0.2 C
Chișinău

Fostul viceministru al Afacerilor Externe al Transnistriei, Igor Șornikov, acuză Chișinăul de blocadă energetică a Malului Stâng al Nistrului: „Acțiunile lor sunt la limita genocidului” |VIDEO

Actuala criză energetică de pe malul stâng al Nistrului este folosită activ de autoritățile de la Chișinău în încercarea de a subordona regiunea transnistreană. În acest scop, partidul de la guvernare și conducerea țării nu doar că au permis apariția unei crize umanitare în Transnistria, dar și contribuie în mod activ la menținerea acesteia.

Opinia a fost exprimată de fostul ministru de Externe al nerecunoscutei Republici Nistrene, Igor Șornicov, în cadrul unui interviu special pentru Canal 5. El a mai explicat cauzele și posibilele consecințe ale blocării livrărilor de gaze rusești către Transnistria și a vorbit despre presiunile și amenințările din partea autorităților de la Chișinău la adresa locuitorilor din regiune.

Potrivit lui Igor Șornikov, problema livrării gazelor către Transnistria este de mult timp folosită ca un instrument de presiune politică atât din partea autorităților moldovenești, cât și din partea Uniunii Europene.

Acest lucru, susține expertul, explică de ce conducerea Moldovei a declarat inițial că nu va împiedica livrările de gaz pe malul stâng al Nistrului, dar imediat ce a apărut o posibilitate reală de realizare a acestor livrări cu ajutorul Rusiei, a început să aducă argumente împotriva acestora și să impună condiții absurde.

IGOR ȘORNIKOV, ex-viceministru de externe în administrația de la Tiraspol

Acum, Maia Sandu, dintr-un motiv oarecare, impune condiții ca acest gaz să fie livrat în conformitate cu cerințele Moldovei. În Transnistria, nimeni nu se opune acestui lucru.

Se pare că problema pentru Chișinău este faptul că acest gaz ar urma să fie livrat sub formă de ajutor umanitar, iar pentru asta ar fi necesare niște mecanisme speciale. Sau de ce? În realitate, atunci când este vorba de ajutor umanitar, din contră – toate formalitățile trec pe planul doi. Oamenii trebuie ajutați urgent, iar viețile trebuie salvate – acestea sunt principiile acordării ajutorului umanitar.

Cei de la Chișinău însă, se pare că au o viziune diferită asupra situației și încearcă pur și simplu să amâne acest proces. Cred că, de fapt, această întârziere nu va dura prea mult. Prin blocarea accesului gazului către Transnistria, ei nu fac decât să-și înrăutățească poziția.

Guvernul Moldovei începe să fie perceput într-o lumină nefavorabilă de către populație, deoarece nu doar că a permis apariția unei crize umanitare și a unei catastrofe pe malul stâng al Nistrului, dar și contribuie activ la menținerea acestei situații critice.

Un astfel de atitudine, în primul rând, față de sute de mii de locuitori de pe malul stâng al Nistrului este perceput, potrivit lui Igor Șornikov, ca fiind la limita genocidului.

IGOR ȘORNIKOV, ex-viceministru de externe în administrația de la Tiraspol

Împiedicând aceste livrări și ajutorul umanitar, Chișinăul arată, să spunem așa, pur și simplu la limita genocidului. Înțelegeți, este practic o blocadă energetică completă.

Referitor la declarația Maiei Sandu, potrivit căreia una dintre condițiile pentru acordarea ajutorului locuitorilor de pe malul stâng al Nistrului este retragerea contingentului rus, Igor Șornikov a subliniat că aceasta „sună absurd și este complet ne la locul ei”.

IGOR ȘORNIKOV, ex-viceministru de externe în administrația de la Tiraspol

„Aceste declarații sunt, de fapt, complet inadecvate. Îmi este greu să le comentez. Cu ce gândesc acești oameni când spun astfel de lucruri? În primul rând, forțele rusești de menținere a păcii se află pe Nistru în baza acordului ruso-moldovenesc din 21 iulie 1992. Ce legătură are gazul cu asta? Sunt niște declarații absolut bizare. Moldova cere Rusiei să-și retragă trupele, dar în același timp, acordul rămâne în vigoare.

Iar oamenii care îngheață ar trebui, se pare, să aștepte până când Chișinăul își rezolvă propriile „probleme de logică”. Cum altfel să explici acest lucru? Nu există nicio logică, pur și simplu lipsește orice logică elementară.”

O altă explicație a reticenței autorităților moldovenești față de livrările de gaz către regiunea transnistreană cu ajutorul Rusiei, potrivit expertului, este frica celor de la Chișinău că, într-un astfel de scenariu, comparația condițiilor de viață și a dezvoltării economice dintre malul drept și malul stâng al Nistrului nu va fi în favoarea malului drept.

IGOR ȘORNIKOV, ex-viceministru de externe în administrația de la Tiraspol

„Știți, am impresia că politicienii de la Chișinău pur și simplu s- au speriat de faptul că în Transnistria va ajunge gaz, iar oamenii de acolo vor putea beneficia de toate serviciile, așa cum era până nu demult.

Ba mai mult, autoritățile regiunii transnistrene sunt pregătite să compenseze costurile pentru energie electrică.  Probabil, prin aceste piedici, încearcă să amâne momentul cât mai mult posibil. Între timp, țin oamenii în frig și într-o stare de blocadă.”

Rezumând cele spuse, Igor Șornikov a subliniat că, în condițiile acțiunilor autorităților moldovenești, criza energetică a afectat în sensul negativ imaginea acestora în regiunea transnistreană. Drept urmare, majoritatea locuitorilor din Transnistria sunt acum orientați spre menținerea și aprofundarea relațiilor politice și economice cu Federația Rusă, care oferă sprijin într-un moment dificil pentru regiune.

Amintim că, la data de 15 ianuarie, Vadim Krasnoselski a anunțat că, în urma vizitei sale la Moscova, a ajuns la un acord cu Federația Rusă privind reluarea livrărilor de gaze naturale către Transnistria.

A doua zi, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat pentru presa rusă că Moscova este pregătită să achiziționeze gaz pentru malul stâng al Nistrului, subliniind că și autoritățile moldovenești trebuie să se implice în acest proces.

Săptămâna trecută, președintele Maia Sandu a declarat că doar compania „Moldovagaz” poate furniza gaze naturale către Transnistria. Ca răspuns, Krasnoselski a afirmat că Tiraspolul este de acord cu propunerile autorităților centrale, inclusiv cele formulate de președintele Sandu și alți oficiali, privind livrarea gazului pe malul stâng al Nistrului prin intermediul „Moldovagaz”.

Totuși, la scurt timp, în cadrul unui podcast, Maia Sandu a dat de înțeles că orice ajutor privind livrarea gazului în Transnistria va fi oferit doar după retragerea trupelor ruse din regiune și că această susținere va fi finanțată de donatorii internaționali.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE