1.6 C
Chișinău

Rusia promite „gaz umanitar” pentru Transnistria, dar aceste livrări sunt imposibile fără implicarea Moldovei | VIDEO

Rusia este pregătită să cumpere gaz natural pentru Transnistria. Despre acest lucru a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, menționând că pentru livrări este necesar și implicarea Chișinăului. Cu o zi înainte, liderul regiunii, care din 1 ianuarie nu mai dispune de gaz, Vadim Krasnoselski, a spus că Rusia va furniza „gaz umanitar”, dar nu a oferit detalii despre cum va avea loc acest proces.

Rusia este pregătită să achiziționeze gaze pentru Transnistria, dar este necesară și implicarea Chișinăului, a declarat purtătorul de cuvânt al liderului de la Kremlin, Dmitri Peskov. De asemenea, acesta a răspuns afirmativ la întrebarea jurnaliștilor dacă Moscova intenționează să cumpere gaz pentru republica nerecunoscută și pe piața europeană. , anunță RBC.

DMITRI PESKOV, purtătorul de cuvânt al președintelui Federației Ruse

„Da, Moscova va fi pregătită și dispusă să acorde ajutor Transnistriei. Totuși, din punct de vedere logistic, trebuie să fie luate măsuri care să asigure livrarea gazului și semnarea contractelor din partea Moldovei. Totuși, până acum, nu am auzit declarații privind disponibilitatea de a face acest lucru.”

Președintele interimar „Moldovagaz” Vadim Ceban a declarat pentru Canal 5 că până la momentul actual nu a primit nici o propunere de a contribui la livrările gazelor naturale în regiunea Transnistriană.

VADIM CEBAN, președinte interimar al Consiliului de Administrație, „Moldovagaz”

„În acest moment, nu avem nicio informație referitoare la vreo solicitare sau livrări către Republica Moldova pentru consumatorii din regiunea transnistreană. Nu am primit nimic, nicio notificare în acest sens. De îndată ce vor exista astfel de notificări din partea „Gazprom”, le vom anunța.

Din partea „Gazpromului” nu a venit nimic până acum.„În acest caz, dacă vorbim despre livrările către malul stâng, furnizăm gaz natural doar pe baza unui contract semnat cu „Gazprom”. Până în acest moment, nu am discutat despre alte modalități de livrare.”

„Dacă vor exista astfel de propuneri, le vom analiza în conformitate cu legislația noastră. Până acum, nu am primit nimic.”

Amintim că miercuri liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a vorbit despre acordul cu Federația Rusă privind reluarea livrărilor de gaz în regiunea transnistriană. El a subliniat că furnizarea combustibilului va fi reluată în perioada următoare, în cadrul unui ajutor umanitar, iar detaliile tehnice vor fi stabilite ulterior. Recent, președintele Maia Sandu a declarat că Moldova nu va împiedica livrările în regiunea transnistreană.

Furnizarea gazului a fost oprită din 1 ianuarie curent, după ce pe 28 decembrie, „Gazprom” a anunțat că va opri furnizarea de gaz către Moldova pentru că nu-și îndeplinește în mod regulat obligațiile de plată, conform contractului în vigoare, ceea ce reprezintă o încălcare semnificativă a termenilor acestuia”.

De asemenea, menționăm că, începând cu 1 ianuarie, Ucraina a oprit tranzitul gazului rusesc prin teritoriul său. Începând cu decembrie 2022, tot gazul rusesc, în volum de 5,7 milioane de metri cubi pe zi, a fost transmis de „Moldovagaz” pentru regiunea Transnistria, inclusiv pentru centrala termoelectrică de la Cuciurgan, care furniza energie electrică pe malul drept al Nistrului în proporție de 80%.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE