1.6 C
Chișinău

Ceban: „Gazprom nu a cerut Chișinăului să întoarcă imediat datoria pentru gaz, ci să găsească soluții pentru problema datoriilor” | VIDEO

Gazprom nu a cerut Moldovei plata imediată a datoriei pe care o are malul drept al Nistrului pentru aprovizionarea cu gaze, ci a insistat doar că este necesară decontarea sumei restante.” Despre aceasta a anunțat șeful Molodvagaz, Vadim Ceban, în cadrul unei emisiuni televizate. Potrivit lui Ceban, soluționarea problemei ar putea consta în separarea și amânarea datoriilor dacă Chișinăul ar dori să rezolve această situație.

Chișinăul, se pare că a distorsionat ușor și deliberat sensul mesajului venit de la Gazprom. Potrivit șefului intedimar al companiei Moldovagaz, Vadim Ceban, Moscova nu a cerut Moldovei să ramburseze datoria, așa cum anunțau anterior autoritățile, ci doar să ia atitudine pentru a rezolva această problemă.

VADIM CEBAN, președintele Consiliului de Administrație al SA „Moldovagaz”

Există condiția de a reglementa datoria, nu de a o plăti, pentru că am văzut diverse speculații că trebuie plătită această datorie. Nu, Gazprom nu a cerut plata, a cerut să existe un acord pentru reglementarea acesteia – o amânare a plății și așa mai departe.

Totodată, Ceban a menționat că, autoritățile de la Chișinău trebuiau să discute cu Gazprom și să fie modificate condițiile contractului. Totuși, din cauza datoriilor pe care le are Moldova, Gazprom încă nu a acceptat acest lucru.

VADIM CEBAN, președintele Consiliului de Administrație al SA „Moldovagaz”

În final, nu am avut nicio comunicare sau notificare din partea Gazprom cu privire la Coridorul Transbalcanic.

Dar pentru a livra prin Coridorul Transbalcanic, trebuie să modificați contractul existent? Să schimbați punctele de livrare?

Da.

Deci, acest lucru trebuia să fie modificat din timp în contract?

Am informat Gazprom despre asta încă la începutul lunii decembrie, se poate face foarte repede, important este să existe voință pentru asta.

Cu toate acestea, Ceban nu exclude faptul că acordul cu Gazprom, care a fost deja încălcat de ambele părți, poate fi reziliat prematur dacă Moldovagaz este exclus de la livrările de gaze către malul stâng al Nistrului. Apoi, contractul va intra complet în „faza de așteptare” până la data expirării.

VADIM CEBAN, președintele Consiliului de Administrație al SA „Moldovagaz”
Judecând după cum se dezvoltă evenimentele, nu exclud o astfel de variantă.

– Din partea cui?

Moldovagaz. Mă uit cum se dezvoltă evenimentele, pentru că, dacă Tiraspoltransgaz, de exemplu, cumva găsește o modalitate de a cumpăra gaz pe piață și nu vor să colaboreze cu noi, deși conform legii nu va fi posibil, acest contract va rămâne în așteptare.

Gazpromul nu-l reziliază, pentru că există termenul de acțiune al acestuia și sunt anumite chestiuni, care, în cadrul acestui contract, încă nu sunt clarificate, inclusiv ceea ce ține de datorii.

La fel, președintele Consiliului de Administrație al „Moldovagaz” a mai precizat că cele 709 milioane de dolari, datoria invocată de Gazprom, s-au adunat d-ea lungul anilor. Suma cea mai mare fiind acumulată între anii 2011-2014.

VADIM CEBAN, președintele Consiliului de Administrație al SA „Moldovagaz”

Partea de bază aferentă anilor 2011-2014 este legată de politica tarifară, asta fără ca să vorbim acum cine-i vinovat.

Acolo sunt 340 de milioane.

Dar până în anul 1999? 275.

Restul sunt penalități? 125 și 150 – asta este factoring finance. În 2005 Gazprom a vândut această datorie companiei sale subsidiare.

Precizăm că, liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a anunțat că a ajuns la un acord cu partea rusă și că, în curând, gazul, în calitate de ajutor umanitar, ar urma să ajungă în stânga Nistrului, doar că încă nu a fost agreată înțelegerea definitivă cum anume se va întâmpla acest lucru. Recent, Maia Sandu a anunțat că Moldova nu va pune piedici ca gazul rusesc să fie livrat în regiunea transnistreană.

Rezultă că autoritățile din Moldova fie dezinformează intenționat, fie manipulează atunci când afirmă că Gazprom cere achitarea datoriei, că concernul trebuia să livreze gaz Moldovei conform contractului existent, deși acesta necesită un supliment cu noi clauze și când neagă însăși existența datoriei. Astfel, se creează un motiv pentru a da toată vina pe Gazprom.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE