Premierul Dorin Recean a recunoscut că lucrările la linia electrică Vulcănești – Chișinău, care trebuiau finalizate în 2023, au întârziat. El a spus că termenul pentru finalizarea și punerea în funcțiune este decembrie 2025. Declarațiile au venit după ce Vasile Costiuc, liderul Partidului „Democrația Acasă”, a afirmat într-un video că lucrările nu au progresat și proiectul ar putea fi gata abia peste 4-5 ani.
Premierul Dorin Recean susține că lucrările la stația electrică Chișinău au fost întârziate din mai multe motive.
DORIN RECEAN, premier
Obiectivul nostru este la sfârșitul acestui an. Întârzieri au fost din cauza procedurilor de achiziție, din cauza unor lucrări tehnice care trebuie să aibă loc după ce se produce procedura de expropriere, au fost mai multe bariere administrative, inclusiv întârzieri în ceea ce privește procedura de achiziții. Asta a fost acum câțiva ani.
Ceea ce face guvernul în acest an a fost să recupereze deja aproximativ o jumătate de an din întârziere și să ne asigurăm că linia este dată în exploatare nu în iunie 2026, dar în decembrie 2025.
Joi, într-un live făcut de pe șantier, președintele Partidului Democrația Acasă, Vasile Costiuc a declarat că lucrările la linia de interconectare energetică cu România se tergiversează intenționat. Politicianul a mers la Vulcănești și a constat că proiectul nu este nici pe aproape de finalizare, așa cum era prevăzut în contractul anunțat cu fast de autorități.
Între timp, continuăm să cumpărăm curent scump de pe piața europeană, pentru care achităm de aproape două ori mai mult decât pentru cel de la Cuciurgan. Cu privire la această afirmație, înainte de reacția premierului, deputatul PAS, Radu Marian scria pe Facebook că se răspândește un fals, precum că linia de curent electric Vulcănești- Chișinău nu va fi finalizată și, adăuga el, o face propaganda rusă.
Amintim că proiectul de interconectare a sistemelor electroenergetice Moldova-România prevede construirea unei linii electrice de 400 kV, de aproximativ 158 km, pe ruta Vulcănești– Chișinău. Linia va traversa 35 de localități din 9 regiuni ale Moldovei, inclusiv Chișinău și UTA Găgăuzia. Bugetul total al proiectului este de 260 milioane de euro.