5 C
Chișinău

Cum a comentat Oleg Serebrian posibilitățile de livrare a gazului cumpărat din Rusia pentru Transnistria |VIDEO

Autoritățile de la Chișinău au confirmat că nu vor împiedica tranzitul gazelor rusești umanitare în stânga Nistrului, după ce liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a reușit să ajungă la un acord privind livrarea acestora. Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a dat asigurarea, în contextul în care Krasnoselski a solicitat ajutorul OSCE pentru livrarea gazelor, acuzând anumite „blocaje” din partea Moldovei, lucru pe care Serebrian l-a negat.

Canal 5 a întrebat Biroul pentru Reintegrare despre sprijinul conducerii țării pentru livrarea combustibilului în estul Moldovei, având în vedere refuzul Ucrainei de a permite tranzitul pe teritoriul său. Detalii în materialul următor.

Într-o conferință de presă, Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a menționat, cu privire la tranzitul gazului rusesc către regiunea transnistreană, că autoritățile moldovenești nu vor bloca accesul către populația care suferă din cauza crizei.

OLEG SEREBRIAN, viceprim-ministrul pentru reintegrare

Chișinăul dimpotrivă a spus foarte clar și doamna președintă în recenta conferință de presă și în comunicarea pe care am avut-o și cu președinta în exercițiu a OSCE, noi am fost întotdeauna și până la 1 ianuarie 2025 și după asta, deschiși pentru tranzitul acestui gaz. Mai ales în aceste condiții dramatice pentru oamenii de acolo.

Fiind întrebat dacă Bulgaria și România vor fi gata să accepte tranzitul de gaze pentru regiunea transnistreană, viceprim- ministrul pentru Reintegrare a răspuns că nu există piedici în acest sens din partea acestor țări, însă nu a menționat nimic despre Ucraina care, la rândul ei, a refuzat continuarea tranzitului de gaz rusesc către Transnistria, inclusiv prin gazoductul transbalcani, care, la fel, trece pe teritoriul său.

OLEG SEREBRIAN, viceprim-ministrul pentru reintegrare

Din câte știu, nu existau impedimente, cel puțin asta era situația de anul trecut. În momentul de față, dacă s-au făcut demersuri, pentru că lucrurile s-au schimbat și se schimbă destul de repede, este o dinamică aici.

Nu pot să spun despre corespondența care există între instituțiile de resort pentru că trebuie solicitări în câteva țări făcute. Una erau cele care erau făcute anul trecut și știu că au fost purtate discuții în toate capitalele privind tranzitul de gaz.

Am telefonat la Biroul pentru Reintegrare ca să aflăm dacă oficiali din Chișinăul au discutat cu România pentru a permite tranzitarea gazului rusesc prin teritoriul său sau dacă au avut discuții cu Ucraina, în condițiile în care aceasta se opune continuării tranzitului de gaz rusesc către Transnistria, inclusiv prin gazoductul Transbalcanic, însă nimeni nu ne-a răspuns la apeluri.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE