2.7 C
Chișinău

O țară UE interzice țigările electronice de unică folosință. Ce se întîmplă în Moldova?

Belgia a devenit prima țară din Uniunea Europeană care interzice vînzarea țigărilor electronice de unică folosință, cu scopul de a opri tinerii și minorii să devină dependenți de nicotină și de a proteja mediul. Interdicția a intrat în vigoare din 1 ianuarie 2025.

Ministrul belgian al sănătății, Frank Vandenbroucke, a catalogat țigările electronice drept un produs „extrem de dăunător” pentru societate și mediu, subliniind prezența „deșeurilor chimice periculoase” în aceste dispozitive ieftine și accesibile, scrie Infotag.

„Țigările electronice de unică folosință sînt un produs nou, conceput pur și simplu pentru a atrage noi consumatori”, a declarat Vandenbroucke pentru Associated Press. Problema a luat amploare în statele Uniunii Europene și în alte state din lume, unde țigările electronice de unică folosință sînt comercializate ilegal minorilor.

Astfel, Marea Britanie, Germania, Franța și Irlanda sînt în proces de interzicere totală de import a țigărilor electronice de unică folosință. Recent, acestui grup de state europene s-a alăturat și Polonia. Ministrul Sănătății polonez a declarat că acestea au ambalaje extrem de atractive și au peste 7500 de arome caracteristice, iar ultimele sondaje arată că 23,4% dintre fete și 21,2% dintre băieții cu vîrsta cuprinsă între 13-15 ani au declarat că folosesc țigări electronice.

Problema consumului de țigări electronice, în special în rîndul minorilor, este răspîndită și în Republica Moldova. Deși comercializarea online a acestor produse este interzisă din 2022, rețelele de socializare abundă în oferte de vape-uri cu arome și ambalaje atractive.

Potrivit expertului în politici economice IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, comerțul ilicit al acestor produse este în creștere în Moldova. Mai mult ca atît, raportul din anul 2024 al Comisiei Europene indică că țara noastră nu a întreprins măsurile necesare în domeniul contracarării acestuia. „În 2023, am atenționat că în Moldova ia amploare comerțul ilicit, pierderile estimative la bugetul de stat fiind de 650 de milioane de lei. Dar problema cea mai mare este că acest comerț ilicit generează vînzări către minori”, a menționat Ioniță în timpul unor dezbateri organizate la Parlament.

Iar Lilian Carp, președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, a precizat că, analizînd datele existente, aproape 30% dintre produsele de tutun din Moldova ajung prin contrabandă pe piața locală. „Avem vînzări online de produse interzise în Moldova și aici este problema statutului, că nu contracarează”, a menționat Carp. Astfel, problema comerțului online a țigărilor electronice rămîne nesoluționată.

Anterior, reprezentanții ANSP au declarat că activitatea instituției se concentrează, în special, asupra eliberării autorizațiilor sanitare pentru importul de țigări electronice, iar printre prioritățile instituției se numără înăsprirea cerințelor față de furnizori cu privire la produsele livrate. Cu alte cuvinte, ANSP reglementează activitatea părții legale a pieței și nu intervine în activitatea celor din economia tenebră.

Potrivit unui studiu, realizat în 2023 de către Societatea Pediatrică Moldovenească, 36% din 530 de minori intervievați folosesc țigări electronice de unică folosință, numite și vape-uri.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE