În căsuțele poștale continuă să vină facturi uriașe care de-a dreptul îi sperie pe moldoveni. Cifrele astronomice îi determină pe unii oameni să amâne plata sau să n-o facă deloc, chiar și cu riscul de a fi deconectați de la rețea. ”Nu le plătesc nimic”, au declarat revoltați unii dintre cei cu care a stat de vorbă echipa Canal 5.
Moldovenii au început să primească facturi mari pe gaz, scumpit din 1 decembrie până la aproape 17 lei cu TVA. O echipă Canal 5 a discutat cu oameni din diferite colțuri ale țării și toți declară într-un glas că nu-și imaginează cum o să plătească sumele imense pentru ei.
„Nu știu cum calculează că luna trecută mi-au luat o mie dar eu nu am avut o mie și mi-au rămas datori cu 60 de cuburi, dar luna asta mi-au pus două mii. Nu le plătesc nimic, eu am 3000 de lei pensia, dacă le dau 2000 la gaz, cu ce voi rămâne eu? Musca Am lucrat 36 de ani în medicină și am ieșit cu o pensie mizeră. Nu am cu ce trăi. Spuneți că în această lună nu veți achita gazul, riscă sa vi-l închidă. Ce ve-ți face? Lasă-i să-l închidă, eu copii mici nu am, mă voi îmbrăca și așa mă voi culca”.
„Iată ce a venit. 3951. Poți plăti dintr-o pensie de 200 de lei?”
„Să trăiască ei cum trăiesc eu. Am lucrat din 1968 la o organizație. In calitate de ce ați lucrat? Șofer! Acum au mai ridicat în ultimii ani, dar am ieșit la pensie cu 1300 de lei, se poate așa de trăit ? Cineva și-a umflat buzunarele și trăiește bine@.
” Nu ne ajung resurse, comunalele sunt foarte scumpe, trebuie de mâncare și vindem ce avem, ce am agonisit toată viața. Pe căldură mi-a venit 2 mii de lei”.
Pe Tatiana, găsit-o la piață. Femeia ne-a povestit că facturile îi depășesc cu mult posibilitățile financiare. Așa că pentru a mai câștiga un ban, vinde ciorapi și veste pe care le împletește singură. O vestă, la care a lucrat timp de trei săptămâni, o vinde cu 100 de lei, iar ciorapii cu 50 de lei. Nu foarte mult, prin urmare scoate din casă obiecte dragi pentru ca, la fel, să le vândă.
„Vând lucrurile personale de acasă. De ce ați decis să vă despărțiți de ele?- Pentru am nevoie de bani, nu pot plăti căldura. Am împletit ciorapi, veste și pulovere. Azi nu am avut cumpărători că a început ploaia. Căldura mi-a venit 1200 de lei, dar am o pensie de 2200 de lei. Ei ne-au adus până la disperare, suntem la margine”.
Tot în piață am întâlnit-o și pe Aurica, scoasă din casă de nevoia de a-și aduna bani pentru medicamente, dar și pentru a achita facturile, cărora, spune că pur și simplu nu le poate face față.
„3000 de lei mi-a venit să plătesc căldura, lumina și comunalele încă 1500. De unde să plătim noi, de unde să avem bani? Mie nu-mi ajunge nici de medicamente pentru că eu trăiesc cu ele. Dacă iau medicamente, pot merge, dar dacă nu le iau – nu pot merge. Ce compensație? Ce, asta-i compensație pentru un ivalid din prima grupă, de 305 lei? Eu în curând voi împlini 60 de ani, dar sunt bătrâne care au și 90 de ani și fac câte 20 de lei, pupă acești bani și pleacă.Unde este dreptatea?”
Și alți oameni pe care i-am întâlnit s-au plâns pe compensațiile primite și despre care spun că sunt mizere în raport cu facturile. Nu-și mai pun speranța în conducerea țării și, pentru a economisi, recurg la măsuri drastice.
– Ați depus compensații la gaz?
– Acestea sunt compensații de 300 de lei?
– 300 pentru luna noiembrie.
– Și ce faceți cu 300 de lei?
– Ce să facem, nu mâncăm, da plătim. Locuiesc într-o cameră, avem patru camere, dar locuim în una și arde o singură lapă toată ziua.
– Trăim vremurile bune promise de actuala guvernare?
– Nu le simt. Nu știu când va fi asta. Nu poate fi cu guvernarea asta vremuri bune.
-Două mii.
-Pentru dvs această sumă este mare?
-Am o pensie de 5300 de lei, calculați mai mult de jumătate, dar dacă mai adăugam energia electrică și telefonul iese o sumă „ bună”.
-Vara am făcut puține economii.
Pentru unii, soluția este părăsirea țării. Pe Aurel l-am zărit înconjurat de bagaje lângă un autocar, în care urma să urce pentru a pleca din nou peste hotare. Ar rămâne acasă, da nu reușește să facă față prețurilor care nu se opresc de crescut.
„Nu ai ce face aici. Venim de sărbători iar mai apoi plecăm înapoi. Așa sunt vremurile… Am fi bucuroși să stăm aici, să avem un loc de muncă, dar dacă nu-i. La sărbători venim, dar mai departe ce să facem că sunt niște prețuri, e mai scump decât în Europa. Ar fi bine aici dacă ne-ar da locuri de muncă și salarii bune, dar așa noi avem facturi pentru comunale mai mari decât salariile. Cum trăiesc oamenii? Când va fi bine vom veni înapoi”.
Amintim că, după gaz, s-au scumpit lumina și căldura. Tarifele pentru curent au crescut cu aproape doi lei, astfel că oamenii plătesc aproape 5 lei/kWh ziua și aproape 4 lei/kWh noaptea. Energia termică de la Termoelectrica a ajuns la 2.510 lei/Gcal, cu apropae 700 de lei mai mjult, iar cea de la CET-Nord costă 2.126 lei/Gcal, în creștere cu 307 lei. Gazul s-a scumpit cu 3, 34 de lei, astfel, cetățenii achită în prezent 16,74 lei pentru metrul cub. Autoritățile au fixat compensații din bugetul de stat ce au variat între 300 și 800 de lei, după care le-au crescut cu numai 200 de lei.