Datoria istorică a Moldovei față de „Gazprom”, în valoare de 709 milioane de dolari, pe care regimul Sandu-PAS nu o recunoaște, este confirmată prin documente oficiale semnate de toate părțile implicate. Despre aceasta a declarat președintele interimar al Consiliului de Administrație al „Moldovagaz”, Vadim Ceban, într-o emisiune la postul de televiziune TV8.
De asemenea, Ceban a subliniat că „Gazprom” are dreptul deplin de a solicita Moldovei plata integrală a datoriilor pentru gazele livrate, în baza unei decizii a tribunalului arbitral.
VADIM CEBAN, președinte interimar al CA „Moldovagaz”
– În acest moment, există toate documentele care confirmă această datorie, care este înregistrată în contabilitate și nimeni nu a anulat-o. Ele sunt semnate.
În același timp, Ceban a recunoscut dreptul deplin al „Gazpromului” de a solicita Moldovei plata datoriilor acumulate în valoare de 709 milioane de dolari.
VADIM CEBAN, președinte interimar al CA „Moldovagaz”
– Din punct de vedere comercial, „Gazprom” are dreptul deplin de a solicita acest lucru. Mai mult, dacă vorbim despre datoria totală a „Moldovagaz”, bazându-ne pe decizia arbitrajului de la Moscova, al tribunalului comercial de arbitraj, datoriile sunt mult mai mari.
Vorbind despre „datoriile mult mai mari” Ceban se referă la datoria istorică pentru gazul livrat regiunii transnistrene. Totuși, această problemă nu a fost niciodată subiect de discuție în negocierile dintre Moldova și „Gazprom”, mai ales, nu ca o condiție în cadrul negocierilor.
Acest fapt îl confirmă și de recentele declarații ale șefului administrației regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, care a spus că Rusia furnizează „gaz umanitar” pe malul stâng al Nistrului, în cantitățile necesare pentru populație. Vadim Ceban a mai spus că, în ceea ce privește plățile curente, Moldova pe malul drept nu are datorii față de furnizorul rus.
În ceea ce privește auditul datoriilor, ale cărui rezultate „Gazprom” nu le recunoaște, președintele interimar al Consiliului de Administrație
al „Moldovagaz” a declarat că, deoarece nu există o decizie a Consiliului de Supraveghere al „Moldovagaz”, această problemă este în prezent într-un impas și ar trebui discutată nu la nivel guvernamental.
VADIM CEBAN, președinte interimar al CA „Moldovagaz”
– Problema soluționării datoriilor și reglementarea sumei totale a datoriilor trebuie rezolvată în mod concret la nivel corporativ, fie între creditor și debitor – „Gazprom” și „Moldovagaz”.
Cel mai mare acționar al „Moldovagaz” este concernul rus „Gazprom”, care controlează 50% din acțiuni, 35,3% aparțin guvernului Moldovei, iar 13,44% – Transnistriei, care a transferat acțiunile sale în administrarea „Gazpromului”. Astfel, furnizorul rus de gaze controlează aproape 54% 64% din acțiunile „Moldovagaz”.
Amintim că una dintre condițiile prelungirii contractului de furnizare a gazului cu Moldova din partea „Gazprom” în octombrie 2021 afost plata datoriilor și efectuarea plăților la timp. Autoritățile din Moldova au insistat însă asupra includerii în contract a unei clauze obligatorii privind realizarea unui audit internațional al datoriei față de furnizorul rus.
Conform rezultatelor auditului, pentru care autoritățile au selectat compania fără concurs, la propria discreție, iar aceasta l-a realizat cu o întârziere semnificativă, Chișinăul oficial a declarat că Moldova nu are o datorie de 709 milioane de dolari față de „Gazprom”, ci doar de 8,6 milioane de dolari. Concernul rus de gaze nu a recunoscut rezultatele auditului, afirmând că acesta a fost realizat fără acordul Consiliului de Supraveghere al „Moldovagaz” și în încălcarea standardelor internaționale.
„Concluziile din raport nu pot influența în niciun fel suma și temeinicia datoriei respective, mai ales că aceasta este confirmată în documentele semnate regulat de „Gazprom” și „Moldovagaz” și în deciziile corespunzătoare ale arbitrajului internațional”, au concluzionat cei de la „Gazprom”. Anterior, președinta Maia Sandu a declarat că nu o preocupă lipsa acordului privind raportul auditului datoriei față de „Gazprom”. „Malul drept al Nistrului nu are datorii față de „Gazprom”, așa cum greșit insistă partea rusă și încearcă să justifice decizia sa de a nu continua furnizarea de gaze pe malul stâng.
Nu există datorii. Avem un audit internațional care confirmă acest lucru”, a subliniat Sandu, acuzând în același timp furnizorul rus de gaz pentru actuala criză energetică, apărută după întreruperea tranzitului de gaze din partea Ucrainei.