9.2 C
Chișinău

Dirun: „Între UE și Rusia are loc o luptă pentru livrările de gaze” – Politologul explică situația din Transnistria și impactul geopolitic al acțiunilor autorităților din Moldova |VIDEO

 Referitor la livrarea gazului rusesc pentru locuitorii din stânga Nistrului, este încă prematur să vorbim despre anumite detale ale acestui mecanism. Cel mai important pentru toate părție implicate, dar mai întâi de toate – pentru locuitorii din stânga Nistrului, care s-au confruntat nemijlocit cu aceste probleme grave – este evaluarea situației din perspectivă politică și declarația Federației Ruse, precum că este gata să livreze gaze, cu statut de ajutor umanitar, a remarcat directorul școlii de cercetări politice din Tiraspol, politologul Anatolii Dirun, într-un interviu special pentru Canal 5.

Totuși, spune politologul, este important să atragem atenția și asupra faptului că nimeni nu a declarat că acest caz va fi livrat anume de Gazprom.

ANATOLII DIRUN, politolog

La drept vorbind, se remarcă faptul că nicăieri, nici în cadrul negocierilor, nici la conferința de presă a liderului transnistrean Krasnoselski și nici în comunicatele părții ruse, nu figurează Gazprom, în calitate de furnizor de mulți ani la rând a gazelor pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv, pe teritoriul Transnistriei. Au existat formulări, precum că au fost duse tratative cu ministerul Energiei și alte instituții cointeresate. De asta, eu cred că, în viitorul apropiat vom afla întregul mecanism.

Cel mai important însă sunt două momente, pe care vreau să le subliniez – declarația politică privind disponibilitatea Rusiei e a livra gaze cu statut de ajutor umanitar și cea de-a doua parte a declarației – că autoritățile Republicii Moldovanu trebuie să împiedice ca acest gaz să ajungă în Transnistria.

Cu toate acestea, declarațiile ministrului ucrainean de externe, Andrei Sibiga, făcute în cadrul unui interviu apărut imediat și care spune că Ucrauna nu va admite tranzitul de gaze prin teritoriul său către Transnistria au atras atenția, însă și aici sunt anumite nuanțe, spune Anatolii Dirun.

Dacă e să vorbim despre o variantă de livrare a gazelor rusești prin coridorul Transbalcanic, într-adevăr, o parte a acestui tronson traversează teritoriul Ucrainei, însă acesta nu este de fapt tranzit.

ANATOLII DIRUN, politolog

Aici funcționează mecanismul de revers, iar noțiunea de tranzit, mai curând include mecanismul pompării și livrării gazului din punctul A ân punctul B. În acest caz , Ucraina este partea care, desigur, poate influența nemijlocit livrarea gazului către Transnistria, însă nu joacă rolul principal.

În acest context, politologul menționează că, din moment ce autoritățile moldovenești și, în special, președintele Maia Sandu au declarat că Republica Moldova nu va împiedica livrarea gazelor rusești către regiunea transnistreană prin coridoare alternative, ar trebui ca anume autoritățile de la Chișinău să fie cele care să-și asume responsabilitatea pentru ca acest gaz să traverseze teritoriile adiacente – Bulgaria, România și Ucraina.

Deși este foarte clar, spune Anatolii Dirun, că, după declanțarea acțiunilor militare pe teritoriul Ucrainei, toate chestiunile legate ge livrările de gaze au trecut din sfera juridică, în care erau, în cea geopolitică. Mai mult, politologul atrage atenția asupra faptului că, de facto, are loc revizuirea sau reformatarea sustemului livrărilor de gaze și toate declarațiile și acțiunile din ultima perioadă se explică anume prin lupta pentru a influența această reformatare.

ANATOLII DIRUN, politolog

La bază este revizuirea relațiilor legate de tranzitul gazelor în spațiul post-sovietic, în special, livrarea gazelor din Federația Rusă în țările Uniunii Europene și revizuirea întregului coridor.

Vedem că în această logică de revizuite a livrărilor de gaze se înscrie refuzul Ucrainei de a prelungi tranzitul, începând cu data de 1 ianuarie, autoritățile moldovenești fac declarații privind naționalizarea companiei Moldovagaz – toate astea sunt parte a unui sungur lanț, scopul căruia este reformatarea livrărilor de gaze, care include instituirea unui nou control asupra acestor livrără de gaze.

Și acțiunile autorităților de la Chișinău se înscriu în aceeași logică și dorință de a participa la reformatarea mecanismului de livrare a gazelor, mai ales, în condițiile în care, inclusiv, odată cu venirea la putere în SUA a noului președinte, Donald Trump, conflictul armat dun Ucraina are toate șansele să fie înghețat.

ANATOLII DIRUN, politolog

Luând în considerare că, în anul 2025, după un șir de indicii indirecte – începând de la alegerea noului președinte al SUA – se așteaptă înghețarea conflictului pe teritoriul Ucrainei, unele forțe sunt interesate la maxim să reformateze și să distrugă acel mecanism de livrări, care exista până în anul 2022 – mecanismul livrărilor stabile din Federația Rusă către țările UE, unde era inclusă în tranzit și Republica Moldova.

Amintim că liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a anunțat, miercuri, că a ajuns la un acord cu Federația Rusă privind reluarea livrărilor de gaz în regiunea transnistriană. El a subliniat că furnizarea combustibilului va fi reluată în perioada următoare, în cadrul unui ajutor umanitar, iar detaliile tehnice vor fi stabilite ulterior.

Președintele Maia Sandu a declarat că Moldova nu va împiedica livrările în regiunea transnistreană. Totuși, ministrul de externe al Ucrainei, Andrei Sibiga, a declarat că țara sa nu va admite tranzitul gazului rusesc către Transnistria.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE