Un cetățean al Libanului a fost condamnat la 9 ani închisoare, cu obligarea achitării prejudiciului de peste 4.600.000 lei unui cetățean al Libiei, pe care „l-ar fi ajutat” să cumpere bovine în Moldova, anunță Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).
„Potrivit sentinței pronunțate de Judecătoria Chișinău (sediul Centru) cumpărătorul înșelat urma să primească în Libia cele 4.000 de bovine transportate cu vaporul, pentru vânzarea ulterioară a cărnii. Acesta s-a hotărât să le cumpere, după ce în 2013 vânduse acasă un teren de pământ, iar câștigul intenționa să-l investească într-o afacere. În acest scop, după ce s-a informat, victima a sosit în Moldova (după ce a obținut viză de călătorie în Turcia), ca să încheie tranzacția cu condamnatul cu vârsta de 50 de ani originar din Liban, dar care locuia în Chișinău.
Aici, acesta a fost întâlnit de către condamnat, care se prezentase cu un nume fals ca reprezentant al companiei ce urma să organizeze vânzarea bovinelor. Acesta era însoțit de alte patru persoane – membri ai unui grup infracțional, condamnați la solicitarea procurorilor în 2015, prin sentința Judecătoriei Centru din Chișinău”, se arată în comunicatul emis de PCCOCS.
Conform probelor prezentate în instanță de PCCOCS, aceștia l-au convins pe cumpărător să transfere întâi o primă parte din suma contractului semnat, în mărime de $16.000.
„Potrivit aceluiași contract, pentru ca să purceadă la obținerea certificatelor și închirierea vaporului pentru transportarea bovinelor, cumpărătorul se obligase să arate dovada că deține într-un cont bancar din Moldova a doua parte a sumei. Astfel, acesta a plecat din Moldova în Tunisia și a făcut transferul în propriul cont bancar, în așteptarea celor 4.000 de bovine acasă, în Libia.
Însă, condamnatul și ceilalți membri ai grupului infracțional au falsificat un act de identitate pe numele cumpărătorului, în baza căruia au obținut o procură oficială, prin care acesta le permitea să retragă banii din propriul cont bancar din Moldova. Astfel, în următoarea lună de la vizita cumpărătorului la Chișinău, condamnatul și ceilalți membri au extras din contul bancar al victimei peste $350.000 (peste 4.600.000 lei).
Cumpărătorul înșelat, însă, i-a denunțat autorităților care au pornit investigațiile penale, iar în 2016 procurorii au trimis dosarul penal în judecată”, mai precizează acuzatorii de stat.
Urmare a condamnării acestuia, până la devenirea definitivă a sentinței, persoana beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.