Ședință secretă la Președinție. Șefa statului, Maia Sandu, a convocat de urgență Consiliul Suprem de Securitate. Nu a fost anunțat oficial ce urma să se discute în cadrul întrunirii, în presă însă au apărut informații că membrii ar putea vorbi despre lichidarea Procuraturii Anticorupție și Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Membrii CSS au neagat însă că ar fi avut astfel de discuții.
În presă a apărut informația despre faptul că, în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Securitate s-ar fi discutat despre lichidarea Procuraturii Anticorupție și Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Ziarul de Gardă a scris că s-ar vrea crearea unei noi instituții în locul celor două procuraturi. De cealaltă parte, membrii CSS au au refuzat să confirme aceste informații.
DUMITRU OBADĂ, președinte al Consiliului Superior al Procurorilor
Deci, sunt periodic ședințele Consiliului Suprem de Securitate pe justiție, ședințe ordinare, a fost inițiativa Președinției și au fost discutate chestiuni despre justiție.
Care sunt realizările, care sunt provocările și au fost formulate mai multe propuneri, deja va fi comunicatul Președinției.
– Au fost discuții și despre lichidarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS?
– Haideți să așlteptăm mesajul oficial al Președinției și o să avem toată informația.
OLEG SEREBRIAN, viceprim-ministrul pentru Reintegrare
Tema Transnistriei nu a fost abordată.
– Dar ce teme au fost abordate?
– De coruperea electorală s-a vorbit.
– S-a discutat și despre lichidarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS?
– Nu, nu. O să fie un comunicat al celor de la Consiliul Suprem de Securitate și vor fi toate explicate ca să nu fie suprapuneri sau neînțelegeri.
În tre timp, președintele Comisiei parlamentare Securitate Națională, Apărare și ordine publică, Lilian Carp, dar și ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, au trecut pe lângă presă, dar nici nu s-au uitat în ochii jurnaliștilor. De răspuns la întrebări
– nici vorbă.
LILIAN CARP, președintele Comisiei pe securitate națională și apărare
Ați fost la ședință? Ce s-a discutat acolo?
– Încă se discută.
– Dar de ce a fost în secret. Fiecare ședință este în secret.
MIHAI POPȘOI, ministru al Afacerilor Externe
– Spuneți-ne ce sa discutat la ședința CSS.
– Serviciul de presă al instituției o să vă spună.
– Dar dumneavoastră tot ați participat, puteți să ne oferiți detalii ce a fost acolo? Am înțeles că va fi lichidat PCCOCS și Procuratura Anticorupție. Este adevărat? Doamna Dragalin a fost acolo?
Doar acești membri au ieșit pe ușa centrală a președinției, ceilalți au părăsit clădirea prin alte ieșiri, așa că nu au fost văzuți de presă.
Am încercat să aflăm despre ce totuși au discutat membrii CSS, însă purtătorul de cuvânt al Președinției ne-a expediat un mesaj în care ne-a scris că nu ne poate oferi detalii și că vor reveni ulterior cu alte informații. Reprezentanții Procuraturii Anticorupție, ai Procuraturii Generale și cei de la PCCOCS nu ne-au răspuns la solicitările noastre.
Precizăm că, în martie 2023, Maia Sandu a cerut Parlamentului și Guvernului să creeze Curtea Anticorupție, o instanță specializată care să investigheze cazurile de corupție mare și corupție în sistemul justiției. Argumentul șefei statului a fost că atâta timp cât avem corupție în justiție – cităm – „eforturile noastre de combatere a corupției sunt în van”.
Ședința de luni a CSS are loc la scurt timp după ședința anterioară a Consiliului, care a avut loc la 14 ianuarie și unde s-a discutat criza energetică din regiunea transnistreană.
Amintim că, în urma acelei ședințe, decizii semnificative nu s-au luat, acestea reducându-se doar la indicația de a mediatiza mai mult activitatea guvernului și oferirea de vouchere energetice pentru cetățeni. În ceea ce privește corupția politică, acest subiect a devenit cel mai adesea un instrument de represalii folodit de guvernare împotriva opoziției, așa cum au subliniat mulți experți.