0.2 C
Chișinău

Ca răspuns la criticile privind întârzierile lucrărilor, Ministerul Energiei a organizat un tur de presă pe șantierul liniei electrice de înaltă tensiune Chișinău-Vulcănești. Însă, nu a fost permisă filmarea în toate zonele |VIDEO

După scandalul apărut în public, în care Vasile Costiuc a acuzat guvernarea de tergiversarea lucrărilor la construcția liniei electrice Vulcănești-Chișinău, Ministerul Energiei a decis să organizeze un tur de presă.

Jurnaliștii au fost duși la două locații, una în comuna Brăila și alta în Congaz. La prima destinație, pentru ziariști au fost impuse anumite restricții și ni s-a interzis să discutăm cu muncitorii. Iar la a doua, echipa Canal 5 a surprins angajații în timp ce luau masa în câmp deschis.

Muncitorii au fost scumpi la vorbă. Totuși, responsabilii au dat asigurări că proiectul, de 61 de milioane de euro, realizat din bani împrumutați de la Banca Mondială, va fi dat în exploatare în termenii prevăzuți, adică la finele acesui an. Totuși, ei admit că ar putea exista obstacole care ar duce la tergiversarea lucrărilor.

VASILE COSTIUC, președintele Partidului Democrația Acasă

Pot să vă spun exact, de aici de la Vulcănești – nu există niciun stâlp turnat de înaltă tensiune care să meragă spre Chișinău.

Știți ce se întâmplă aici? Exact ca la podul Mihai Viteazu al lui Ivan Ceban, lucrează 4-5 oameni și o să lucreze 4-5 ani înainte.

Acestea au fost declarațiile președintelui Partidului Democrația Acasă care, se pare au pus pe jar puterea când Vasile Costiuc i-a acuzat de tergiversarea lucrărilor. Iată că, la nici o săptămână, Ministerul Energiei a chemat jurnaliștii la fața locului.

Prima destinația a fost satul Brăila, municipiul Chișinău, unde este o Stație electrică la care urmează să se conecteze linia de 400 de kilowolți ce vine de la Vulcănești.

Chiar dacă a fost anunțat un tur de presă, au fost totuși restricții pentru pentru presă. Sub pretextul că este un obiect strategic, responsabilii au interzis jurnaliștilor să discute cu muncitorii și ne-au spus exact ce și unde putem filma. Pe șantier roiau mai mulți angajați.

Secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan, a prezentat lucrările efectuate și a menționat că urmează să fie instalate diferite echipamente, transformatoare și întrerupătoare corespunzătoare tensiunii de 400 de kilowolți care corespund standardelor UE. Banii sunt luați în împrumut de la Banca Mondială, spune Borosan.

CONSTANTIN BOROSAN, secretar de stat la Ministerul Energiei

Costul este de 61 de milioane de euro. Sunt mai multe componente în proiect, una este stația Chișinău unde ne aflăm acum, altă componentă este linia electrică 400 kw Vulcănești- Chișnău și alta este stația electrică Vulcănești, care este de 400 kw de unde pornește linia spre Chișinău.

Întrebat de reporterul Canal 5 care sunt condițiile în care a fost accesat creditul, Borosan nu a oferit detalii menționând că împrumutul a fost negociat în 2019, în condiții avantajoase. În momentul filmărilor, pe șantier lucrau 40 de muncitori, spune Borosan, iar în urmă cu doar câteva zile erau mai puțini, recunoaște el. Din declarațiile lui reiese că totuși există o criză de brațe de muncă deoarece alți 9 angajați urmează să fie angajați la proiect.

Din declarațiile lui reiese că totuși există o criză de brațe de muncă deoarece alți 9 muncitori urmează să fie angajați la proiect.

Lucrările sunt realizate de către un consorțiu de companii din România. Întrebat de reporterul Canal 5 dacă totuși vor reuși până în luna decembrie 2025, așa cum prevede proiectul, acesta s-a arătat convins că totul va fi efectuat la timp.

CONSTANTIN BOROSAN, secretar de stat la Ministerul Energiei

Am fost aici pe 16 decembrie, de atunci lucrările au avansat, atunci erau pe șantier 30 de oameni, astăzi sunt 40, au fost suplimentate, de mâne aici tot vor fi suplimentate echipe cu 9 muncitori pe șantier.

Efectiv lucrările la acest proiect au început lucrările, mă refer și la linie și la stați la sfârșitul lui marie, începutul lui aprilie 2024, astăzi avem 49% realizarea progresului proiectului, au rămas 51% pentru perioada rămasă de 12 luni, vom realiza în acest termen.

Prin construcția acestei linii direct la Chișinău va fi asigurată o securitate energetică, spun oficialii, iar asta înseamnă o capacitate mai mare de integrare a surselor regenerabile de energie în sistemul nostru energetic. Totuși, responsabilii au precizat că în afară de condițiile meteo sunt și alte impedimente care care au putea duce la tergiversarea lucrărilor.

RUSLAN SURUGIU, director UCIPE

Cele mai mari riscuri sunt totuși legate de conflictual armat, războiul din Ucraina, acesta încă își are anumite efecte asupra forței de muncă și alte întrebări de logistică cu care ne confruntăm, în cee ace privește realizarea lucrărilor, dar sunt întrebări care pot fi gestionate de comun cu contractorii.

Următoarea destinație unde au fost duși jurnaliștii a fost șantierul de construcție din localitatea Congaz. Potrivit secretarului de Stat al Ministerului Energiei, lucrările au început în luna aprilie anul trecut și sunt efectuate de către o companie din India.

CONSTANTIN BOROSAN, secretar de stat la Ministerul Energiei

În primul rând se fac fundații, săpături, exavări, fiecare pilon are patru brațe, adâncimi de la 3-5 metri, în dependență de relief și sol și ulterior se montează pilonii.  Sunt mai mult de 200 de fundații turnate. Urmează din februarie să fie suplimentate forțele de muncă aici pe șantier ca să se avanseze mai rapid.

Potrivit responsabililor, terenurile private pe care trec liniile electrice vor fi naționalizate, iar cei circa 600 de mii de proprietari vor fi despăgubiți financiar.

RUSLAN SURUGIU, director UCIPE

Până în prezent, în localitățile în care sa lucrat deja avem peste 80% persoane compensate, au primit deja banii. Ca buget, în total mai mult de 10 milioane de lei s-au consumat pentru compensare.

Totuși, nu toți proprietarii sunt de acord cu sumele oferite de către stat. Unii oamenii se plâng că au rămas fără pământ, iar banii oferiți de stat nu le-ar acoperi aceste pierderi.

Chiar dacă atunci când a filmat Vasile Costiuc nu se zărea niciun muncitor, în timpul turului de presă, aceștia erau pe șantier. Ce-i drept, echipa noastră de filmare i-a surprins când aceștia luau masa într-un microbuz. Ei însă au fost scumpi la vorbă și nu au dorit să ne spună cu ce salarii sunt remunerați. Dar au recunoscut că lucrează de fapt de câteva luni doar.

Lucrăm deja de două luni, pe a treia. Este bine, salariul la timp.

Care este graficul dumneavoastră de muncă?

-Din zori până în seară.

– Câte zile pe săptămână?

– Noi lucrăm 10 zile și patru acasă.

– Și ce salariu aveți?

– Depinde de cât ridicăm și ce facem.

– Aproximativ ce salariu aveți?

– Nu vă putem spune pentru că la noi salariu variază de la, până la. Totul depinde de volumul de lucru, concret nu vă putem spune nimic.

– Dar apăroximativ, de la cât, până la cât, salariul minim și maxim ?

– Nu vă putem spune.

Anterior, și premierul, Dorin Recean a recunoscut că lucrările la linia electrică Vulcănești – Chișinău, care trebuiau finalizate în 2023, au întârziat. Tărăgănarea ar fi avut loc din cauza procedurilor de achiziție, a unor lucrări tehnice care trebuie să aibă loc după ce are loc procedura de expropriere, a spus acesta.

Proiectul prevede construcția unei linii aeriene de transport a energiei electrice de 400 kV și cu o lungime de aproximativ 158 km pe direcția Vulcănești–Chișinău. Aceasta va traversa teritoriul a 35 de localități din 9 regiuni ale R. Moldova, inclusiv UTA Găgăuzia și municipiul Chișinău. Bugetul total al proiectului de construcției a liniei electrice este de 260 de milioane de euro.

Odată cu punerea în funcțiune a liniei electrice Vulcănești-Chișinău, Moldova va putea transporta energie electrică fără a trece prin nodul energetic al Centralei de la Cuciurgan.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE