel mai mare nivel de îndatorare din istoria noastră – 14%. BNM iarăși intervine să ne mai descurajeze un pic. E mult sau puțin 14%? 14 la sută este cel mai mare nivel din istoria noastră, dar media europeană este undeva între 55-65%, suntem de patru ori la sută decât media europeană, iar media regională este de la 15-20 %, deci suntem sub media europeană”.

Expertul a menționat că, anul trecut, oamenii au cheltuit mai mult decât au economisit. Conform lui Ioniță, în 2024, depozitele au crescut cu șapte miliarde de lei, iar creditele cu 9,1%. De asemenea, în ultimii 10 ani, portofoliile de credite ale moldovenilor s-au majorat de cinci ori. În acest context, creditele de consum au crescut, dar cele ipotecare au avut o creștere și mai mare. Partea negativă este că oamenii nu accesează prea multe credite de afaceri, acestea fiind aproape inexistente, a mai spus expertul.

Între timp, Banca Națională a anunțat scumpirea creditelor. Persoanele cu împrumuturi bancare au declarat că se simt sub o presiune uriașă, deoarece nu vor putea face față noilor cerințe. De asemenea, unii au spus că, deși se confruntă cu dificultăți financiare, preferă să nu acceseze un credit, temându-se că le va fi și mai greu să-l returneze.

„BNM încearcă să păstreze inflația sub rata medie anuală, această politică este de înțeles, dar nu știu dacă este bună ideea pentru economie pentru că salariile noastre nu sunt atât de mari, dar luând în considerație că cresc ratele la credite, automat posibilitățile financiare ale cetățenilor se micșorează, respectiv oamenii nu vor avea bani pentru achitarea lucrurilor elementare gen: energie electrică și gaz. Pentru economie înțeleg de ce BNM a făcut acest lucru, dar pentru cetățeni este o idee foarte rea”.

„Este ireal să iei în țara noastră credite pentru că este mare procentul anual. Știu că au ridicat rata anuală la 5, 7 procente. Așa le leagă mâinile oamenilor conducerea noastră. Nu se gândesc la oameni, dar la propriile lor interese. Le este indiferent cum trăiesc oamenii”.

– Ce ați luat?
– Un credit imobiliar pentru un apartament.
-L-ați rambursat sau încă nu?
– Nu, este pentru 30 de ani.
– Cum veți face față?
– Nu știu, vedem.
– Lumea nu prea va mai lua credite pentru că apartamentele sunt foarte scumpe și, dacă ratele vor mai crește, va deveni o problemă.
– Le luăm ușor, dar este greu să le rambursăm. Procentul este mare la noi în Moldova.

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a adoptat hotărârea potrivit căreia rata creditelor crește de la 3,6% la 5,6%. De asemenea, ratele de dobândă la depozitele overnight au crescut până la 3,6%, iar la creditele overnight pînă la 7,6%. BNM și-a motivat decizia atât prin factori externi, cât și cei interni, inclusiv a invocat o posibilă creștere a inflației pe fundalul majorării tarifelor la gaze, energia termică și electrică.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE