1.6 C
Chișinău

Locuitorii din Copanca sunt nemulțumiți că vizita președintei Sandu în sat a avut loc în mod secret. Au acumulat multe nemulțumiri față de președintă | VIDEO

Vizita Maiei Sandu în localitatea Copanca a fost făcută în secret, deoarece aceasta a evitat să dea ochii cu toți locuitorii. Cel puțin așa susțin oamenii din sat, care afirmă că aveau mai multe întrebări pentru președinte. Însă, din cauza faptului că aceasta a venit fuga și-a plecat repede, sătenii nu au reușit să discute cu ea. Care sunt nemulțumirile celor din Copanca, dar și ce au dorit să-i spună Maiei Sandu, aflați din reportaj.

– Nu, noi rămânem așa.

-Lăsați așa cum am fost până acum, da așa preț pune-l lu’mă-ta!

-Corect spui, Sașa, corect. MUSCĂ 0.19 O să stăm, da în întuneric, o să așteptăm.

Noi nu avem de unde să plătim atâția bani.

Salariile noastre sunt foarte mici. Luați tot satul și adoptați-l. RO Dacă o să revină la normal, o să revină și prețul.

– Nu.

Acest video este acum cunoscut nu doar în Moldova, ci și dincolo de granițele ei. Cu așa scandal a fost întâmpinată Maia Sandu în Copanca, unul dintre cele 11 sate din dreapta Nistrului, conectate la rețelele de gaz și energie ale regiunii transnistrene și care, din 1 ianuarie, au rămas fără gaze și curent.

Oamenii s-au arătat supărați de faptul că abia la a 9 zi de criză autoritățile de la Chișinău și-au amintit de ei. Sandu a fost huiduită după ce le-a transmis locuitorilor că vor fi conectați la energia electrică și la gazele utilizate de restul cetățenilor moldoveni, scumpite în ultima perioadă și mai mult.

O echipă Canal 5 a ajuns în Copanca pentru a discuta cu localnicii despre vizita președintelui și pentru a le afla opinia despre situație. Aceștia au declarat că majoritatea sătenilor nu au fost informați despre eveniment, deoarece, cred ei, a fost o vizită secretă.

A fost Maia Sandu în Copanca, dar nici 20% nu a știut că vine. A fost cam pe ascuns nu știu cum așa.

– Ați fost și dumneavoastră la întâlnire? –

Nu am fost că nu am știut, să știut mă duceam numaidecât. Nu am fost că nu am știut.

– Dar cum credeți de ce dumneaei a venit așa pe ascuns?

– Dacă venea tot satul, trebuia să o șuiere mai tare, dar așa a fost mai încetișor.

– Dar de ce, cu ce este vinovată dumneaei.

– Ea? Da de ce nu se duce la Moscova să se înțeleagă cu gazul. De ce nu se duce. Nu are drum, nu merge trenu sau ce, nu merge avionul? Pentru ei merge totul și trenul și avionul, dacă trebuie.

– Am înțeles că a fost huiduită?

– Huiduită, da, așa și a fost.

– Da de ce?

– Așa, de ”binele” acesta pe care îl face pentru lume.

Locuitorii o să trăiască așa cum au trăit, dar cineva să-și bată joc de ei nu vom permite. Ea trebuie să vadă cum lumea se atârnă, înseamnă că are greșeli. Trebuie să se uite la greșelile acestea să le corecteze.

Iată, asta Europă se cheamă, iată asta ceea ce vrea să ne facă ea, să ne ducă în Europa. Am trăit totă viața așa de bine, prietenește, o mulțime de naționalități sunt și în satul acesta al nostru și am trăit toți, dar acum așa o ură unul față de altul.

Locuitorii din Copanca ne-au mai spus că au avut mai multe întrebări de adresat președintelui, dar pentru că aceasta a venit repede și s-a dus fuga nu au putut să i le adreseze.

Eu îi dădeam întrebarea aceasta: de ce nu se duce la Moscova, de ce nu se duce, cumpără de la Grecia gazul, Grecia, ce, are gaz. În Grecia, în Bulgaria tot vine prin Turcia. Așa că, problema e mare, este așa un proverb: peștele de la cap se strică, apoi iată așa sa stricat Moldova cu energia aceasta de la Recean, Popușoi și de la toți ceilalți care sunt ei. Nu s-au dus să hotărască cu Rusia sau cu cine trebuia.

