0.2 C
Chișinău

114 milioane de lei pentru 80 de evenimente culturale. Ministerul Culturii a prezentat planul de achiziții publice pentru 2024 | VIDEO

Guvernanții nu fac economii pe seama lor, iar spectacol în loc de pâine, se pare că a devenit o prioritate a Guvernului? Peste 114 milioane de lei a cheltuit, în 2024, Ministerul Culturii pentru organizarea a 80 de evenimente în Moldova și în străinătate și pentru serviciile în cadrul acestor manifestări. Cei mai mulți bani – 71 de milioane de lei s-au plătit pentru închirieri de scene. Sumele uriașe se regăsesc în Planul de achiziții publice al Ministerului Culturii, publicat pe pagina oficială a instituției.

Potrivit planului de achiziții publice al Ministerului Culturii, publicat pe pagina oficială a instituției, în 2024 au fost cheltuiți peste 114 milioane de lei pentru organizarea a 80 de evenimente culturale în Republica Moldova și în străinătate și pentru serviciile în cadrul acestor manifestări, cum ar fi închirieri de scene.

Cea mai mare sumă, în urma unei licitații deschise, a fost cheltuită pentru servicii de sonorizare, iluminare și proiecție artistică, închirieri de scenă, precum și servicii de regie. Este vorba despre 71 de milioane de lei. Alte peste 43 de milioane de lei au fost cheltuite pentru organizarea propriu-zisă a 80 de evenimente culturale în anul 2024. Cel mai scump a fost Festivalul Internațional „Mărțișor”, care a costat 5 milioane de lei, după care urmează Târgul de Crăciun, pentru care s-au cheltuit 4,5 milioane de lei. Pentru festivalurile „DescOperă” și „Maria Bieșu” s-au cheltuit câte 3 milioane de lei.

De asemenea, planul de achiziții publice al Ministerului Culturii mai prevede cueltuieli de aproximativ 2,9 milioane de lei pentru Ziua Independenței. Aceeași sumă a fost cheltuită și pentru Turneul în Europa cu prezentarea spectacolului „Steaua fără nume”, iar pentru Salonul Internațional de Carte „Bookfest” s-au cheltuit 1,9 milioane de lei. Ministerul Culturii a mai organizat achiziții publice pentru lucrări de construcție a edificiului Teatrului „B.P. Hasdeu” din Cahul, în valoare de 13 milioane. De asemenea, câte șapte milioane de lei s-au cheltuit pentru Programul de editare a cărții Naționale – 2024 și pentru servicii de transport aerian. Alte 5 milioane de lei reprezintă cheltuieli pentru susținerea proiectelor social-culturale. Pe lîngă cele 71 de milioane de lei destinate echipamentelor și scenelor, Ministerul Culturii a prevăzut în buget peste 7 milioane de lei pentru servicii de transport aerian și 1 milion de lei pentru cazare, conform planului de achiziții pentru 2024.

În comparație, în același an, Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a achiziționat doar 41 de ambulanțe noi, dotate cu echipamente medicale de ultimă generație, la un cost de 66 de milioane de lei, finanțat printr-un acord de împrumut cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.

Iar Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, condus de Dumitru Alaiba, în primele șase luni ale anului, a cheltuit în fiecare lună sume enorme de bani pe servicii de transport aerian. Noi.md scrie că, instituția a investit, doar în decurs de șase luni, aproape 636 de mii de lei pe bilete de avion. Asta, în pofida faptului că, la începutul anului 2024, ministerul a planificat să nu cheltuiască mai mult de 500 de mii de lei pe călătorii. Precizăm că, la începutul acestui an, Ministerul Economiei și-a anunțat intenția de a cheltui 100.000 de dolari pentru servicii de promovare.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE