”Votul parțial prin corespondență ar trebui menținut și la alegerile parlamentare din 2025, iar lista țărilor în care va fi posibilă această alternativă ar trebui extinsă.” Astfel de recomandări către Parlament sunt incluse în raportul Comisiei Electorale Centrale privind rezultatele alegerilor prezidențiale și ale referendumului care au avut loc toamna anului trecut.
La rândul său, Blocul „Victorie” consideră că autoritățile pregătesc terenul pentru fraudarea alegerilor parlamentare. Experții afirmă că implementarea selectivă a acestei proceduri încalcă drepturile atât ale alegătorilor, cât și ale candidaților.
Comisia Electorală Centrală recomandă menținerea votului parțial prin corespondență pentru cetățenii moldoveni aflați în străinătate și la alegerile parlamentare din 2025, iar lista țărilor în care este posibilă această procedură ar trebui extinsă.Asta în ciuda criticilor dure din partea experților și politicienilor. Cu toate acestea, CEC rămâne pe aceeași poziție.
Potrivit vicepreședintelui Comisiei Electorale Centrale, Pavel Postica, metoda alternativă de vot a demonstrat eficiența sa în timpul alegerilor prezidențiale și referendumului din toamna anului 2024. Totuși, luând în considerație recomandările Comisiei de la Veneția, care preconizează că această practică poate fi aplicată pe deplin doar după alegerile parlamentare, s-a luat decizia de a propune Parlamentului doar extinderea listei țărilor.
PAVEL POSTICA, vicepreședinte CEC
În comparație cu alte țări suntem la un rezultat destul de bun depunerea la aplicare a votului depunerea de aplicare a votului prin corespondență. Rata de recepționare a plicurilor de buletine se vot este destul de mare chiar cu țări care practic vot prin corespondență mult timp.
Noi nu ne-am referit la țări exacte în care să fie pus în aplicare votul prin corespondență totuși atunci când vorbind de punerea în aplicarea votului de corespondență trebuie să ținem cont de acele criterii catre sunt la moment prevăzute de lege.
Astea sunt: experiență țării gazdă în implementare votului prin corespondență, asta este fiabilitatea, securitatea și siguranța serviciilor de corespondență poștală în țara respectivă, distanța mare de la secțiile de votare sau pâna secție de votare clasică și nu în ultimu rând ca noi să avem relații diplomatice stabilite cu această țară și nu ân ultimu rând țara să nu se afle în afle în conflicte militare sau armate.
La cererea Canal 5 de a comenta dacă este posibilă includerea Rusiei în lista țărilor în care se va putea vota prin corespondență, vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale a exprimat mari îndoieli. Și aceasta în contextul în care, la alegerile prezidențiale și referendumul din anul trecut, în Rusia au fost deschise doar două secții de votare, ceea ce a stârnit nemulțumiri atât din partea alegătorilor mulți dintre care nu au reușit să își exercite dreptul la vot, cât și din partea opoziției.
PAVEL POSTICA, vicepreședinte CEC
Eu personal aș fi sceptic legat de punerea în aplicarea votului prin corespondență în Federația Rusă. Pentru că unicul criteriu care s-ar încadra din cele prevăzute de lege ar fi doar distanțele mari pâna la secția de votare. În schimb alte criterii lasă de dorit. Totuși repet încă odată asta este opinia mea personală la această etapă și rolul decisiv în acest sens are parlamentul RM
La rândul său, opoziția consideră că autoritățile pregătesc terenul pentru fraudarea alegerilor parlamentare, menținând votul prin corespondență, inclusiv prin extinderea listei țărilor. Deputații Blocului „Victorie” numesc metoda de organizare a alegerilor propusă de CEC una netransparentă, discriminatorie și costisitoare pentru contribuabili. În opinia lor, scopul este de a încerca să ajute PAS-ul să rămână la putere.
Votul prin corespondență este o practică învechită, de la care multe țări au renunțat deja. Însă, sarcina Comisiei Electorale Centrale este ca prin orice mijloace, să păstreze puterea PAS și să asigure condiții optime pentru electoratul loial din străinătate. Partea de cheltuieli nu interesează pe nimeni. Anul trecut, pentru această procedură au fost cheltuite 14 milioane de lei. Dar cel mai important este lista țărilor din care CEC permite votul.
La alegerile de toamnă, în această listă au intrat SUA, Canada, Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. În schimb, Rusia, unde trăiesc jumătate de milion de moldoveni, din motive evidente, nu a fost inclusă. Altfel, pe bulevardul Ștefan Cel Mare nu ar fi fost nici vorbă de Sandu și al găștii sale „galbene”!, a spus Marina Tauber, secretar executiv al executivului Blocului „Victorie”.
Regina Apostolova, deputată a Blocului „Victoria”, a subliniat că „Procentul celor care au votat prin acest sistem s-a dovedit a fi nesemnificativ – doar 1800 de moldoveni au folosit această opțiune. Însă, din buget au fost cheltuiți mulți bani pentru a acoperi toate cheltuielile organizatorice. Acum, lista țărilor poate fi extinsă, ceea ce va duce, desigur, la creșterea cheltuielilor.
Totuși, nu trebuie să ne înșelăm: această noutate nu se va aplica și cetățenilor din Federația Rusă. Acolo, nu vor manipula voturile în favoarea Sandu și a PAS. Puterea nu este interesată de opinia celor care trăiesc și lucrează pe teritoriul Federației Ruse. Vestul, fără îndoială, va face tot posibilul ca marioneta lor, împreună cu echipa ei, să rămână la putere.
În cazul în care vor fi insuficiente „voturi necesare”, buletinele de vot prin corespondență din străinătate – mai exact, din Europa și SUA – pot deveni o salvare pentru regimul care se află pe cale de dispariție”, consideră deputata Blocului „Victorie” Angelina Apostolova.
REGINA APOSTOLOVA, deputată Bolcul „Victorie”
„Procentul celor care au votat prin acest sistem s-a dovedit a fi nesemnificativ – doar 1800 de moldoveni au folosit această opțiune. Însă, din buget au fost cheltuiți mulți bani pentru a acoperi toate cheltuielile organizatorice.
Acum, lista țărilor poate fi extinsă, ceea ce va duce, desigur, la creșterea cheltuielilor. Totuși, nu trebuie să ne înșelăm: această noutate nu se va aplica și cetățenilor din Federația Rusă. Acolo, nu vor manipula voturile în favoarea Sandu și a PAS. Puterea nu este interesată de opinia celor care trăiesc și lucrează pe teritoriul Federației Ruse.
Vestul, fără îndoială, va face tot posibilul ca marioneta lor, împreună cu echipa ei, să rămână la putere. În cazul în care vor fi insuficiente „voturi necesare”, buletinele de vot prin corespondență din străinătate – mai exact, din Europa și SUA – pot deveni o salvare pentru regimul care se află pe cale de dispariție.”
Fostul judecător al Moldovei la CETDO, Stanislav Pavlovski, consideră că această acțiune electorală care ține de votul pentru cetățenii Republicii Moldova aflați în străinătate încalcă atât drepturile acestora, cât și drepturile celor care candidează pentru un loc în parlament. Potrivit lui, autoritățile se tem de o concurență reală în alegeri și folosesc restricțiile artificiale.
STANISLAV PAVLOVSCHI, fost judecător CEDO
Toate acestea sunt povești menite să justifice intenția de a exclude din rândul celor care votează un număr mare de persoane față de care autoritățile se tem că ar putea vota diferit față de ceea ce și-ar dori. Aceasta este principală cauză. Încălcarea principiilor constituționale, doar pentru că cineva și-a dorit acest lucru, cred că este o metodă de acțiune complet inacceptabilă.
Statul trebuie să asigure egalitatea alegătorilor – atât celor care votează, cât și a celor care sunt aleși. Pentru că sunt încălcate drepturile nu doar ale celor care candidează la aceste alegeri, dar și ale celor care votează. Oamenilor trebuie să li se ofere posibilitatea de a alege acei oameni, acei candidați, pentru care doresc să voteze.
Moldova a organizat pentru prima dată votul parțial prin corespondență la alegerile prezidențiale și la referendumul republican constituțional din 2024. Acestea au fost organizate pentru cetățenii Moldovei aflați pe teritoriul a șase țări: SUA, Canada, Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. La plebiscit au participat 1809 persoane. Organizarea acestui tip de vot a costat bugetul de stat 1 milion 943 de mii de lei. În medie, pentru fiecare alegător s-au cheltuit 1070 de lei.