80%, mătincă, sunt nemulțumiți. De când a venit la conducere Maia s-a scumpit totul și pâine, tot în magazin, și drumurile, pe mașină plătesc 4000 de lei revizia tehnică. Eu umblu zi la zi? Iată am venit și am luat pâine și mă duc acasă, dar 4000 de lei pe an le dau.

Trăim noi vremurile bune pe care ni le-au promis?

– Puțin probabil. Nu o să trăim cu conducerea aceasta care este acum nici pe aproape.

Nu suntem mulțumiți pentru că ea nu duce politica normal, ea nu este pentru lume, e pentru ei acolo în Parlament și gata. Pensionarii aceștia cu 3 000 de lei pensia, 2500, cum poate să trăiască omul acesta în ziua de azi. – Să achite facturile mari? – Da, da, cum? De ce ei își majorează lefile atât de mari, de sute de mii de lei, ies la pensii cu o grămada de bani.

Oamenii spun că sunt bucuroși că liderului din Transnistria i- a reușit să ajungă la un acord pentru reluarea livrărilor de gaz rusesc, moment pe care spun că-l așteaptă cu nerăbdare. sătenii se declară categoric împotriva conectării la sistemul energetic moldovenesc, deoarece nu își pot permite să plătească tarifele pentru gaz și electricitate de pe malul drept al Nistrului.

În prezent, lumina este deconectată timp de cinci ore pe zi, iar sătenii primesc graficul pe un grup de vaiber. Oamenii spun că nu s-au gândit vreo dată că în secolul 21 vor ajunge să trăiască fără curent și gaz.

Cum vă descurcați fără lumină? – Trăim, cât e ziua se vede, seara aprindem candeluță, lumânări.

Conectăm ce avem, lanterne, lumânări, ce avem. – Ca în epoca de piatră? – Da, ca în pădure.

– Așa, când este lumină fac repede totul și gata, ce să facem. Ba cu lumânări, ce să face, dacă nu este, nu este ce să facem.

Conducerea noastră din Moldova este vinovată și gata, ei sunt vinovați de toate. Ea dacă ar avea familie, ea s-ar gândi cum trăiesc copiii ceia, cum trăiesc părinții ceia bătrâni.

Oamenii aceștia, să aibă grijă de pensionari, să primească pensie mai bună. Nu au ce repara un cuptor să nu fie atâtea incendii.

Directoarea școlii din localitate susține că deconectările de lumină le cam dă bătăi de cap. Din cauza că școala se încălzește doar datorită cazanelor pe gaz, aceștia sunt nevoiți să stea ore fără căldură. Totuși, aceasta susține că sălile de clasă nu prea reușesc să se răcească, iar pentru a menține temperatura mai mare, căldură este conectată și pe timp de noapte.

VERONICA GALAN director Gimnaziul ”Vasile Alexandri”, satul Copanca

Ne stresează că nu putem să folosim calculatoarele, ne trebuie conexiunea la internet să dăm vreo informație, dar de acum noi în toată dimineața dăm informații la direcția de Educații, dacă avem lumină avem gaz, dacă copiii se alimentează, în toată dimineața dăm aceasta informație și deacum anunțăm că pe parcursul la aceste 4-5 ore nu o să putem să transmitem informații care trebuie de urgență.

Singurul lucru pe care și-l dorește cel mai mult este să nu treacă la studii în regim online, spune directoarea.

VERONICA GALAN director Gimnaziul ”Vasile Alexandri”, satul Copanca

Învățământul acesta online nu este chiar atât de eficient. Mai ales dacă copiii de clasa a 9-a au de susținut examenele. Clasele primare nu pot mânui toate aceste platforme. De aceea, chiar și dacă nu va fi încălzire, domnul primar ne-a promis generator de 72 kw, motorină și aparate cu aer cald ca să ne încălzim.

Precizăm că, localitatea Copanca este alimentată la energia electrică de la rețelele din regiunea transnistreană.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE