1.6 C
Chișinău

Lucrările la linia electrică Vulcănești-Chișinău tergiversează: Acuzații de întârziere și lipsă de transparență | VIDEO

Lucrările la linia de interconectare energetică cu România se tergiversează intenționat. Acuzația a fost făcută de președintele Partidului Democrația Acasă, Vasile Costiuc. Politicianul a mers la Vulcănești și a constat că proiectul nu este nici pe aproape de finalizare, așa cum era prevăzut în contractul anunțat de autorități.

Într-un live făcut de pe șantier, Vasile Costiuc a declarat că nu au progresat deloc lucrările la linia electrică România-Isaccea- Vulcănești-Chișinău, acolo unde reprezentanții puterii au mers de mai multe ori, pentru a face poze.

VASILE COSTIUC, președintele Partidului Democrația Acasă

Dragi prieteni, am venit aici la Vulcănești să vă arăt și vouă, să văd din prima sursă la ce etapă sunt lucrările pentru a interconecta sistemul energetic din România, Isaccea, Vulcănești, Chișinău.

Ca să înțelegeți, stația există până în deal, pot să vă arăt, ea exista, aici se fac schimbări, schimbă stâlpii de înaltă tensiune. Iată stâlpii vechi i-au scos ca să reziste la cantitățile mari de energie și schimbă stâlpii vechi pe stâlpi noi. Am vorbit cu unul din responsabilii tehnici de aici, am vrut să întreb unde sunt stâlăii de înaltă tensiune care trebuie să meargă spre Chișinău.

De aici, de la Vulcănești nu există niciun stâlp turnat de înaltă tensiune care să meragă spre Chișinău. Îndemn presa afiliată să veniți să vedeți din cei 500 de stâlpi care trebuia să conecteze Vulcăneștiul și Chișinăul nu este niciun stâlp. Responsabilul tehnic mi-a spus că dacă vreau să văd câțiva stâlpi, să merg la Borceag, la 40-50 de kilometri de aici.

Vasile Costiuc susține că firma angajată în realizarea acestui proiect ar tergiversa procesul de lucru și ar face-o în cârdășie cu autoritățile.

VASILE COSTIUC, președintele Partidului Democrația Acasă

Compania pe care au angajat-o Spînu și cu Brigada Galbenă, înregistrată în China, India și cu relații în Federația Rusă, nu are de gând să tragă linia.

Dacă am fi avut presă liberă, trebuiau să facă investigații, să vină la fața locului, să ceară explicații celor care sunt responsabili politic și tehnic, să ne arată câți stâlpi din 500 s-au făcut, la ce etapă sunt lucrările, când se vor finaliza, dar n-ați auzit nimic, n-ați văzut nicio imagine de la fața locului cu cei care fac stâlpi. Știți ce se întâmplă aici? Exact ca la podul Mihai Viteazu
a lui Ivan Ceban, lucrează 4-5 oameni și o să lucreze 4-5 ani înainte.

În context, activistul politic s-a arătat convins că linia de interconectare energetică nu va fi funcțională în următorii ani. La scurt timp de la declarațiile lui Costiuc, deputatul PAS, Radu Marian a venit cu o reacție.

El a scris într-o postare pe Facebook că se răspândește un fals, precum că linia de curent electric Vulcănești-Chișinău nu va fi finalizată și o facem spune el, propaganda rusă, deși Costiuc se declară politician pro-european.

Radu Marian susține că linia se construiește cu 190 de fundații realizate și 30 de piloni deja asamblați și e planificată să fie finalizată până la final de an. Postarea sa însă a stârnit comentarii din parte internauților.

”Să-l credem pe Costiuc, care vine cu un video ca probă, sau să ne bazăm doar pe o postare text? Dle deputat Radu Marian, ce-ar fi să faceți o intervenție video direct de la fața locului? Vă recomand sincer să combateți acest fals. Și, vă rog, prezentați acei 30 de piloni instalați și cele 190 de fundații realizate”, îl îndeamnă un internaut. Într-un alt comentariu, cineva cere mai multe detalii despre compania care a ”câștigat” licitația. Iar unii au scris că foarte lent se lucrează la capitolul securitate energetică.

Despre construcția liniei electrice aeriene, care unește sistemul energetic al Republicii Moldova cu cel al României se vorbeşte de mai mult timp, iar în 2021, când a fost semnat și contractul, viceprim-ministrul de atunci, Andrei Spînu, spunea că odată cu implementarea acestui proiect, tara noastră va putea trece mai uşor de crizele energetice.

Ulterior, în octombrie 2022, în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova, Spînu spunea că proiectul se află în construcție, conform planului, iar în maxim trei ani ar trebui să fie finalizată. În martie anul trecut, pe șantier a fost și președintele Maia Sandu, care alături de fostul ministru al Energiei, Victor Parlicov și alți reprezentanți ai grupului de lucru au făcut poze, menționând că este unul dintre cele mai importante proiecte de la independență.

Proiectul prevede construcția unei linii aeriene de transport a energiei electrice de 400 kV și cu o lungime de aproximativ 158 km pe direcția Vulcănești–Chișinău. Aceasta va traversa teritoriul a 35 de localități din 9 regiuni ale R. Moldova, inclusiv UTA Găgăuzia și municipiul Chișinău. Bugetul total al proiectului de construcției a liniei electrice este de 260 de milioane de euro.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE