Donald Trump a fost învestit oficial în funcția de al 47-lea președinte al Statelor Unite. Pe 20 ianuarie, Trump și vicepreședintele său, JD Vance, au depus jurământul în rotunda Capitoliului din Washington. Imediat după învestire, coșmarurile celor anti-Trump, inclusiv din Uniunea Europeană, au devenit realitate.
Noul președinte al SUA a luat rapid primele 200 de decizii, dintre care majoritatea au anulat ordinele emise de fostul președinte Joe Biden. Fiecare decizie a fost un șoc, asemenea unui fulger într-un cer altădată senin.
Printre aceste măsuri se numără abrogarea categoriilor de gen și oficializarea doar a două: bărbat și femeie, încetarea finanțării altor țări, retragerea SUA din OMS și abrogarea cenzurii guvernamentale în mass-media. Cum s-au desfășurat aceste evenimente și de ce revenirea lui Donald Trump la Casa Albă a tensionat atât de mult elitele europene, vedeți în reportajul nostru.
Nicio inaugurare a președintelui Statelor Unite nu a stârnit atâta agitație ca cea a lui Donald Trump. El a reușit nu doar să se întoarcă la Casa Albă, ci să o facă triunfal, după câțiva ani de presiune politică și financiară imensă din partea administrației Biden. Trump este considerat un om pragmatic, un patriot al țării sale, dar și imprevizibil, care sfidează stereotipurile și ordinea mondială stabilită, ceea ce îi sperie pe mulți dintre elitele politice ale Uniunii Europene, care sunt mulțumite cu situația actuală.
Mai mult, încă ieri, mulți din Bruxelles sperau până în ultima clipă că Trump nu va deveni din nou președinte, numindu-l fascist, un tip ciudat și un pericol pentru securitatea națională a țărilor Uniunii Europene. Și la propria sa inaugurare, Trump a sfidat toate stereotipurile anterioare — cu câteva ore înainte de eveniment, a schimbat locația acestuia.
Pentru prima dată în 40 de ani, inaugurarea președintelui nu a avut loc pe treptele Capitoliului, ci în interiorul acestuia. De altfel, analiștii consideră că acest lucru a fost făcut nu din cauza vremii reci, ci din motive de securitate pentru Trump.
Totodată, sfidând convențiile, Trump a invitat la acest eveniment istoric doar pe cei pe care a dorit să îi aibă alături. Și, în primul rând, așa cum scrie BBC, au venit să îl susțină membrii marii sale familii.
La eveniment au fost observați politicieni celebri, oameni de afaceri influenți și foști președinți. Bill Clinton și George W. Bush au venit la ceremonie împreună cu soțiile lor, iar Barack Obama a fost fără soție.
Cuplul Clinton — Bill Clinton, al 42-lea președinte al SUA, și soția sa, Hillary Clinton, care a fost rivala lui Trump la alegerile din 2016 — a sosit la inaugurare în componență completă și păreau destul de mulțumiți de eveniment.
De asemenea, printre invitați s-au numărat: fondatorul Meta, Mark Zuckerberg, directorul general al Apple, Tim Cook, șeful Amazon, Jeff Bezos, liderul TikTok, președintele Argentinei, Javier Milei, Elon Musk, luptătorul Conor McGregor, fostul președinte al Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, omul de afaceri Vivek Ramaswamy, premierul Italiei, Giorgia Meloni, și vicepreședintele Chinei, Han Zheng.
La inaugurarea lui Trump au fost observați următorii invitați:
Fondatorul Meta, Mark Zuckerberg
Directorul general al Apple, Tim Cook
Șeful Amazon, Jeff Bezos
Liderul TikTok
Președintele Argentinei, Javier Milei
Elon Musk
Luptătorul Conor McGregor
Fostul președinte al Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy
Omul de afaceri Vivek Ramaswamy
Premierul Italiei, Giorgia Meloni
Vicepreședintele Chinei, Han Zheng.
Premierul Ungariei, Viktor Orbán, a primit invitația, dar nu a putut să participe la ceremonie din motive personale. Prin urmare, dintre liderii mondiali, au fost prezenți doar premierul Italiei, Giorgia Meloni, și președintele Argentinei, Javier Milei. Mass-media occidentală a observat că Javier și Meloni au fost împreună pe tot parcursul evenimentului și, judecând după video și fotografii, păreau să se distreze foarte mult.
Până în ultima clipă a existat incertitudine dacă președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, va veni la Washington pentru un astfel de eveniment istoric. Acum, pe rețelele sociale, se glumește: „Imaginați-vă fața lui Zelensky, care vede că l-au invitat pe McGregor, dar pe el nu.” De altfel, fiul cel mic al lui Donald Trump a numit zilele trecute pe rețelele sociale pe Zelensky „un tip ciudat” care a cerut de trei ori o invitație, dar nu i-a fost trimisă niciodată.
De asemenea, la inaugurarea lui Donald Trump nu a fost prezentă președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care nu a fost considerată demnă de invitație. Un semnal puternic pentru birocrația europeană pro-Biden și pro-Soros. Nu a fost invitată la inaugurare nici președinta Moldovei, Maia Sandu.
Premierul Marii Britanii, Keir Starmer, care în ultima perioadă a demonstrat minuni de schimbare de opinie, uitând cum se exprima anterior despre Donald Trump, nici el nu a așteptat o invitație la inaugurare. Unul dintre motivele principale ale răcirii relațiilor, spun experții, ar fi încercarea persoanelor influente din Marea Britanie de a-i dicteza lui Trump pe cine să aleagă în administrația sa.
Faptul că în echipa președintelui Trump se află oameni precum Elon Musk a stârnit o adevărată neliniște printre „vulturii” europeni, care sunt îngrijorați nu doar de interesele lor politice, dar și de cele financiare.
S-a ajuns până acolo încât, cu câteva zile înainte de inaugurare, reprezentanții elitelor de afaceri din Marea Britanie i-au trimis lui Trump o scrisoare prin care îi recomandau să-l elimine pe Musk din echipa prezidențială înainte de inaugurare, deoarece, potrivit lor, acesta este un om periculos și reprezintă o amenințare pentru securitatea națională a Marii Britanii.
Dar se pare că Trump nu ține cont de părerea insularilor din Marea Britanie. Pentru el, a venit momentul să facă din nou America mare. Ceremonia de inaugurare a început cu vizita lui Trump la slujba din istorica biserică Sfântul Ioan de pe piața Lafayette din Washington și cu tradiționalul ceai de la Casa Albă alături de familia Biden.
După aceea, Donald Trump a sosit solemn la Capitoliu.
Mai întâi a depus jurământul viitorul vicepreședinte James David Vance, iar apoi Donald Trump.
De asemenea, președintele Donald Trump l-a pus pe Ilon Musk în fruntea noului Departament al Eficienței Guvernamentale, DOGE. După inaugurarea lui Trump, intrarea din Mexic în SUA a fost imediat suspendată. Iar aplicația CBP, prin intermediul căreia migranții își făceau programări, a fost închisă câteva minute mai târziu.
De asemenea, Trump, în discursul său inaugural, s-a pronunțat împotriva cenzurii media de către guvern.
DONALD TRUMP, al 47-lea președinte al SUA
– Voi semna un ordin executiv pentru abolirea imediată a oricărei cenzuri guvernamentale, pentru a readuce libertatea de exprimare în America.
Iar Trump s-a ținut de cuvânt, semnând o directivă chiar în primele minute ale președinției sale care, citez, „restabilește libertatea de exprimare și previne cenzura guvernamentală”.
În acest moment, unii dintre cei neinvitați în îndepărtata Moldovă s-au sufocat în liniște. Consiliul PAS are o noțiune ciudată despre libertatea de exprimare, pe care au înăbușit-o în toți cei patru ani, de fiecare dată îngrațându-se cu administrația Biden, aceeași care a impus o cenzură de stat strictă asupra presei americane. Acum, iată pe toate acestea, Trump intenționează să le rezolve la el acasă. Acest lucru înseamnă că nu va mai exista niciun sprijin de peste ocean pentru regimul PAS în efortul său de a zdrobi toate mass-media de opoziție și opoziția în principiu.