Actuala guvernare a provocat criza energetică în interes propriu, consideră președintele grupului parlamentar „Victorie”, Vasile Bolea. Potrivit lui, această situație le oferă autorităților oportunități pentru implementarea unor scheme frauduloase de achiziție a gazului și naționalizarea unor active strategice ale statului.
Deputatul subliniază că, de cealaltă parte, din cauza creșterii tarifelor la energie, populația suferă grav.
Autoritățile moldovenești nu au dorit să poarte negocieri reale cu „Gazprom” privind livrările de gaze de după 1 ianuarie 2025, pentru a-și pune în aplicare propriile schemele frauduloase .
Opinia aparșine președintelui grupului parlamentar „Victorie”, Vasile Bolea, și a fost exprimată la postul de televiziune Canal 5, ca răspuns la întrebarea de ce Chișinăul a refuzat să colaboreze pe acest subiect cu Tiraspolul și nu a mai contactat partea rusă după negocierile nereușite purtate de fostul ministru al energiei, Victor Parlicov.
VASILE BOLEA, președintelui grupului parlamentar „Victorie”
Acest lucru vorbește despre un singur fapt: a fost pregătită o schemă, prin care cetățenii țării sunt furați prin aceste manipulări cu gazul. „Nu cumpărăm gaz de nicăieri – nici prin Coridorul Transbalcanic, nici din alte surse, nu luăm deloc gaz rusesc.”
În realitate, este același gaz rusesc, doar că trece prin 3-4-5 firme intermediare, despre care ni se spune că îl cumpără de pe bursă sau de pe piață, fără a se cunoaște exact prețul, dar este clar că la un tarif umflat, stabilit de ANRE. Nimic nou.
Acționând astfel, autoritățile urmăresc și alte scopuri, consideră Vasile Bolea. Potrivit deputatului, starea de urgență din țară a fost introdusă nu doar pentru a implementa scheme frauduloase de achiziție a gazului, ci și pentru a naționaliza anumite active, inclusiv compania „Moldovagaz”.
VASILE BOLEA, președintelui grupului parlamentar „Victorie”
Toată lumea intuiește și, într-o anumită măsură, înțelege că premierul Recean nu a exclus posibilitatea ca „Moldovagaz” să fie naționalizată. Ceva mă face să cred că s-ar putea repeta exact aceeași schemă ca în cazul aeroportului. Guvernul va anunța triumfător că acest activ – „Moldovagaz” – a devenit 100% proprietatea statului.
Iar peste două săptămâni va declara că statul nu-l poate administra și că trebuie concesionat sau vândut. Și veți vedea din nou cum apare o companie românească care va
spune: „Noi suntem gata să-l cumpărăm.” Cineva va încasa un comision gras, iar poporul va pierde un activ strategic.
Vasile Bolea spune că, oamenii sunt cei care au de suferit din cauza incompetenței actualei guvernări, inclusiv cei care inițial au crezut în „vremurile bune” promise de PAS.
VASILE BOLEA, președintelui grupului parlamentar „Victorie”
În campania electorală, vorbind cu oamenii, le spuneam: „Dragi prieteni, faceți cum credeți de cuviință, dar trebuie să înțelegeți un lucru – votând pentru Maia Sandu la alegerile prezidențiale, votați pentru un kilowatt de energie electrică de 8 lei și un metru cub de gaz de 30 de lei. Dacă sunteți pregătiți, așa cum spun actualii guvernanți, să plătiți așa-zisul preț al libertății – fără să fie clar de cine ne eliberăm – atunci foarte bine, fiți gata să-o faceți.”
Știți cum spune o vorbă rusească: „Scoate și plătește.” După promisiunile de „vremuri bune”, vine și nota de plată. Din păcate, din cauza incompetenței actualului guvern, cetățenii noștri sunt cei care plătesc un preț uriaș.
Președintele grupului parlamentar „Victorie” consideră că actuala criză putea fi evitată, dacă autoritățile s-ar fi ocupat cu adevărat de rezolvarea problemelor din sectorul energetic. Nu este vorba doar despre negocierile cu „Gazprom”, care trebuiau inițiate mult mai devreme, ci și despre pregătirea din timp pentru sezonul de încălzire.
Însă, în loc să ia măsuri concrete, membrii guvernului, inclusiv premierul și ministrul energiei, distribuiau ziare și făceau campanie politică, spune Vasile Bolea. Potrivit lui, după încheierea sezonului rece, situația s-ar putea agrava, deoarece producția internă de energie electrică va scădea, ceea ce va duce la importuri la prețuri exagerate.
Iar asta înseamnă noi scumpiri pentru populație. Între timp, guvernul Republicii Moldova respinge orice acuzații privind situația din domeniul energetic. Sandu, Recean și întregul partid PAS repetă ca pe o mantră că Rusia și „Gazprom” și vor să destabilizeze țara.