4.4 C
Chișinău

Prețurile energiei electrice în Europa au atins cel mai înalt nivel din ultimii 18 ani | VIDEO

Potrivit portalului AleaSoft, în decembrie 2024, prețurile energiei electrice de pe piețele importante europene s-au majorat, din cauza creșterii cererii pe fondul temperaturilor scăzute și a unei reduceri a producției de energie eoliană. Aproape toate piețele europene au atins cel mai mare preț zilnic în această perioadă, menționează sursa. În special, la mijlocul lunii decembrie, o scădere a producției de energie regenerabilă a dus la creșterea uriașă a prețurilor la electricitate în Germania. Prețurile cu ridicata la licitații au atins aproximativ 1.000 de euro pe MWh, cel mai ridicat nivel din ultimii 18 ani.

Săptămâna trecută, costul energiei electrice în Germania a crescut din nou. Potrivit bursei NordPool, miercuri, 15 ianuarie, prețul mediu zilnic angro al energiei electrice în Germania a crescut până la 216 euro pentru un MWh, iar în orele de vârf la 377 euro pe MWh. Acest fapt se explică prin temperaturile joase și lipsa vântului, asta în timp ce în țară nu există energie nucleară ieftină. Acestea sunt consecințele abandonării de către Germania a centralelor pe cărbune și a energiei nucleare în favoarea energiei „verzi”. Potrivit Deutsche Welle, prețurile energiei electrice în Germania sunt printre cele mai ridicate din UE.

„Potrivit Oficiului Federal de Statistică, în 2024, o familie de trei sau patru persoane din Germania a plătit aproape 40 de cenți pentru un kilowatt-oră – adică aproximativ 8 lei. În Irlanda și Danemarca această cifră este de 37 de cenți, în Cehia, Belgia și Italia – de aproximativ 33 de cenți. În Ungaria și Bulgaria, unde electricitatea este subvenționată de guvern, consumatorii plătesc doar zece cenți pe kilowatt-oră”.

Prețurile energiei electrice au crescut, de asemenea, până la niveluri record în Europa de Nord și în țările baltice. După cum a scris portalul Brussels Signal, citând presa norvegiană, în sudul Norvegiei, din cauza creșterii puternice a prețurilor, consumatorii casnici, dar și întreprinderile plătesc mai mult de un euro și 12 cenți per kWh în orele de vârf. Echivalentul a 22 de lei moldovenești. „Aceasta înseamnă că un duș de cinci minute îi costă pe localnici aproximativ partu euro”, se arată în material.

Iar publicația finlandeză Helsingin Sanomat, după creșterea prețului, a notat că proprietarii vor trebui să plătească mai mult de o sută de euro pentru încălzirea unei case, chiar și în regim de economisire a energiei, doar pentru o zi.

Potrivit presei europene, Norvegia și Suedia se gândesc chiar să reducă exportul de energie electrică către țările cu deficit de producție și să închidă o parte din rețelele de interconectare din cauza creșterilor interne ale prețurilor energiei electrice.

Moldovenii plecați într-o astfel de Europă, puțin probabil să poată supraviețui, de vreme ce chiar europenii nu pot face față unor asemenea prețuri. Iar dacă Dorin Recean le-a spus reporterilor în urmă cu o săptămână că nu există niciun motiv ca prețurile la energie electrică să crească în următoarele șase luni, acum acesta nu mai exclude o altă creștere a tarifelor. În timp ce cumpără și vând energie electrică la prețuri europene, autoritățile din anumite motive nu se grăbesc să asigure populației pensii și salarii europene.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE